Suklaapuustit

Tässä teille pieni leivontavinkki, vaikka huomiselle.

Ihanaa viikonloppua kaikille, pus!

p1014837.jpg

 

suklaapuustit

 

– 5dl maitoa

– 2 pussia kuivahiivaa

– 1tl suolaa ( tai ruususuolaa )

– 1,5dl sokeria

– 1 kananmuna

– 12-14 dl puolikarkeita vehnäjauhoja

– 150g pehmeää voita

Väliin: voita, intiaanisokeria sekä 300g  85% tummaa suklaata ( esim. Tigerissa myytävää, se on hyvää! )

Voiteluun: Kananmuna

Pinnalle: Raesokeria

 

miten?

– Lämmitä maito hieman kuumemmaksi kuin kädenlämpöinen, sillä käytät kuivahiivaa joka tarvitsee herätyslämpötilakseen yli 40 astetta.

– Lisää suola, sokeri ja kananmuna ja vatkaa kevyesti munan rakenne rikki.

– Lisää kaksi desiä vehnäjauhoja joihin sekoitat kuivahiivan. Sekoita hyvin maidon sekaan.

– Lisää seokseen jauhoja niin, että saat paksun vellimäisen seoksen ja vatkaa voimakkaasti, jotta taikina saa ilmaa.

– Lisää pehmeä voi ja sekoita taas hyvin.

– Lisää loput jauhoista ( n. suunnilleen pari desiä ) ja alusta taikina irti reunoista.

– Anna taikinan kohota liinan alla lämpimässä paikassa ( itse käytän saunaa ) n.30 min

– Rouhi suklaa rouheeksi.

– Lämmitä uuni 200 asteeseen.

– Jaa taikina kahteen osaan ja vaivaa paloista suurimmat ilmat pois, älä kuitenkaan tässä vaiheessa enää vaivaa taikinaa! Vain sen verran, että taikina poksuu ylimääräisestä ilmasta.

 – Kauli taikinapala sen paksuiseksi kuin haluat, esim. 0,5-1cm paksuiseksi. Levitä taikinalle voita, intiaanisokeria ja sulkaarouhetta.

– Rullaa taikinalevy rullaksi ja leikkaa siitä kolmioita ja käännä ne kärjet ylöspäin ja paina keskeltä.

– Kohota puusteja vielä hetki liinan alla ennen uuniin laittamista, suunnilleen 5 minuuttia.

– Voitele kananmunalla ja koristele raesokerilla.

– Paista 200 asteisessa uunissa 10-15min.

Ja tee kaikki sama toiselle taikinapalalle! Tai sitten voit tehdä yhdestä isosta taikinasta samalla kaiken, mutta itse tykkään aina pullaa leipoessa jakaa taikinan kahteen osaan. 🙂

 

Koti Ruoka ja juoma

Helppoa arkiruokaa: Katkarapupasta

p1014787.jpg

Tämä ruoka syntyi ihan puolivahingossa, kun kaivoin nälissäni työpäivän jälkeen jääkaappia. Mies oli lasten kanssa syönyt loput kinkkukiusauksesta ja itse olin ottanut töihin evääksi kuusi pinaattilättyä, jäävuorisalaattia ja palan kurkkua. Ei mikään kummoinen eväs, mutta lyhyen neljän tunnin vuorossa ja kymmenen minuutin tauolla tuon ehti kyllä hyvin syömään.

Kylmänäkin.

Ja se mitä löysin sieltä jääkaapista oli katkarapupastan ainekset. Eli höpinät sikseen ja ohjetta kehiin!

 katkarapupasta

– 180g katkarapuja ( pakaste taikka sitten ihan kaupan kalahyllyltä )

– 3 porkkanaa

– 2 valkosipulinkynttä

– 1 makea sipuli

– reilu nipullinen persiljaa

– 3 tomaattia

– mustapipuria, ruususuolaa, timjamia ( oman maun mukaan )

– n. 4dl ruokakermaa

Miten?

Ihan ensiksi: Jos käytät pakasterapuja, sulata ne vedessä. Kaupan kalahyllyltä ostettuja rapuja ei tietenkään tarvitse sulattaa tai sen enempää käsitellä, joten anna niiden odottaa omaa vuoroaan.

– Kuori porkkana, valkosipulit ja makea sipuli.

– Pilko porkkanoista pieniä kuutioita ( kypyvät nopeasti ) kuutioi myös sipuli, valkosipulit ja tomaatit.

– Laita pastavesi kiehumaan ja lisää siihen suola!

– Laita pannulle öljyä ja freesaa porkkanat, sipuli, valkosipulit ja timjami kevyesti.

– Laita spagetti kiehuvaan veteen – muista keittää siitä al dente.

– Lisää pannulle katkaravut, tomaatit, ruokakerma, persilja, mustapippuri ja ruususuola.

– Anna kastikkeen hautua hiljalleen kunnes spagetti on valmista.

– Lopuksi siivilöi spagetista keitinvesi ja sekoita kastike spagetin kanssa.

 

Ja päälle parmesania! Aijai, nam.

 

Koti Ruoka ja juoma