Syyskuun kirjavinkkejä

Syksy on ehkä parhaimmillaan juuri syyskuussa. Lämpimän kesän jälkeen ilmojen viileneminen on tosin vaatinut totuttelua. Illat pimenevät kahdeksan jälkeen, mutta aamulla seitsemän aikaan on jo valoisaa. Luonto on värikkäimmillään syksyisin ja pihamaan vaahtera ja muut lehtipuut saavat kauniin punakeltaisen värityksen. Ilma on raikas ja jos lenkkipolut eivät kesällä houkuttaneet, niin nyt on hyvä aika nauttia niistä. Retki sieni – tai puolukkametsään, luonnon rauhaan piristää kummasti. Villasukat, viltit ja kynttilät on ihana ottaa esiin ja mikä parhautta nyt on hyvä hetki nauttia syksyn runsaasta kirja tarjonnasta. Syksyn kirjauutuuksia kun on ilmestynyt kuin sieniä sateella. Tässä poimintoja syyskuulla  2021 julkaistuista kirjauutuuksista:

(Kuvat bookbeat)

1. Jari Järvelä: Aino A

”Provosoiva ja leikittelevä elämäkertaromaani Aino Aallosta, naisesta ikonin takana. Se haastaa kultinomaisen ihailun, jossa Alvar Aalto yhä paistattelee.

Nykyisin puhutaan jo paljon Alvar ja Aino Aallon yhteistyöstä, muttei juurikaan vaimosta, joka sai kärsiä miehen naissutinoista ja huomionhakuisesta törttöilystä. Aikakausi oli miesten, ja Ainon odotettiin suunnittelevan jotain vähäpätöistä ja söpöä. Montako maineikasta suunnittelutyötä Aino lopulta teki, mutta Alvar omi? Jari Järvelä pureutuu asiaan Ainon silmin. Aino A. on riemastuttava ajatusleikki, joka sekoittaa faktaa ja fiktiota niin hyvin, ettei yhtä erota toisesta.”

2. Laura Malmivaara:Vaiti

Kaikkien tuntema Laura Malmivaara ei esittelyjä kaipaa. Hänen autofiktiivinen  esikoisromaani Vaiti kertoo Malmivaaran mukaan tarinan hänen sukunsa naisista. Romaanin taustalla on kohu ex-puolisosta, jonka keskellä Malmivaara perheineen oli kolme vuotta sitten. Teoksen pääteemana on kuitenkin oman suvun naisten tarinat. Äidin, isoäidin ja monen sukupolven naisten tarinat.

3.Sisko Savonlahti: Kai minä halusin tätä

”Kai minä halusin tätä kertoo yhden naisen elämästä millintarkasti. Koominen ja säälimättömän terävä romaani käsittelee rumuutta, tavarapaljoutta, menneisyyden valintoja, rahapelejä, rakkautta ja sitä, miten kyetä tekemään suuria päätöksiä, kun niistä aiemmatkin ovat olleet huonoja.”

Helsingissä asuva kirjailija –  toimittaja Sisko Savonlahti tunnetaan myös 2018 ilmestyneestä Ehkä tänä kesänä kaikki muuttuu esikoisromaanistaan.

4. Susan Cain: Hiljaiset

Klassikkoteos introverttien voimasta meluisassa maailmassa.

5. Päivi Alasalmi: Sudenraudat

”Kiihkeä ja kipeä tositapahtumiin perustuva romaani. Ihminen ja susi ovat laumaeläimiä, jotka pitävät reviiristään tiukasti kiinni. Kun kintereillä vaanii nälkä ja vaa’ankielenä heiluu jälkeläisten henki, toisen kuolema on toisen elämä. Kumpi selviytyy kiivaassa jahdissa voittajana – ja kumpi kaipaa enemmän suojelua? ”

6. Fernanda Melchor: Hurrikaanien aika

”Fernanda Melchor viskaa lukijan La Matosan kylähelvettiin, jossa maatyöläiset, huijarit, gangsterit ja huorat selviytyvät yhdestä päivästä kerrallaan. Kiivastempoinen romaani on paitsi kirjallinen mestariteos myös hätkähdyttävä ajankuva Meksikon maaseudun nykytodellisuudesta, missä taikausko, ikivanhat perinteet ja syvälle iskostuneet uskomukset ja tavat sekoittuvat moderniin kulttuuriin.”

7. Sōsuke Natsukawa: Kissa, joka suojeli kirjoja

”Japanilaista feelgoodia kirjojen merkityksestä ja kissojen viisauksista. Kissa joka suojeli kirjoja on viisas, filosofinen kertomus kissasta ja pojasta, joka oppii ymmärtämään elämää kirjojen avulla.”

8. Katriina Ranne: Maa kuin veri

Minä olen sademetsässä asuva suomalainen. Suomessa en ole koskaan käynyt, eivätkä siellä käyneet äitini tai isäni tai edes isoäitini, ja silti he kantoivat aina Suomea mukanaan.”

” Maa kuin veri on runsas ja väkevä kertomus neljän sukupolven kohtaloista kaukaisessa siirtokunnassa, vanha kotimaa sydämessä.”

Nämä kiehtovat tarinat tallensin omalle lukulistalleni. Katsotaan kuinka monta näistä ehdin lukemaan / kuuntelemaan. Onko sinulla lukulistallasi joku näistä? Jos sinulla on joku hyvä syksyllä ilmestynyt uutuus, mielelläni kuulen lukukokemuksia.

Elokuulla julkaisemani kirjavinkit elokuun uutuuksista löydät täältä: https://www.lily.fi/blogit/tuulen-havinaa/kirjavinkkeja-elokuun-iltoihin/

Syysterveisin M

Kommentit (4)
  1. Kiitos jälleen – Malmivaara on jo hetken ennen tätä kiinnostanut!

    1. Minua kiinnostaa lukea millainen suvun naisten tarina on. Ei niinkään nämä kohu asiat, jotka Malmivaaran ex-puolison ympärillä pyörivät.

  2. Kiitos! Tuo Malmivaara on omalla listalla. Nyt juuri luen Savonlahtea. Tai kuuntelen. Olen hieman pettynyt, mutta katsotaan, jos se tuosta vielä vaikka paranee!

    Minna

    1. Kiitos kommentista. Toivottavasti Savonlahti vielä yllättää teoksessaan.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *