Viikon kuunnellut äänikirjat

Viikon aikana ehdin kuunnella kolme äänikirjaa. Dekkari, rakkausromaani ja tositarinaan perustuva true crime teos. Aribo, Unelmien illallinen ja Prinsessan pako.

Kale Puonti / Aribo

Kale Puonti on Helsingin entinen huumepoliisi ja nykyinen dekkarikirjailija. Hiljattain ilmestynyt Aribo on Puontin Pasilan myrkky sarjan neljäs osa. Rikosromaanisarjan kolme aiempaa teosta Manni, Milo, Saarni olen esitellyt blogissani aiemmin viime syksynä.

Samuel Aribo on vain pieni tekijä isomman rikollisjärjestön rattaissa. Köyhyys on ajanut nuoren nigerialaismiehen kylmään Suomeen. Aribo on ammatiltaan rakennusmies ja lähdettyään kotimaastaan Nigeriasta, hän ei osannut aavistaakaan  joutuvansa rikollisen uralle. ”Aribo oli taitava remonttimies, ja hän oli aina halunnut rakentaa taloja ja olla lähempänä perhettään. Nigeriassa töitä ei kuitenkaan ollut, ja pikkuserkku oli houkutellut hänet Alexin porukkaan.” ”Aribo kuului Musta kirves -nimiseen rikollisryhmään, joka rahahuijausten lisäksi harjoitti muun muassa prostituutiota ja huumekauppaa.” 

Siiri Aaltonen on eläkkeellä oleva nainen, joka rakastuu tulisesti facebookin kautta kaveripyynnön lähettäneeseen komeaan Afganistanissa palvelevaan amerikkalaisupseeriin. Todellisuudessa Siiri tulee nettihuijatuksi ja hän menettää yli 100 000 euron arvosta edesmenneen miehensä henkivakuutusrahoja.

Aribo on edellisten osien tapaan vauhdikas, nopeatempoinen toimintajännäri,jossa tapahtumapaikat vaihtuvat tiiviiseen tahtiin. Juoni on hyvä, ja sopivan arvoituksellinen. Huumekauppa on raadollista ja tässä teoksessa avautui huumebisneksen lisäksi karmiva ihmiskauppa / ilotyttöbisnes.

Kale Puonti, Aribo, 2022,Bazar

Rebecca Serle / Unelmien illallinen

Teoksessa Unelmien illallinen viaton ajatusleikki käy todeksi kun 30-vuotias Sabrina saa tilaisuuden kutsua viisi hänellä tärkeää ihmistä syntymäpäiväillalliselleen. Kuvitellaan, että sinun olisi mahdollista kutsua viisi elävää tai edesmennyttä henkilöä illalliselle, keitä he olisivat?

Sabrinan vieraslistalla on paras ystävä Jessica, elämänsä rakkaus Tobias, isä Robert, professori Conrad sekä näyttelijä Audrey. Parhaan ystävän ja rakastamansa miehen kutsuminen illalliselle on luonnollista, luultavasti näin minäkin tekisin. Isä Robert saa kutsun koska Sabrinalla ja isällä on paljon selvittämättömiä asioita menneisyydestä. Conrad on Sabrinan yliopistoajoilta tuttu professori ja minusta hieman yllättävä valinta illallisseurueeseen. Toisaalta professori pitää pöytäseurueen kasassa ja toimii keskustelun puheenjohtajana. Mielenkiintoinen valinta on myös näyttelijä Audrey Hepburn. Tätä valintaa ihmettelin loppuun saakka, kunnes minulle valkeni, että hän oli Sabrinan isän lempinäyttelijä elokuvasta Sabrina.

Illalliskattaus ja vieraat ovat valmiina unelmien illalliselle. Sabrina oli laatinut kutsulistan tietenkin omasta näkökulmasta eikä hän ollut tullut ajatelleeksi miten vieraat tulisivat keskenään juttuun. Jännittyneen ilmapiirin laukaisemiseksi professori Conrad ehdottaa, että seurue tarvitsee hieman viiniä ja teeman keskustelun sujuvoittamiseksi. Perhe, vastuu, rakkaus, menneisyys nousevat illallisseurueen puheenaiheiksi.

Rebecca Serle on kirjoittanut teoksen eri aikatasojen muodossa. Tarina keskittyy erityisesti Sabrinan ja Tobiaksen dramaattisen rakkaustarinan ympärille. Myös Sabrinan isäsuhde avautuu lukijalle tavalla, joka herättää ajatuksia ja saa pohtimaan elämän kipeitä käännekohtia. Tarinan juoni houkutteli minut tämän teoksen pariin. Olin kuitenkin pettynyt ja hieman tylsistynyt lähes koko äänikirjan kuuntelun ajan. Kirja ei oikein lähtenyt, enkä päässyt mukaan periaatteessa hauskaan teoksen ideaan. Kirjan rakenne ja tarinan toteutus ei minun mielestä toiminut ja on ikävä tietenkin arvostella toisen kirjoittamaa tekstiä,mutta minuun tämä ei vain kolahtanut.

Rebecca Serle, Unelmien illallinen, 2021, Otava.

Johanna Elomaa / Prinsessan pako

Prinsessan pako on omistettu Latifalle ja kaikille naisille, jotka elävät alistettuina ja ilman vapautta heidän oikeuksiaan polkevien sortohallintojen alla.

Suomalainen nainen Tiina Jauhiainen asui 17 vuotta Dubaissa ja tutustui yhteisen harrastuksen kautta Dubain prinsessa Latifaan. He ystävystyivät ja vuosien saatossa heistä tuli parhaat ystävykset. Prinsessa Latifa uskoutui ja avasi kultaisen kimalteen taustalla varjonneen elämän kääntöpuolen ystävälleen Tiinalle. Prinsessan pako kertoo uskomattoman ja henkeäsalpaavan tarinan ystävyksistä ja pakomatkan Dubain hallitsijan Sheikki Muhammed bin Rashid al-Maktumin kahleista.

Latifa antoi kasvot Persianlahden kultaisten ovien karulle kääntöpuolelle: miljoonille naisille, jotka elävät alistettuina systemaattiselle miesten holhoukselle, jossa heidän oikeuksia raa’asti tallotaan.

Latifa helmikuussa 2018 kuvaamassaan videossa: Olin vankilassa kaiken kaikkiaan kolme vuotta ja neljä kuukautta. Se oli jatkuvaa kidutusta. Jopa silloin kun he eivät hakanneet minua fyysisesti, se oli silti kidutusta. He saattoivat sammuttaa valot päiväkausiksi. Olin yksin eristyksissä huoneessa, jossa ei ollut ikkunoita eikä valoa. Oli pilkkopimä. En tiennyt milloin päivä päättyi ja milloin seuraava alkoi. He pitivät ääntä ahdistellakseen minua. He tulivat sisään keskellä tä ja repivät minut sängystä ja hakkasivat minua. Se ei ollut millään tavalla mikään tavanomainen vankilakokemus. Se oli kidutusta.

Prinsessan pako on raadollinen kuvaus naisten asemasta, vapauden riistosta sekä naisten oikeuksista. Tunteita herättävä, ravisuttava, erittäin puhutteleva. Vahvat suositukset!

Johanna Elomaa, Prinsessan pako, 2022, WSOY

Sunnuntaiterveisin, Tuulen havinaa, M

kulttuuri kirjat
Kommentit (6)
 1. Huomenta!

  Haastan sut päivätehtävään nimeltä yllätysresepti! Otatko haasteen vastaan?💛


  https://jasukuvaa.blogspot.com/

  1. Kiitos haasteesta! Kävin kurkkaamassa blogissasi, kivalta vaikuttaa. Otan haasteen vastaan sopivana hetkenä 😊

 2. tuo Latifan tarina kiinnostaa, mutta jotenkin en tällä hetkellä kaipaa luettavaksi kovin raadollista tekstiä. Elämä itsessään riittää, joten hömppää kehiin!

  Lakipiste oli kyllä minulle tosi erikoinen lukukokemus – odotin siitä yhtä ”maagista” kuin aikaisemmat Leinon kirjat samasta trilogiasta, mutta totesit oivallisesti että se on scifidekkari, saman fiiliksen siitä sain, dystopiaksi aika heppoinen, vaikka osaset ovatkin kohdillaan.

  1. Latifan tarina on todella ikävä esimerkki siitä miten ihmisiltä riistetään perusoikeudet. Vapaus ei vielä tänä päivänäkään ole itsestäänselvyys kaikille. On niin totaalisen väärin, että tietyissä uskonnoissa / kulttuureissa naiset pakotetaan elämään ilman persoonallisuutta ja vapautta päättää omista asioista. Suosittelen lukemaan tuon Latifan tarinan, vaikka se moninaisia tunteita herättääkin. Toki hömppä on usein parasta viihdettä ja vastapainoa elämälle.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *