Blogin ekologinen jalanjälki

Tyhjä ajatus

Viime aikoina on ollut taas lamaannuttavaa blogiahdistusta. Kerrankin se ei ole liittynyt varsinaisesti omaan itseeni tai ajatuksiini omasta riittämättömyydestä, vaan blogien yleisestä pinnallisuudesta ja materiakeskeisyydestä.

Viimeistään Black Fridayn -postaukset saivat minut voimaan pahoin. Vinkit ja adlinkit huusivat osta osta osta, hanki hanki hanki. Karu totuus on se, että suosituimmat bloggaajat tällä hetkellä joko a) esittelevät säännöllisesti uusia ostoksiaan ja hankintojaan b) saastuttavat matkustamalla ympäri maailmaa. Jos bloggaaja ei ole ottamassa asu- tai maisemakuvia ihmisoikeuksia rikkovassa Dubaissa tai osta uusinta halpatyövoimalla valmistettua parkatakkia, lukijoiden kiinnostavuus laskee ja sivuklikkausten määrä sen mukana.

Toisaalta, en halua aliarvioida teitä lukijoita. Tiedän, että siellä ruudun toisella puolella on fiksuja tyyppejä, joiden intressit ovat muutkin kuin shoppailu ja alituinen tuhlaaminen, ja jotka oikeasti pohtivat omien valintojen merkitystä ympäristöön. En itsekään väitä olevani täydellinen, mutta haluan olla vähintään tietoisempi.

Kaiken kaikkiaan, koen, että vanha blogityylini ei vastaa enää nykyistä eettistä elämänkatsomustani. Asiat ovat muuttuneet viimeisten kuukausien aikana, ja on kaiketi ihan luonnollista että blogi muuttuu sen myötä. Ja vaikka vaatteet ja reissaaminen eivät kiinnostakaan enää samalla tavalla, rakastan kirjoittamista ja haluan kirjoittaa blogia edelleen päivittäin. Täytyy vain löytää oma tapa blogata, sellaisten arvojen ja periaatteiden nojassa joiden takana voi seistä. Vaikka se valitettavasti tarkoittaisikin joidenkin lukijoiden kelkasta tippumista.

 

Kuvat: Enna Rautiainen, editointi minä

 

SARANDA
 
OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN /
SNAPCHAT: SARANDADEDOLLI

Kommentit

Kaisa H.

<3

Saranda
Tyhjä ajatus

Iso <3 takaisin.

TittaK (Ei varmistettu)

Todella ilahduttavaa pohdintaa ja mielenkiintoinen näkökulma! Oon ymmärtänyt että firmat lähettävät bloggaajille ihan kysymättäkin kaikkea mahollista ja voin kuvitella miten sitä krääsää/sopimattomia kosmetiikkatuotteita ym. kertyy ihan tahtomattaankin. Minkä lisäksi vielä tietysti kaikki tarkoituksella yhteistyönä tehdyt postaukset mistä ei toki selviä onko ko. tuote edes oikeasti bloggaajalla käytössä. Tiettyyn pisteeseen ymmärrän sen, että bloggaajienkin pitää jostain saada tuloja (etenkin heidän, jotka sitä päätyönään tekevät) mutta ei varmasti monenkaan mieleen tule juuri nämä ekologiset/eettiset kysymykset "rahaa tehdessä". Oma hyvinvointi menee ylipäätään nykyään ihmisillä niin vahvasti kaiken muun edelle, ettei olla valmiita luopumaan lähestulkoon mistään. Esimerkkinä vaikka omalla autolla kulkeminen. Ei viitsitä kävellä edes lähimmälle bussipysäkille, vaikka matkaa harvassa paikassa etenkään pk-seudulla kertyy ihan kohtuuttomasti. Tästä aiheesta pystyis kyllä puhumaan loputtomasti, etenkin jos edes uskaltais puhua kasvissyönnistä ja siitä miten jotkut "ei vaan voi elää ilman lihaa". Ei siitä nyt sen enempää kuitenkaan. :D

Saranda
Tyhjä ajatus

Kiitos kommenttista, ihana. :)

Näin se juuri on, bloggaajat saavat todella paljon krääsää, tarpeellista ja tarpeetonta. Itellänikin on kilottain saatua turhaa tavaraa kotona - ennen en oo miettinyt niistä muuta kuin että ne on tiellä mutta viime aikoina ne on ahdistanut nimenomaan ympäristön kulumisen näkökulmasta. En enää ota turhia goodie bageja tai muita mukaani ellen ole ihan varma että niille on käyttöä tai tiedä jonkun tutun tai ystävän, joka jotain just tarvitsis (ettei niiden tarvitse käydä ostamassa täsmälleen sama tuote kaupasta).

Se on kyllä niin surullista miten helppous on mennyt kaiken kuun edelle.

Terveisin toinen jolla kiehuu joka kerta kun joku sano "mä en vois ikinä olla kasvissyöjä" !!!!!!!!!! ARGH :D

Saranda
Tyhjä ajatus

-helppous mennyt kaiken MUUN edelle. :D Typo.

Elinax (Ei varmistettu)

Tää on mielenkiintoinen näkökulma, että bloggaajienkin pitää saada jostain tuloja, varsinkin jos bloggaavat työkseen. Ehkä ongelmana kuitenkaan ei ole se, että bloggaajat ostaisivat paljon tuoitteita, vaan TYÖKSEEN kannustavat ihmisiä epäeettisiin ja -ekologisiin valintoihin? Olivat heidän esittelemät tuotteet sitten lainakamaa tai itse hankittuja, postausten tarkoitushan on siis lopulta saada lukijat hankkimaan lisää heidän mainostamien asiakkaiden tuotteita/palveluja.

Selittelyt siis siitä, että "saan suurimman osan tuotteista lainaan" on ehkä hieman tekopyhää, koska kamppisten takanahan on kuitenkin motiivina saada siitä kompensaatio. Ja bloggaajan kompsensaatio on verrannollinen asiakkaan, eli yrityksen, tuottoihin (odottettuihin tai toteutuneisiin) siitä kampanjasta.

Vai olenko ainoa, joka kokee ristiriidan tässä "nää on vaan lainakamoja, joita tarvitsen työhäni" ja "työni on saada lukijat kuluttamaan"?

Saranda
Tyhjä ajatus

Mielenkiintoinen pointti, ja just näin se tuntuu valitettavasti olevan. Ymmärrän että monien päämäärä on tienata blogilla, mutta voisiko oikean materian sijaan mainostaa esim. kotimaisia palveluja? Eettisesti kestäviä tuotteita ja vaatteita?

Tuo "tavaroiden lainaaminen muttei ostaminen" on juuri sitä että pestään omat kädet sotkusta mutta aiheutetaan vielä suuremman pahan.

Vierailija (Ei varmistettu)

Paheksuttehan sitten tasaisesti kaikkea mainostamista ja myymistä? Toki olisi hyvä, että ihan kaikki miettisivät omaa kulutustaan ja työnsä eettisyyttä (teenkö minä maailmasta paremman vai huonomman paikan), eivät bloggarit kuitenkaan yksin ole länsimaalaista kulutusvimmaa, turismia ja halpatyövoiman "tarvetta" ole synnyttäneet.

Saranda
Tyhjä ajatus

Eivät tietenkää ole. Itse bloggaajana otin kantaa vaan blogeihin koska mainitsin postauksessa että on ollut "blogiahdistusta". :) Tää on tosi moniulotteinen asia, ja bloggaajien vaikutus kuluttamiseen versus moneen muuhun tekijään on hyvin pieni.

kattungar
Kattungar

Ihanan rehellinen postaus, vaikka tosin mielestäni et ole aiemminkaan edustanut mitään materialistiholistia tai muuta pinnallista <3

Saranda
Tyhjä ajatus

Kiitos Katariina, tästä tuli hyvä mieli <3

Räyhälä
Räyhälä

Ihan mahtava otsikointi tällä postauksella! Mä itse en ole edes miettinyt, että blogillakin voi olla hiilijalanjälki, mutta tän jälkeen tajusin, että no tottakai sillä on. Ja itselleni tuo jalanjälki on jopa aika vahva peruste lukea tai jättää lukematta jotain. Jo se perusmeininki, että blogeissa luodaan sosiaalista todellisuutta, jossa tietyistä tuotteista tehdään haluttavia ja joiden kautta ostetaan hyväksyntää, lisää konkreettista kulutuskierrettä niin isosti, että olisi ihan syytäkin puhua blogien hiilijalanjäljestä. Hyvä että aloitit, peukut tälle! :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Ihana kuulla! KOSKA heti kun julkaisin tään, kaduin vähän otsikkoa koska tostahan oikeesti keksisi vaikka mitä kirjoitettavaa mut kirjotinkin tosi pinnallisesti. Mut hyvä kun otsikko käykin järkeen ja sopii teemaan, tosi kiva kuulla! :) Mukavaa päivää sinne. <3

Räyhälä
Räyhälä

Tai siis ekologisesta jalanjäljestä :D #termithukassa

Taru Mari
Stuff About

Mielenkiintoinen postaus! Mulle tuli tästä vähän huono omatunto kun julkaisin viime viikolla postauksen shoppailuistani. :D : | Dubaita karsastan itsekin juuri tuon syyn takia. Minäkään en kyllä ole aiemminkaan saanut sinun blogista mitenkään materialistista kuvaa.:)

Saranda
Tyhjä ajatus

No mut kaikkihan shoppailee joskus, ja loppujen lopuksi kyse on siitä että ite kehittyy paremmaksi ja vertaa itteensä aikaisempaan itseensä - ei muihin. Kiitos Taru kommenttista ja sunnuntaihin! ;) <3

Taru Mari
Stuff About

Jeps! :)<3

saarah
visual diary

Hyvää pohdintaa!

Täysin samoja juttuja oon itsekin miettinyt viimeaikoina. Tuntuu jotenkin harmilliselta, että tekstipainotteiset blogit eivät kasva suuriksi, ne suosituimmat ja parhaiten bloggaajia elättävät on vaan yleensä noita vaatteiden ja tavaroiden esittelyblogeja. Toki ymmärrän et se johtuu markkinataloudesta, mutta silti tahtoisin että asia olisi toisella lailla... 

 

Saranda
Tyhjä ajatus

Kiitos Saara! <3

Mua harmittaa ihan sama asia. Tekstipainotteisia blogejakin voi tietysti kuvittaa, mutta se vaatii niin paljon enemmän mielikuvitusta ja aikaa, jos ei halua kuvata vain sitä uutta saatua huulipunaa tai päivittäin vaihtuvaa päivän asua.

Mut who knows, riittävällä tietoisuudella ja toiminnalla tähänkin voi tulla muutos! :)

Räyhälä
Räyhälä

Näinpä. (Tosin huono/liiallinen mainonta vituttaa mua kyllä aina, olipa julkaisualusta mikä tahansa.) 

Saana Väliheikki
LAVLI

I feel you sister. Tämä on pyörinyt paljon mielessäni. Itselläkin tuntuu olevan paljon turhaa tavaraa nurkissa, joten en voi lakata miettimästä kuinka paljon sitä turhaa tavaraa olisi jos joka toinen viikko voisin kirjoittaa postauksen ostoksistani. Ikävän moni blogi on nykyään paljolti pinnallinen, kertakäyttöinen ja kaupallinen, eikä menestyminen bloggaajana vain mahtavalla sisällöllä (kuten sulla aina on tekstit mietitty niin että ne herättää ajatuksia) ole todellakaan helppoa. Usein tulen miettineeksi, etten sovi "blogimaailmaan" ollenkaan ja mietin pitäisikö lopettaa koko blogi. Mutta silloin mieleen tulee se, että blogin oli alunperin tarkoituskin olla nettipäiväkirja, eli oletan sen kirjoitetun sisällön olleen se alkuperäinen ajatus.

Saranda
Tyhjä ajatus

<3

Tosi hyvä kommentti.

Ja et tietenkään lopeta bloggaamista. :) Ei se blogimaailma voi muuttua jos sinne jää vaan ne massablogit. Nimenomaan nyt jos koskaan tarvitaan vähemmän pinnallisia blogeja, ja juuri tuollaisia sydämellisiä kuten sinun on. Joten keep on the good work. <3

Tiiaanna
cake & copper

Pystyn hyvin samaistumaan tähän kirjoitukseen. Sen vuoksi useimpien suosittujen blogien seuraaminen on jäänyt pois kokonaan, materian haalimisesta tulee niin paha mieli. Varsinkin tänä päivänä, kun ylikulutuksen ja ilmastonmuutoksen syyt ja seuraukset ovat tiedossa, ei mielestäni no mä nyt vaan halusin tän paidan viidessä eri värissä tai elän täällä vaan hetken, eikä mun valinnoilla ole väliä ole hyviä syitä silmien ummistamiselle. 

Joka päivä joidenkin ihmisten sanat ja teot saavat ymmälleen, en ymmärrä miten ympäristöasioita voidaan vielä vähätellä. Voi tietysti olla, että koulutukseni vuoksi nämä asiat ovat minulle itsestäänselvyyksiä, sillä niitä isketään vasten kasvoja joka päivä. En silti jaksa uskoa, että kyse olisi tiedonpuutteesta - ennemminkin siitä, että tungetaan pää pensaaseen, koska ei haluta muuttaa omaa mukavaa elämäntyyliä. Lopulta kyse on kuitenkin todella pienistä ja helpoista muutoksista, jotka parhaimmassa tapauksessa säästävät rahaa.

Saranda
Tyhjä ajatus

En itsekään usko, etteikö meillä oli tarpeeksi tietoa kulutusvalintojemme vaikutuksesta ympäristöön. Ja tietoa voi aina saada käsiin, jos tietoa haluaa. Kyse on juurikin mukavuudesta ja helppoudesta, mihin ollaan tänäpäivänä totuttu. Kukaan ei halua uhrata mukavuutta - vaikka kuten sanoitkin, kyse ei aina ole mistään uhraamisesta. Päinvastoin, shoppailun vähentäminen säästää rahaa ja kasvisyönti saa oikeasti olon paremmaksi.

Kiitos kommenttista! :)

punastus
Punastus

Just näin! Viikko sitten perjntaina päätin aika monen blogin kohdalla, että nyt loppuu tän lukeminen. Ihan vaan Black Friday-postausten takia. Niissä kulminoitui just se, mitä suosituimmat blogit (poikkeuksiakin on) nyt just on. Silkkaa kaupallisuutta. Omat arvot on tyystin toisenlaiset, enkä oikein edes ymmärrä miksi tulee luettua blogeja, joissa oikein mässätään luonnonvarojen tuhlaamisella. Näin kärjistetysti. 

Omalla blogillani nyt ei lukijoita juurikaan ole, mutta oon tehnyt päätöksen, että siellä ei tulla näkemään yhtään mitään brändejä, paitsi jos oikein hyvä syy. Kaupallisuudesta vapaa alue se ei kuitenkaan valitettavasti ole, koska mainokset sielläkin pyörii, tahdoin tai en :(

Saranda
Tyhjä ajatus

Joo hyi hemmetti viime perjantai oli paha, kaikki ne tsiljoonat kaupalliset päivitykset...

Ja ihana päätös, ymmärrän hyvin miksi teit sen. Tsemppiä sen kanssa ja bloggaamisen ylipäätän! <3

punastus
Punastus

Kiitos <3 Ja tsemppii myös sinne. On välillä haastavaa mennä vastavirtaan ja eri polkuja mitä suurin osa, mutta ei tätä maailmaa mitenkään muuten pysty pelastamaan :)

Kielikylpy

Hyvä kirjoitus! 

Itsekin postasin juuri joululahjapohdintaa ja haastoin kaikki miettimään omia ostoksia ja niiden tarpeellisuutta. Josko sen myötä lahjarumba ja kulutus vähän vähenisi. 

Käy lukemassa ja lähde mukaan!

Saranda
Tyhjä ajatus

Kiitos paljon ja hyvä kun vinkkasit, täytyy mennä lukemaan. :)

Anne Kantola
Sysimetsä

Ihanan rohkea avaus aiheesta, joka varmasti on pyörinyt tooooodella monen kanssabloggaajan ja lukijan mielessä. 

Kuluttaminen on ristiriitainen aihe, koska jos joskus jokin tuote aiheuttaa itselle mielihyvää, tulee huono omatunto siitä fiiliksestä. Mutta omilla valinnoillahan sitä tosiaan pystyy vaikuttamaan hyvinkin pitkälle. Sillä on merkitystä, mistä ostaa ja mistä syystä. Kai sille materialle sokeutuu jossain kohtaa eikä edes tajua millaista todellisuutta itse pitää yllä. Toivottavasti mahdollisimman moni käy lukemassa tämän ja sen kautta pysähtyy hetkeksi ajattelemaan omia kuluttamisen syitä ja tapoja! 

Saranda
Tyhjä ajatus

Kiitos paljon Anne. <3

Hyvä kommentti, just näin. Mutta jos ostaa harvemmin, on myös nautittava niistä omista harvoista ostoksista. :) Muutenhan se on oikeasti täysin turhaa.

Toimitus
Toimitus

Niinpä! Jotenkin sitä vaan on kaiken tämän kulutushysterian tuloksena demonisoinu itselleen näitä ja sit tuntee huonoa omaatuntoa kaikesta! Kun ihminen kuitenkin tarvitsee vaatteita ja ruokaa ja niistä saa myös olla iloinen :) 

Saranda
Tyhjä ajatus

Jep! <3

Ranja
Haavekuvia

Olin just eilen Blogien käyttö opetuksessa -koulutuksessa, jonka pitäjä on biologian ja maantieteen opettaja ja pitänyt omaa ympäristöblogia nyt kymmenisen vuotta. Yksittäisiä kävijöitä on tänä aikana ollut 430 000, mikä on paljon ympäristöblogille, mutta kuten hän itsekin sanoi, lifestylebloggaajat keräävät lukijoita saman verran kuukaudessa. :( Seuraamissani blogeissa onneksi kuluttaminen ei ole siellä ykkösenä.

Saranda
Tyhjä ajatus

Todella harmi. Mikäköhän siinä oikeasti on, ettei ympäristöblogit vedä puoleensa? Ajatteleekohan ihmiset, että blogi on sellainen paikka jossa haetaan hyvää mieltä ja inspiraatiota, ja ympäristöasioita yms. luetaan ennemmin uutisista tai katsotaan dokkareista? Mene ja tiedä.

Goldensau (Ei varmistettu) http://www.instagram.com/goldensau/

Kiitos tästä postauksesta! Kiva huomata, että kaiken kaupallisuuden keskellä on myös bloggaajia, jotka välittävät ympäristöstä ja ihmisoikeuksista. Olen itsekin viime aikoina miettinyt enemmän näitä asioita ja tehnyt muutoksia omaan elämäntyyliini - lopettanut lihansyönnin lähes kokonaan (syön sitä vain, jos tiedän että se tulee eettisistä oloista) ja jättänyt vaatteiden ja kosmetiikan shoppailun. Olenkin kehittänyt jonkun sortin intohimon suunnitella eettistä kosmetiikkaa ja esim. eettisiä nahkatakkeja, jotka kestäisivät pitkään. Tavoitteeni on, että jonain päivänä eettisyyden maine "hippiekoiluna" jäisi pois ja siitä tulisi trendikästä, että ostetaan yksi eettinen tuote, joka kulkee mukana läpi elämän. Niin, että jatkuvasta halpatuotteiden ostamisesta ja eläinkokeiden tukemisesta tulisi halveksuttavaa, samoin kuin oman navan ympärillä pyörimisestä ja välinpitämättömyydestä.

Kuitenkaan en halua olla liian ehdoton tai tuomitseva. Olenhan itsekin ollut kovan luokan himoshoppaaja sekä edelleen paheeni on lentomatkailu (joudun lentämään jo siksi, että pääsen asuinmaastani käymään Suomessa - valitettavasti muut matkustuskeinot ovat liian kalliita ja vaikeita). Mutta haluan aina viestiä ihmisille, että ei sillä ole väliä jos ennen olet tehnyt sitä tai tätä, nyt on mahdollisuus muuttaa tapoja. Ja jo pienikin muutos on hyväksi! Olen itse sortunut monen monta kertaa tiellä eettisyyteen, mutta nyt vihdoin tuntuu että olen saanut siitä ideasta kiinni eikä ole mitään halua esim. lähteä kaupoille.

Noh, tulipahan sepustus, mutta pointtina että me voidaan muuttaa maailmaa! :)
Pitäisi ehkä taas alkaa bloggaamaan. Olisi kiva käydä enemmänkin ajatustenvaihtoa näistä asioista ihmisten kanssa. Blogikulttuurikin voisi raikastua, jos olisi enemmän sinun blogisi kaltaisia blogeja, eikä vain ostaostaosta-meininkiä.

Saranda
Tyhjä ajatus

Moikka! Ihana kommentti, tosi mahtava kuulla että olet päättänyt tehdä ympäristöystävällisempiä valintoja ja että sen myötä on herännyt oikeita unelmia ja suunnitelmia. :) Vau!

Ja tuo ehdottomuus on varmasti yksi pääsyistä, minkä takia ihmisillä on iso kynnys muuttaa toimintatapoja. Monet luulevat että sen täytyy olla lopullista ja ehdotonta. Mieluummin pitää kolme kasvisruokapäivää viikossa kuin nolla.

Kiitos kommenttista ja kauniista sanoistasi. <3 Ja aloita ihmeessä taas bloggaaminen jos vähänkin tuntuu siltä! Todellakin!

jennajohannasi
Pirtti

Jee hyvä Saranda, rohkea ja tärkeä kirjoitus! Mulle ekologisuus on aina ollut tosi tärkeä asia kuluttamisessa ja pidän itseäni suht tiedostavana ihmisenä, ainakin lähipiiriini verraten. Välillä ruokakaupassa käyminen on ihan kamalaa arpomista kun tuntuu että mitään ei saa syödä hyvällä omallatunnolla.. Ja syödä kuitenkin pitää :) Liian tiukkapipoiseksi en halua, enkä tuomita muita, mutta omien arvojen mukaan on tärkeää elää.
Odotan innolla uusia kirjoituksiasi ja ajatuksiasi!

Saranda
Tyhjä ajatus

Ihana sinä, KIITOS! <3 :) Ja ei todellakaan kannata olla liian ehdoton. Siihen se homma vasta tyssääkin ja kaikesta lähtee ilo. Pieniä muutoksia ja kehityksiä niin hyvä tulee!

<3

Livingwithlinda

Tosi hyvä postaus, kiitos! <3 Ja mielenkiintoisia kommentteja. :-)

Saranda
Tyhjä ajatus

Kiitos Linda, tosi kiva kuulla. <3 Mukavaa iltaa/päivää sinne. :)

Saana_ (Ei varmistettu)

Tosi tärkeä avaus! Hyvä Saranda *sydänsydän* !

Maailma ei vaan voi jatkua näin, meidän täytyy toimia heti. Ilmastonmuutoksen vaikutukset jotka ollaan ehkä totuttu ajattelemaan "kauas 20-30 vuoden päähän" (mikä on ihan hullu ajatus sekin) voi hyvin olla täällä jo kymmenenkin vuoden päästä, jos arktisen alueen tilannetta tarkastelee.

Ja vaateteollisuus, se on aivan täysin pielessä. Oon siirtynyt siihen pyrkimykseen, että en ostais epäeettisiä vaatteita edes kierrätettynä. En enää sulje silmiä siltä, mitä tarkoittaa jos niskalapussa lukee made in Bangladesh.
Eli ysärivaatetta ja vanhempaa kierrätettynä, uutena R-Collectionia yms. Ei ketjuliikemuodista oo musta ollut enää vaikea luopua sen jälkeen kun ne on siirtyneet pääosin tekokuituihin (ohuisiin lipareisiin, iholla ikävän tuntuisia, nukkaantuu ja sähköistyy jne). Puuvilla-aikana vielä ostin aika paljon H&amp;M:stä.
Tietty alusvaatteet, sukkahousut, vaellus- ja ulkoiluvaatteet ym. on myös yhtä lailla ongelmallisia, mutta oma panokseni ei toistaiseksi koske niitä. :(

Musta ei tarvi tietää heti "blogin uutta linjaa" kun blogin linjahan on joka tapauksessa sinä :)
Pohdiskeluja on kaikkein mielenkiintoisinta lukea, sillä nehän on sitä kasvamista ja kasvaminen on meidän tehtävä tässä elämässä ;) Ainoa pysyvä on muutos, ja muita sellasia sanontoja ;) ;) Hehe!

*Halaus :) *

Saranda
Tyhjä ajatus

Saana usko tai älä mut monesti ympäristöä koskevissa asioissa mietin nimenomaan sua. Oot niin loistava esikuva meille muille! Vaikka säkin varmaan koet että lisää voi tehdä, sä oot sellasessa pisteessä että jos muut tekisi ja antaisi yhtä paljon kuin sinä, maailma olisi oikeasti parempi paikka. Ihmisille, eläimille, luonnolle.

Kiitos kun inspiroit! <3 Ja siitä että jätit taas tosi fiksun, ajatuksia herättävän ja sydäntälämmittävän kommentin. <3

Saana_ (Ei varmistettu)

Oho, vau, kiitos *sydän*!
Kiitos itsellesi kun kirjoitat ja siitä kuinka levität ympärillesi valoa ja välittämistä ihan vaan olemalla sinä!

Olispa ihana nähdäkin. Ajattelin just tänään, että kun jäi draamaryhmän kaavailtu kevätpiknikki väliin, niin olis tosi kiva kutsua teidät kaikki mun uuteen kotiin joskus tammikuun lopulla kun oon saanut tavarat paikoilleen :) Ja kuulla kaikkien kuulumiset! Pitääpä olla aktiivinen sitten :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Voi kiitos en kestä <3<3 Ja se ois ihanaa!! Olisi tosi mukava nähdä sun uusi koti! :)

Uusi Alku

Jee <3 Ihan sydän suli, kun luin sun viestin. Mä oon todella pitkään pyöritellyt sormien päässä kirjoitusta tästä "blogikuplasta", mutta miettinyt, että se on ehkä niin epäsuosittu mielipide blogimaailmassa, etten ole halunnut sohaista sinne. Ne harvat markkinavoimaiset blogitapaamiset ja -tapahtumat, joissa olen ollut ovat jättäneet pääasiassa pahan mielen ja suuren kummastuksen - tyypit oikeasti kahmii mukaansa ilmaiset sipsipussit ja vessasta käytetyt meikitkin. Ensimmäinen oma tapahtumani meni lähinnä siihen, että mietin mielessäni  "tää ei voi olla totta" ja "mikä saa järkevän ihmisen käyttäytymään näin?" Hyvä avaus, kiitos tästä!

Saranda
Tyhjä ajatus

Kiitos paljon Riikka! Voin vaan kuvitella... tai siis omin silminhän sen myös näkee. :D Varsinkin ensimmäisissä tapahtumissa sitä sokaistuu ja luulee tarvitsevansa kaikkea kaikilta. Toivottavasti mahdollisimman moni tajuaa "rauhoittua" kun käy tollasissa enemmän.

Kiitos sulle kommenttista ja iloista viikonloppua. <3

Vierailija (Ei varmistettu)

On paljonpaljon blogeja, joiden aihepiiri on muu kuin ostokset ja kulutus, mutta silloin bloggaajan tulot eivät yleensä itse blogista kovin korkeiksi nouse. Jokainen bloggaaja ja lukija tekee itse valinnan mistä kirjoittaa (ja haluaako tienata blogillaan) ja mitä lukee. Minusta ajattelet liikaa sieltä lifestyleblogikuplasta käsin. Ja toisaalta tuonkin genren alla voi kirjoittaa vaikka ei uutta ostaisikaan, näkökulman voi aina valita itse.

Minä luen joitakin kulutuskeskeisiä meikki/muotiblogeja naistenlehtien korvikkeena eivätkä ne tuo halua ostaa tuotteita mitä bloggaaja esittelee. Omat rahani laitan matkusteluun ja erilaiseen aktiviteettiin perusmenojen ja säästötilin lisäksi. En koe huonoa omaatuntoa lentämisestä, monissa muissa asioissa olen aina elänyt melko ekologisesti.

Vierailija (Ei varmistettu)

Miten joku voi vielä olla kokematta huonoa omaatuntoa lentämisestä? Jotenkin tuollainen ajattelu, että elän muuten niin ekologisesti, että minä kyllä voin matkustella, on todella kummallista. Niin kuin se, ettei tee kaikkea niin huonosti kuin voisi oikeuttaisi toimimaan järkyttävällä tavalla yhdellä elämän osa-alueella. Minusta on periaatteessa ok, että ihmiset matkustelevat, jos kokevat sen itselleen välttämättömäksi, kunhan pyrkivät joka vaiheessa mahdollisimman eettisiin valintoihin (kohde, majoitus, ruokailu, matkustustapa), mutta minä hyväksyn myös lihansyönnin samoilla periaatteilla. Ihmettelen kovasti lomamatkailevia kasvissyöjiä.

Saranda
Tyhjä ajatus

Mielenkiintoinen pointti. Monet ehkä pyrkivät muutoksiin pienin askelein ja aihealue kerrallaan. Se on totta että jos esim. syö kasvisruokaa kerran viikossa, tukee lihatuotanto kuitenkin kuusi päivää viikossa. Jollekin voi kuitenkin kestää (kuten esim. itselläni kesti) muutoksen tekeminen ja voi esimerkiksi puolen vuoden aikana lisätä kuukauden välein aina yhden kasvisruokapäivän viikkoon.

Näin ajattelen reissaamisestakin. Olen matkustellut ennen paljon enemmän, nykyään vähemmän mutta silti jonkin verran. Tulevaisuudessa kuitenkin toivottavasti vieläkin vähemmän.

Kiitos kommenttista ja mukavaa päivää. <3

Pages

Kommentoi