Lukutottumuksiani

Törmäsin https://lukujonossa.fi blogissa hauskaan haasteeseen, jossa vastattiin lukutottumuksiin liittyviin kysymyksiin videon muodossa. Aiemmin tällä viikolla aloitin kirjoittamaan vähän vastaavanlaisesta aiheesta juttua. Postaus jäi toistaiseksi keskeneräiseksi, joten tsekataanpa nyt millaisia lukutottumuksia minulla on tämän kivan haasteen muodossa. Ota koppi ja tee omasi!

1. Onko sinulla kotona lukemiseen tarkoitettu paikka? Kyllä sohva ja sänky ovat parhaita lukemispaikkoja. Kuuntelen kuitenkin tosi paljon äänikirjoja, joten napit korvilla tulee usein siivottua ja kokkailtua,eli tällöin olen aktiivisesti liikkeellä tunnin jos toisenkin, toisinaan useammankin.

2. Kirjanmerkki vai satunnainen lappunen? Tilasin juuri itselleni kirjanmerkin lapseni valokuvalla varustettuna. Aiemmin kirjanmerkin virkaa on toimittanut postikortti, sitä ennemmin kauppakuitti.

3. Voitko lopettaa lukemisen missä kohtaa vain? Kyllä voin. Ja usein lopetan kirjan lukemisen juuri siihen kohtaan missä sillä hetkellä olen, kun syystä tai toisesta aika lukemiseen loppuu.

4. Syötkö tai juotko lukiessasi? En koskaan syö tai juo kun luen kirjaa. Pelkään sotkevani ne, mutta äänikirjoja kuunnellassa voi toteuttaa molempia.

5. Pidätkö lukiessasi musiikkia tai tv:tä päällä?  Tv.tä en katso muutenkaan ja musiikkia en kuuntele yhtä aikaa koska muuten en pystyisi keskittymään lukemiseen.

6. Luetko yhtä vai montaa kirjaa kerralla? Aiemmin luin / kuuntelin vain yhtä kirjaa kerralla. Nykyään ehkä pari kirjaa kerralla

7. Luetko vain kotona vai kaikkialla? Luen kotona, työmatkoilla, autossa ja ulkona pihatöiden lomassa äänikirjan kuuntelu on vaivatonta. Kesällä aiemmassa työpaikassani yövuoroissa kuuntelin äänikirjoja hiljaisina yön tunteina.

8. Luetko hiljaa pään sisällä vai ääneen? Hiljaa itsekseen. Joskus on tapana lukea miehen kanssa samaa kirjaa vuorotellen ääneen.

9. Kurkitko kirjaa eteenpäin tai hypitkö sivujen yli? En kurki. Lukukokemus on pielessä, jos tietäisin kirjan päätöksen tai juonen liian tarkasti ennen aikoja.

10. Rasautatko kirjan selkämyksen auki vai pidätkö sen sileänä? Sileänä.

11. Kirjoitatko omiin kirjoihisi? En kirjoita. Jos annan kirjan lahjaksi, kirjoitan lahjan saajalle lyhyen saatetekstin.

Viimeisen kysymyksen keksin haasteen ulkopuolelta, lukemiseen liittyen sekin.

12. Jätätkö kirjan lukemisen joskus kokonaan kesken? Viime aikoina olen jättänyt muutamia kirjoja kesken, kun olen todennut ettei kirja vain yksinkertaisesti ole kaiken siihen menevän ajan arvoinen. Yleensä totean tämän kirjan lukemisen alkuvaiheessa.

Luen tai kuuntelen keksimäärin 5-10 kirjaa kuukaudessa. Käytännössä luen lähestulkoon joka päivä. Toisinaan iskee lukujumi eikä pariin viikkoon tule luettua yhtäkään riviä. Aina ei myöskään riitä aika lukemiseen. Miten työssäkäyvä perheellinen ylipäätään ehtii lukea useamman kirjan kuukaudessa? Tätä pohdin joskus itsekin, kunnes löysin äänikirjat. Niiden myötä kotityöt ja työmatkat sujuvat huomaamatta yhdessä käänteessä. Ajankäytön kun kukin käyttää parhaaksi katsomalla tavalla. Itse en ole somessa missään kanavissa, ellei tätä blogiyhteisöä lasketa. En katso televisiota ollenkaan joten näihin ei kulu vapaa-aikana aikaa. Lukeminen on mielestäni yksi antoisimpia arjen elementtejä. Hyvä kirja pelastaa huonon päivän. Millaisia lukutottumuksia sinulla on?

Muistan varhaiskasvatuksen opettajani (isokokoinen nainen) joskus  kommentoineen lukemistaan, että hän ei ole koskaan ollut liikunnallinen ja näkeehän sen päällekin päin, että lukeminen on ollut hänen elämänsä. Niin tai näin, onneksi nykyään on äänikirjat. Liikunnan harrastus ainakin kävelylenkin muodossa onnistuu myös vallan mainiosti hyvän äänikirjan parissa. Tämä vk.n ope oli muuten yksi herttaisempia tuntemiani opettajia.

Viihtyisää viikonloppua lukemisen tai liikunnan parissa! Mukava kun vierailit blogissani.

Tuulen havinaa M

.

kulttuuri kirjat
Kommentit (4)
  1. Hauska oli lukea tätä😃👍🏻

  2. Olipa kiva postaus, kiitos!
    Itse olen siirtynyt melkein kokonaan äänikirjoihin (ammattikirjallisuutta luen aina kirjakirjoina!) ja pohdin mnessa kohtaa, miten itse toimisin. Usein siivoilen samalla kuin kuuntelen, lenkkeilen, teen ruokaa ja jopa syön kuunnellessani kirjaa. Lukiessa vähän eri meininki…

    Minna

    1. Kiitos kivasta kommentista.😊 Äänikirjat mahdollistavat monen tekemisen ja mikä parasta vähemmän mukava siivouskin sujuu joutuisammin hyvän äänikirjan siivittämänä.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *