Kristin Hannah / Alaskan taivaan alla

Alaskan taivaan alla on Kristin Hannahin uusin perheromaani Satakielen tekijältä. Teosta on kuvailtu sanoilla riipaisevan kaunis ja sitä se todella on. Sydäntä särkevä, repivä, dramaattinen, synkkä, väkevä, kaunis, ahdistava, koskettava. Alaskan taivaan alla on yksi parhaimpia tänä vuonna lukemiani kirjoja. Teos oli lukukokemuksena mieletön. Erittäin vahvasti suosittelen tämän lukemista.

Kirja kertoo uskomattoman selviytymistarinan perheestä, joka muuttaa Alaskaan aloittamaan uutta elämää. Eletään 1970-lukua Seattlessa. Perheen isä Ernt Allbright on Vietnamin sodasta palannut veteraani, sotavanki, jonka mieli on traumatisoitunut sodan jäljiltä. Isä ei ole pystynyt nukkumaan eikä pysymään yhdessäkään työpaikassa, joten perhe on muuttanut paikasta toiseen useamman kerran. Mikään ei kuitenkaan koskaan ole sujunut isän mielen mukaan. Sodan jälkeen ennen niin nauravaisesta miehestä on tullut ailahteleva, nopeasti pillastuva ja etäinen.

Mitä pitemmälle tarina etenee, sitä enemmän Erntin sairas ja vainoharhainen mieli tulee esiin mitä kamalimmin seurauksin.

Perheen äiti Cora on hauras, hento ja vietävissä oleva nainen, joka taipuu ja mukautuu miehensä mieliksi aina tilanteen vaatimalla tavalla. Hänen tärkein päämäärä tuntuu olevankin miehensä onnelliseksi saaminen hinnalla millä hyvänsä. Coran kohtalo on julma. Läheisriippuvuus pariskunnan välillä on niin syvään juurtunutta, että pahaa tekee. Mutta kysehän onkin vain loputtomasta rakkaudesta, ainakin Coran ja Erntin mielestä. Sairasta.

Perheen ainoa lapsi on kolmetoistavuotias punatukkainen tyttö Leni, joka on löytänyt oman maailman kirjojen parista. Perheen jatkuvien muuttojen vuoksi Leni on neljän vuoden aikana käynyt viittä eri koulua. Hän ei ole ehtinyt ystävystyä kenenkään kanssa ja Lenin hartain toive onkin saada yksi ystävä, jonka kanssa voisi jakaa kaiken.

Vanhemmat riitelevät ja etenkin isä juo paljon, joten Lenin lapsuus ei todellakaan ole ihanteellinen minkään mittapuun mukaan. Jatkuva turvattomuus ja näkymättömänä olo on arkipäivää äidin ja tyttären elämässä. Leni on ihastuttava nuori neiti, mutta hänen kohtalonsa on sydäntä raastava ja kohtuuton sairaan isän ja puolustuskyvyttömän äidin tähden.

Keväällä 1974 perhe pakkaa pienen volkkaribussin ja muuttaa Alaskaan. Ernt on saanut perinnön menehtyneeltä sotakaveriltaan Bo Harlanilta. Hän on testamentannut  Erntille pienen kunnostusta kaipaaman mökin ja 16 hehtaaria maata. 4000 kilometrin matka Yhdysvaltain pohjoisimpaan osavaltioon Alaskaan kuulostaa alkuun lupaavalta, seikkailulta, unelmalta ja uuden elämän alulta.

Alaskassa elämä on kuitenkin toisenlaista. Kesät ovat lyhyitä ja talven kylmyys ja pimeys ovat tottumattomille rankka koettelemus. Perhe on köyhä ja käteisvarat loppuvat lyhyeen. Ruokaa on saatava säilöttyä kellariin talven varalle. Metsästys, kalastus, kasvimaan perustaminen, kanat, vuohet, omavaraisen talouden perustaminen on Alaskassa elämisen perusedellytyksiä.

Bo Harlanilta peritty mökki on alkeellinen ja rähjääntynyt hökkeli. Isä on ylpeä sodasta selvinnyt sankari ja hänen on vaikea ottaa apua ja neuvoa vastaan ihastuttavilta kyläläisiltä. Perhe saa lämpimän ja ystävällisen vastaanoton. Kaneqin kyläyhteisö on määrätietoinen ja Erntin vastustelusta huolimatta he auttavat perheen alkuun ja opettavat varautumaan ankaraan talveen. Myös perheen naisten on opeteltava ampumaan. Karhut ja sudet ovat kotiympäristössä tuttuja vieraita ja jokaisen on osattava puolustaa itseään. Alaskassa voi tehdä vain yhden virheen. Toinen koituu kuolemaksi.

Muuri, jota isä oli koko kesän pystyttänyt, kohosi heidän edessään. Valmiina. Vasta sahattuja lankkuja oli päällekkäin suorissa riveissä, ja niiden huipulla kulki piikkilankaa isoina kieppeinä. Näky oli kuin vankileiriltä. Eikä se edes ollut kaikkein pahinta.

Kristin Hannah on onnistunut teoksessaan mainiosti. Järisyttävän huiman tarinan ohella Hannahin maisemakuvaukset ovat parhautta. Lukija pääsee karuihin ja henkeäsalpaaviin maisemiin niin todentuntuisesti, että melkein kuin olisi itse ollut matkalla Alaskassa. Teoksen tarinaan uppoutuu niin syvälle, että siitä on vaikea irtaantua. Jos haluat lukea jotain väkevää ja vaikuttavaa, suosittelen lämpimästi.

Ystävällisesti Mymmeli

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *