Asiaa kielten opiskelusta

DSC_0500.JPG

Kaupallinen yhteistyö: EF

Kuten monille on blogin kautta selvinnyt, olen kaksikielinen. Kotona meillä on aina puhuttu albaniaa, mutta koulun, kaveripiirin ja harrastusten takia suomenkieli on itselleni vahvempi.

Kielenopiskelu on aina ollut mulle mielekästä ja helppoa, etenkin englannin. Jostain syystä olen kuitenkin kuvitellut, että kielten osaamisessa on jokin ”rajallinen kapasiteetti” – kun jätin italian kielen kurssit kesken tai sain huonoja arvosanoja ruotsissa, nojaudun aina siihen ajatukseen että olen jo valmiiksi kaksikielinen. Mihin mä oikeesti muka tarviin lisää kieliä, ajattelin.

DSC_0486.JPG

DSC_0100.JPGKun maailmalla tunnettu, kansainvälinen kielten koulutusjärjestäjä EF haastoi minut miettimään kieltenopiskelun merkitystä itselleni, tunsin lähinnä vain haikeutta. Haikeutta siitä, etten valinnut lisää italian kielen kursseja tai panostanut siihen ruotsiin mutta myös siksi etten mennyt lukiossa ulkomaille vaihtoon tai kielikurssille opiskelemaan muitakin kieliä. Tunnen usein huonoa omaatuntoa siitä, etten vieläkään osaa puhua poikaystäväni äidinkieltä turkkia ja siitä miksen hakenut välivuonna töitä ulkomailta.

Pienen tutkiskelun jälkeen haikeus väistyi innostuksen tieltä, koska arvatkaapas mitä – vaihtoehtoja ja mahdollisuuksia on myös meille vanhoille sieluilleEF järjestää kielikursseja ihan kaikenikäisille ympäri maailmaa ja valittavana on seitsemän eri kieltä. Listalla on mm. niinkin cooleja paikkoja kuten Japani, Australia ja Etelä-Afrikka ja Europpassa esimerkiksi Irlanti, Saksa ja Ranska.

DSC_0450.JPG

DSC_0001.JPGNiin se italian kieli, se edelleen kaihertaa. Olen ollut Italiassa lukuisia kertoja, enkä koskaan ole puhunut siellä kieltä niin paljon kuin olisin halunnut. Selasin innoissani lisätietoa italian kielikurssista Roomassa, eikä hetkeäkään ennen kuin kurssi päätyi bucket listilleni tavoitteeksi seuraavalle kahdelle vuodelle. Hymyilyttää kun mietin mahdollisuutta yöpyä paikallisen perheen luona kun kielen käyttäminen on väistämätöntä tai vaihtoehtoisesti hengailua muiden samanhenkisten tyyppien kanssa EF:n omassa asuntolassa. Tutustua kuusi viikkoa italian kielen lisäksi paremmin myös paikalliseen kulttuuriin ja muihin ihmisiin. Ehkä sen jälkeen voisi opiskella myös ranskaa tai kiinaa…

 

Käy ihmeessä tutustumassa kielikurssitarjontaan EF:n omilla sivuilla.

 

Kuvat viime Italian reissultamme

 

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit (12)
 1. Nyt heitän hetkeksi tätihuivin harteille ja hämmästelen, miksi nykynuoriso ei opiskele kieliä! Siis oikeasti? 1990-luvun puolivälissä 40% peruskoululaisista opiskeli B2-kieltä (eli käytännössä opiskeli vähintään kolmea kieltä). Ihan tuoreita tilastoja en ole nähnyt, mutta muutama vuosi sitten prosentti oli 17%. Moni inhoaa ruotsia eikä opi sitä opetuksesta huolimatta ja englantia ei tänä päivänä oikein lasketa edes kielitaidoksi. 🙁

  No, en ole itse kovin paljoa parempi. Olen kyllä opiskellut saksaa ensimmäisenä vieraana kielenä, mutta en voinut jatkaa sitä päivälukiossa, joten se jäi. Aikuisena olen välillä vähän kertaillut, mutta en puhu tai edes lue sitä. Lisäksi tietenkin ruotsia ja englantia (jossa koen edelleen  olevani aika huono, vaikka gradunikin kirjoitin englanniksi ja olen työskennellyt englanniksi…). Aikuisena olen opiskellut vähän espanjaa kansalaisopistossa. Ranskaa tai italiaa en osaa yhtään, mikä harmittaa kovasti, etenkin vanhan kuvataiteen äärellä. Niinpä ajattelin, että jos osaisi latinaa, niin sitten tavallaan osaisi kaikkia Euroopan kieliä (vähän kuin ruotsia ja saksaa yhdistämällä voi vähän pärjätä hollannin kielisten tekstien kanssa…). Yliopistossa opiskelin sitten pari kurssia latinaa.

  Kaverini opiskeli aikuisena kiinan kielen ja työskentelee sillä asiantuntijatehtävissä. Olisihan se kiva opiskella, mutta tuntuu ettei aika riitä. Kielikurssit kuulostavat hauskalta, olisikohan sellaisia koko perheen kursseja. Mutta vähintäänkin voisi välillä selata uutisia Spiegelistä tai SVT:ltä.

  BTW sukuuni kuuluu albanialaisia, ja olen oppinut yhden lauseen, jonka muistan. Tosin ”olen pubissa” ei ollut kovin käyttökelpoinen kommentti, kun tapasin ummikkoalbaani-mummon. 😀

   

   

  1. *raikuvat aplodit* Tosi hyvä kommentti! Nuo luvut olivat uusia mulle mutta mullakin on ollut sellanen tunne että nuoret (mukaanlukien oma sukupolvi) ei välitä kielistä yhtä paljon kuin hieman vanhemmat ihmiset, englantia lukuun ottammatta. Lähes jokainen tuntemani keski-ikäinen ihminen osaa enemmän kieliä kuin minä tai läheisimmät ystäväni.

   Mun mielestä koko perheen kielikurssit kuulostaa mahtavalta! Jos EF:n tyypit lukevat nää kommentit, ottakaa koppi! 😀

   Ja hahaha ihana sinä ja teidän albanialaiset sukulaiset. 😀 Voin opettaa sulle joskus jotain sellasta mitä voit hyödyntää myls mummojen kanssa. 😀

    

 2. Hei ihan sairaan hyvä tärppi kielten opiskeluun on Duolingo-sovellus. Olen nyt opiskellut sen avulla ranskaa pari viikkoa ja olen ihan koukussa! Ainoa miinus sovelluksessa on se, ettei se ole suomeksi vaan englanniksi mikä saattaa joskus aiheuttaa pientä hämmennystä. Mutta todella vahva suositus kuitenkin!

  1. Duolingo on kyllä ihan huikee!! 🙂 Ja sun kommentti muistutti taas sen olemassaolosta. Tsemppiä ranskan opiskeluun! 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *