Sofia Lundberg / Kuin höyhen tuulessa

Kuin höyhen tuulessa on Sofia Lundbergin keväällä julkaistu sydäntä särkevä teos ystävyydestä ja ystävän menetyksestä. Teoksen päähenkilöinä ovat parhaat ystävykset Viola ja Lilly, jotka elävät lapsuuttaan 1950- luvun taitteessa Visbyssä, Gotlannin saarella.Viola on hyväosaisen perheen ainoa lapsi ja Lilly puolestaan vähävaraisen suurperheen lapsi. Violan perheessä kaikki on hyvin. On isä, äiti ja mummi. Viola voi elää huoletonta, onnellista lapsuuttaan. Kun taas Lillyn lapsuus on toisenlainen.

Elokuun 12. päivä 1948. Yksi päivä, muutti koko elämän.

”Uusi lapsi melkein joka vuosi. Kunnes tuli se viimeinen, joka vei äidiltä hengen.”

12.8.1949.

”Nyt kun isä ja isoveli käyvät töissä, huushollin hoito on vanhimpien siskosten vastuulla. Gertrud on kolmentoista ja käynyt juuri kansakoulun loppuun. Birgitta on kahdentoista. Ja Lilly vasta kymmenen.”

Lilly huolehtii pikku sisaristaan vaikka on itsekin vasta kymmenen vuotias. On vilkas Sture, joka on juuri oppinut kävelemään. On Rosa, joka syö multaa silmän välttäessään. Ja sitten on vielä kolme vuotias Sonja ja viisi vuotias Edgar. Onneksi aina välillä Lilly pääsee pujahtamaan parhaan ystävän luo ja voi pienen hetken elää lapsuuttaan ja nauttia Violan mummin leipomia kardemummapullia.

Tyttöjen ystävyyden voima on valtava, siitäkin huolimatta, että nuoruusvuosien jälkeen ystävyys katkeaa. Lilly vain häipyi Violan elämästä ja katoaa kuin höyhen tuulessa. Kaipuu ja kipuilu ystävyyden menetyksestä jatkuu läpi elämän.

Tarina alkaa elokuun 12.päivä vuonna 2019, kun 80- vuotias Viola saa puhelun kauan sitten menetetyltä ystävältään Lillyltä, joka lähestyy kuolemaa. Viola matkustaa Pariisiin tapaamaan Lillyä vielä viimeisen kerran. ”Jäähyväisten hetkellä naisten side on vahvempi kuin koskaan”.

Kuin höyhen tuulessa piti lujasti otteessaan. Romaani on kaunis, surullinen, koskettava ja teos on tahdikkaasti kirjoitettu. Tarina vie mukanaan alusta alkaen. Juoni on jossain määrin ennalta- arvattava, mutta ainakaan minua asia ei häirinnyt. Taitava kerronta ja sydämellinen tarina. Voin lämpimästi suositella.

Tuulen havinaa M.

Kommentit (2)
  1. Tuon kirjan lukisin mieleläni <3

    1. Tarina on kyllä kaunis, pidin kovasti. ❤️

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *