Harry Potter / Viisasten kivi

Rakastan velhoja ja fantasiaelokuvia, joista suosikkini ovat Taru sormusten herrasta trilogia sekä iki-ihanat Hobitit. Minulta on jäänyt Harry Potter leffat katsomatta ja kirjat lukematta, joten nyt on aika korjata asia. Tervetuloa velhomaailmaan ja hyppää kyytiin, juna Tylypahkaan odottaa!

Harry Potter: Viisasten kivi

Viisasten kivi on J.K Rowlingin seitsemän osaisen fantasiakirjasarjan ensimmäinen osa. Kirjasarjan päähenkilö on tietenkin Harry Potter. Ensimmäiset kymmenen vuotta Harry elää kutakuinkin tavallista elämää äitinsä sisaren, Dursleyn perheen luona. Herra ja Rouva Dursley ovat kertoneet Harrylle, että hänen vanhemmat kuolivat auto-onnettomuudessa Harryn ollessa yksivuotias ja Harry on asunut siitä lähtien heidän luonaan. Todellisuudessa maailman pelätyin ja vaarallisin pimeyden velho Lordi Voldemort murhasi Harryn vanhemmat Lily ja James Potterin Harryn ollessa yksivuotias.

Voldemort yritti tappaa myös Harryn, mutta ei onnistunut siinä. Sen sijaan Voldemort menetti ruumiillisen muotonsa ja jätti jälkeensä salamanmuotoisen arven Harryn otsaan. Harry luulee, että arpi on tullut samassa liikenneonnettomuudessa, jossa vanhemmat kuolivat. Samaan aikaan kun velhomaailmassa juhlitaan Voldemortin kukistumista, Tylypahkan velhokoulun rehtori Dumbledore, vararehtori ja Rohkelikkojen tuvanjohtaja McCarmiva ja puolijättiläinen riistanvartija Hagrid järjestävät pienen Harry-pojan Dursleyn perheen luo asumaan.

Koko varhaislapsuutensa Harry elää kuitenkin tietämättä mitään sen enempää velhoista, noidista kuin taikavoimistakaan. Ensitarkasteluna voisi erehtyä luulemaan, että Harry elää tavallista orvoksi jääneen pojan elämää ns. adoptioperheensä luona. Tarkemmin katsottuna, Harryn elämä on kuitenkin varsin ankeaa. Dursleyn perhe kohtelee Harrya toisarvoisesti. Harrylla on erittäin ankara kuri ja hän saa nuhteita milloin mistäkin. Sietämätöntä Harryn tilanteesta tekee se, että perheessä on myös  toinen poika,suunnilleen samanikäinen kuin Harry. Poika on tietenkin herra ja rouva Dursleyn oma kultapoika Dudley, joka on pilalle hemmoteltu huonokäytöksinen kakara.

Dudley saa kaiken haluamansa ja esimerkiksi syntymäpäivänään hän saa yli kolmekymmentä lahjaa. Harry sen sijaan ei ole koskaan saanut oikeaa syntymäpäivälahjaa, ihmisarvoisesta kohtelusta puhumattakaan. Hän joutuu orjamaisesti ottamaan käskyjä ja palveluspyyntöjä vastaan niin perheen isältä kuin pojalta. Samaan aikaan kun Dudleylla on talossa kaksi huonetta, toinen leluille ja toinen nukkumiselle on Harry ahtautunut jästiperheen siivouskomeron kokoiseen koppiin.

Harryn 11-vuotis syntymäpäivän lähestyessä alkaa tapahtua 

Kun Harryn 11-vuotis syntymäpäivä lähenee hän alkaa saada kirjeitä tuntemattomalta lähettäjältä, mutta jästiperheen pää Vernon Dursley eli Harryn setä ei anna Harryn lukea kirjeitä vaan estää niiden tulemisen kaikin keinoin. Lopulta kirjeitä tulvii ovista ja ikkunoista ja Dursleyt ovat suunniltaan. Sitten valtava puolijättiläinen Hagrid tulee henkilökohtaisesti tuomaan syntymäpäiväkakun ja kirjeen Harryn 11-vuotis päivänä ja Dursleyt eivät pysty enää estämään tapahtumien kulkua. Harry saa kirjeen luettua ja hän kokee elämänsä uskomattomimman käänteen. Kirjeessä sanotaan, että Harry on velho ja hänellä on vanhempiensa tavoin taikavoimia ja hänet on kutsuttu Tylypahkan noitien ja velhojen kouluun. Harry on ällistynyt ja ihmeissään mutta onnellisempi kuin koskaan aiemmin. Myöhemmin Harrylle selviää vanhempien kauhea kohtalo ja lopulta hän päättää lähteä Hagridin matkaan valmistautumaan ensimmäiseen kouluvuoteensa.

Näin alkaa Harryn uskomaton seikkailu kohti Tylypahkaa ja ensimmäistä kouluvuotta noitien ja velhojen maailmaan. Varsinaista juonta en avaa enempää, säästetään se kirjan lukijalle tai leffan katsojalle. Itse katsoin eka Viisasten kivi leffan miehen kanssa ja sen jälkeen kuuntelin Vesa Vierikon lukeman äänikirjaversion. Mieheni puolestaan oli lukenut kirjan ensin ja kertoi leffan katsomisen jälkeen, että vaikka kirjaa lukiessa hahmoja ei voinut kuin kuvitella oli mielikuvitus muovannut ne lähestulkoon samanlaisiksi hahmoiksi mitä varsinaisessa elokuvassa oli.

Lukee sitten kirjan tai katsoo leffan ensimmäisessä osassa pääsee jo hyvin mukaan tähän viehättävään fantasiamaailmaan. Elokuva oli mahtava ja minusta tuli heti Harry Potter fani. Melkein häpeällistä, etten ole innostunut Pottereista aiemmin. Joka tapauksessa leffan jälkeen kuuntelin äänikirjan yhdeltä istumalta. Kirja valloitti minut ja täydensi elokuvakokemusta loistavasti. Kirjassa pidin erityisesti sen luomasta tunnelmasta ja yksityiskohtaisesta kerronnasta. Kirja oli niin velhomaisen taianomaisesti kirjoitettu, että pitkästä aikaa lukukokemus oli täyden viiden tähden arvoinen. Parhautta oli myös elokuvan ja kirjakokemuksen jälkeen Harry Potter keskustelut mieheni kanssa.

Viisasten kivi on alkemian avulla valmistettu verenpunainen kivi, joka tuottaa elämän eliksiiriä, juojansa elinikää pidentävää ainetta, ja muuttaa minkä tahansa metallin puhtaaksi kullaksi.

Jos kuulut siihen harvinaiseen joukkoon joka et ole vielä lukenut Harry Potteria niin nyt on aika etsiä Viisasten kivi käsiin ja antaa taikavoimien johdattaa sinut huikeaan fantasiamaailmaan! Suosittelen lämpimästi katsomaan elokuvan, lukemaan kirjan, tai tekemään molemmat, niin tiedät mistä Viisasten kivi kertoo.

kulttuuri kirjat leffat-ja-sarjat
Kommentit (10)
  1. Harry Potter -kirjoissa on kyllä onnistuttu luomaan kerrassaan hurmaava maailma. Palaan tähän maailman itse aina uudestaan. En edes tiedä, montako kertaa olen lukenut koko kirjasarjan läpi.

    1. Mahtava kuulla! Uskon, että tämä kirjasarja on juuri sellainen, minkä pariin tulen itsekin palaamaan vielä monta kertaa.

  2. Oi mitä nostalgiaa! Itse olen lukenut Potterit useaan kertaan, viimeksi pari vuotta sitten, eikä niihin kyllästy koskaan. Taianomaisia lukuhetkiä Tylypahkan maisemissa!

    1. Kiitos! Mukava kuulla, että Potterit ovat innoittaneet niin paljon, että niiden pariin palaa yhä uudestaan. 😊

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *