Ei, älä kommentoi toisen ulkonäköä

Tyhjä ajatus

Albanialaisessa kulttuurissa on omasta mielestäni sellainen hassu piirre että ihmiset kommentoivat herkästi toisen ulkonäköä. Ei välttämättä pahalla - oudonkin kuuloisissa lauseissa voi olla "hyvä tarkoitus".

Sä oot pyöristynyt, hyvä! Kyllä naisella nyt pitää olla vähän lihaa luiden ympärillä ja hei sähän oot laihtunut! Hieno juttu!

Ja mä vihaan sitä. Vihaan sitä yli kaiken! (No okei keksin heti kymmenen asiaa jota vihaan enemmän mutta hitto vie, tää on sitten vaikka 11.) Oli tarkoitukset kuinka vilpittömiä tahansa, mua ei kiinnosta kuulla toisen suusta oonko laihtunut lomamatkalla tai onko jonkun mielestä mun luuston ympärillä tarpeeksi lihaa. Parasta (eli kamalinta) on se kun jotkut sukulaiset kuvittelevat että haluaisin olla hoikempi, ja jos oonkin laihtunut, ne luulee tekevänsä mulle palveluksen kertomalla siitä. 

Mä en tajua mikä tarve ihmisillä on kommentoida toisten ulkonäköä (näin albanialaisen kulttuurin ulkipuolellakin): anonyymit haukkuvat bloggaajien vartaloita tai massasta poikkeavaa tyylitajua ja Facebookin naistenhuoneella avoimesti osoitetaan jos joku on meikannut rumasti. Antakaa hei olla! Varmasti sussakin on jotain mistä kaikki ei tykkää mutta jokaisella on oikeus olla sen näköinen ja sen kokoinen kuin itse haluaa ilman ulkopuolisten puuttumista. Tiedän myös että jotkut varmasti tykkäävät jos joku kiinnittää esim. heidän painonlaskuun huomiota, mutta mun mielestä se pitäisi tehdä tosi hienovaraisesti ja vain todella läheisen ihmisen kohdalla jonka reaktiosta olet täysin varma. Muuten ei voi koskaan tietää mitä laihtumisen taustalla on: joku oikeesti tykkää olla muodokaampi tai joku yrittää kipeästi päästä syömishäiriöstä eroon.

Musta on tosi mukava saada blogiin kommentteja jos näytän jossain kuvissa kauniilta tai hymyni on jonkun mielestä kiva. On myös ilahduttavaa kuulla positiivisia asioita omasta olemuksesta, luonteenpiirteistä tai pukeutumistyylistäkin. Otan "kritiikkiä" myös mielelläni vastaan silloin, jos voin korjata asian viiden minuutin sisällä. Jos hampaissani on huulipunaa tai vetoketjuni on jäänyt auki, kerro vain. Sen sijaan reisieni kokoon tai hampaiden muotoihin en voi vaikuttaa viiden minuutin sisällä.

 

 

Mitä tunteita aihe teissä herättää? Saako toisen ulkonäköä teidän mielestä kommentoida?

 

 

Kuvat Australiasta

 

 

SARANDA
  
OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

 

Kommentit

iidis
Varpain jaloin

Jos kommentti liittyy juurikin kehumiseen, esim. ”Oletpa kaunis” tai ”ihana takki” jne. tai avuliaaseen korjaamiseen esim. ”hei, sulla jäi vessapaperia kenkään” tai ”anteeksi, sun reppu on jäänyt auki”, on kommentointi ok. Kehon muotoihin ja painoon liittyvät kommentit on yleensä aina huono idea. Jos kommentointi vähenisi ja jopa loppuisi, olisi sillä varmasti positiivinen vaikutus myös ihmisten hyvinvointiin ja kehosuhteeseen.

Saranda
Tyhjä ajatus

Tämä kommentti! Tosi hyvä ohjenuore mun mielestä. :)

IlonaK (Ei varmistettu) https://nennesitajasetata.blogspot.fi/?m=1

Niin tärkeää asiaa koko teksti! Olen täysin samaa mieltä kanssasi. Toisten ulkonäön ja kehon/sen muutosten tai muuttumattomuuden kommentointi ei kuulu hyviin käytöstapoihin. Pahimmillaan pienikin kommentti kehoon liittyen voi musertaa ihmisen viimeisetkin itsetunnon rippeet, ja jäädä kummittelemaan mielen vuosiksi. Siitä olen samaa mieltä, että alle viidessä minuutissa korjattavista asioista voi ystävällisesti huomauttaa (huulipunaa hampaissa, maalia naamassa), mutta muista asioista ei. Näin opetan ulkonäöstä kommentointia myös oppilailleni töissä. Hienoa, että kirjoitit tästä tärkeästä asiasta. :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Ihana opettaja, mun mielestä nää on tosi tärkeitä oppeja! Kiitos kommentista. :)

Vietnamissa tykätään myös kommentoida toisten ulkonäköä, erityisesti kehon kokoa ja ihon väriä, kaikki kun haluavat olla laihoja ja vaaleaihoisia. Itse olen hieman ylipainoinen ja sinut ulkonäköni kanssa, mutta silti varsinkin alkuaikoina olin harva se päivä itkemässä Nguyenin olkapäätä vasten, kun jatkuvat kommentit koostani satuttivat. Nykyään olen tottunut jatkuvaan kommentointiin, enkä ota sitä niin raskaasti. Silti tuntuu pahalta kun oppilaat jatkuvasti nimittelevät toisiaan läskeiksi tai liian tummaihoisiksi.

Saranda
Tyhjä ajatus

Voi ei, tosi ikävää. :( Onneksi kaikkein tärkeintä on se että on itse sinut itsensä kanssa mutta ihmisestä riippuen, se voi musertua muiden kommenttejen alla ja ihan turhaan. Kiitos kun jaoit! <3

MarikaJohannaP
Hey girl

Olen täysin samaa mieltä. Toisen ulkonäköön puuttuminen ei vaan ole ok. Olen miettinyt että onko joidenkin ihmisten tarve arvostella ja kommentoida muiden ulkonäköä lähtöisin siitä että he eivät pysty hyväksymään itseään sellaisena kun on. Tässäkin asiassa tarvitaan enemmän rakkautta ja hyväksyntää, niin itseä kuin muitakin kohtaan :) <3.

Saranda
Tyhjä ajatus

Mä luulen että tässä on perää. Tosi vaikea kuvitella että joku itseensä tyytyväinen saisi tyydytystä arvostelemalla muita...

Kannatan rakkautta. <3

"Mä en tajua mikä tarve ihmisillä on kommentoida toisten ulkonäköä"

En minäkään, jos kommentoidaan kenen tahansa ulkonäköä. Jos ihminen sen sijaan tuotteistaa ulkonäkönsä esille, silloin minusta negatiivinen kommentointi on hyväksyttävää. Tuote on tuote eikä ihminen. Jos ryhtyy tuotteeksi, silloin on hyväksyttävä, että tulee myös kohdelluksi tuotteena.

Harvemminpa itsensä tuotteistaneet myönteisiä kommentteja kritisoivat. Kritisointi alkaa, kun joku ryhtyy kielteiseksi.

Vähän aikaa sitten muuan toimittaja työnsi somessa pyllynposkensa ronskisti esiin. Miesten panokommentteihin hän suhtautui myönteisesti, mutta kun joku arvosteli toiminnan mauttomuutta, toimittaja otti nokkiinsa.

Tuo on malliesimerkki nykykulttuurista, jossa ihmiset kuvittelevat, että koko maailman pitäisi palvella heidän tarpeitaan. Ei tarvitse.

Jokaisella on oikeus yksityisyyteensä, mutta oikeuden voi menettää omilla teoillaan.

lipe (Ei varmistettu)

No mitäs nyt kummaa? Jos negatiivinen kommentointi onkin hyväksyttävää, onko se tarpeen? Aivan kuin ihmisillä olisi joku sisäänkirjoitettu tarve arvostella, jota sitten "pääsee purkamaan" tiettyjen poikkeusten kohdalla. Miksi ihmeessä pitäisi arvostella kenenkään lihaista kulkuneuvoa?
Lisäksi: Miten, ja kuka, saa määritellä sen, milloin joku on "tuotteistanut" itsensä?
"Tuote on tuote eikä ihminen", huh huh. Miten kukaan voisi toimillaan luopua ihmisyydestään?

Saranda
Tyhjä ajatus

Hyvä kommentti. :) Tosi vaikea perustella kyllä että mihin ihminen oikeasti tarvitsee muiden ulkonäön kritisointia. Miten kukaan hyötyy siitä?

Saranda
Tyhjä ajatus

Kiitos kommenttista. Jossain määrin ymmärrän mitä haet takaa mutta valitettavasti en taida olla samaa mieltä. Tuotteistaminen josta puhut, mihin se raja vedetään ja miksi silloin on ok arvostella? Ja tosiaan tarkoitan ulkonäön arvostelemisesta, en tiedä tätä toimittajakeissiä, mutta toiminnan kritisointi on omasta mielestäni vähän eri asia. :) Vaikka mulla ei mitään pyllykuvia vastaan olekaan!

carlab
Carla B

WORD! Nimenomaan ikinä ei voi tietää toisen taustoja ja syitä tietyille ulkoisille ominaisuuksille - hienotunteisuus on hieno piirre jota toivoisi useammallekin ihmiselle :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Word takaisin. <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Mä olin monta vuotta jokusen kilon ylipainon puolella bmi:n mukaan ja sitten eräänä vuonna löysin innon syödä terveellisesti, liikkua ja noh, laihduttaakin ihan tavoitteellisesti. Onnistuin hienosti pääsemään tavoitteeseeni ja olin tietenkin iloinen, olo oli niin paljon mukavampi, terveempi ja "toiminnallisempi" normaalipainon puolella. Se mikä järkytti, oli kuitenkin näiden "hyvää tarkoittavien" kommenttien määrä. Niitä tuli PALJON! Kehujen muodossa tottakai, mutta miltä nämä "kehut" minusta tuntuivatkaan: ylipainoisena en ollut koskaan ollut positiivisen kommentin arvoinen, vasta nyt laihtuneena todella kelpasin. Mikä ihmeen kehu sekin on olevinaan, että "olet laihtunut"? Miksei voi sanoa "näytät hyvältä/kauniilta/terveeltä"? Kommenteista jäi aina hämmentynyt ja vähän paha mieli. Kommentoijilla ei kuitenkaan ollut mitään käryä siihen aiempaan ylipainoon johtaneista psyykkisistä hankaluuksistani ja syömishäiriötaustaustani.

Erinomainen postaus siis!

Saranda
Tyhjä ajatus

Äääh, miten inhottava juttu! Kiitos kovasti kun jaoit tarinasi. Toivon että mahdollisimman moni lukisi kommenttisi ja tajuaisi toimia itse fiksusti vastaavissa tilanteissa. :)

Reetta P

Niin samaa mieltä!! Ja samaan syssyyn mun mielestä tän vois jatkaa myös siihen että miksi pitää arvostella (negatiivisesti) toisen ulkonäköä selän takana/tvtä katsoessa/blogeja lukiessa kaverille tms. Niin ettei arvostelun kohde välittättä koskaan saa asiasta tietää. Musta perustelu että no hän on julkinen henkilö/tvssä/bloggaaja/itse kuvansa nettiin laittanut on maailman onnettomia selite sille että on ok arvostella ulkonäköä. Kehut on asia erikseen mutta kuten sanoitkin, on eri asia kehua ihanaa hymyä kuin sitä että vau ootpa laihtunut.

Saranda
Tyhjä ajatus

Totta! Tästäkin saisi ihan oman postauksen aikaan. Ihan turhaa levittää negatiivista energiaa ympärille, vaikka arvostelun kohde ei sitä kuulisikaan... Kiitos kun kommentoit. <3

Noora Korpikuusesta (Ei varmistettu) http://korpikuusessa.blogspot.com

Kommenttia ennen kannattaa ajatella "miltä musta tuntuisi jos mulle kommentoitais tällä tavalla?" :) Jos mun vetoketju on auki, ois kiva että siitä sanotaan silleen kivasti. Tai jos mulla on sun mielestä tosi kivat kengät. Muut kommentit voi jättää sanomatta.

Saranda
Tyhjä ajatus

Teidän kommentteista saa kyllä tosi hyviä ohjenuoria tähän käyttäytymiseen! Kiitos kun kirjoitit. :)

IinaS. (Ei varmistettu) https://bangsiina.com

Siis meidän perheessä on tätä ulkonäön kommentointia! Yleensä pahin kommentoija on meidän mummu. Yleensä hän kommentoi mun hiuksia "otsatukka olis sulla niin söpö!" "Aika pitkä otsatukka..."

Mutta mun veli joutuu kestämään enemmän :D

"Ootko sä lihonut?"
"Ootko sä laihtunut?"
"Kiva kun sulla on nyt toi lyhyempi parta, se pidempi ei ollut kiva"
"Kivat hiukset sulla, se pidempi letti ei ollut hyvä"
"Vooi kun sä näyttäisit niin kivalta lyhyemmillä hiuksilla"

Kauheeta!

Saranda
Tyhjä ajatus

Voi ei! Miten musta tuntuu että tää on yleisempää just vanhemmalla sukupolvella? Onkohan ennen vanhaan ollut nykyaikaakin tavallisempaa kommentoida toisen ulkonäköä? Kuten sanoin postauksessa, kaikki eivät tarkoita aina pahaa (vielä vähemmän varmaan omat isovanhempamme) mutta onhan se pirun raivostuttavaa ja väärin silti!

Nettanen

Mä oon vieläkin niin hämmentynyt niistä tänään saamistani "ruma naama, läski ja huono ryhti" -kommenteista, että tää aihe on kyllä todella ajankohtainen itselleni tänään. Mä luulen, että tähän aiheeseen on pakko suhtautua niin, että tuollaiset kommentit kertovat aina tuhat kertaa enemmän niiden sanojasta kuin siitä, jolle sanotaan. Olen kuullut samaa mitä joku tuossa ylhäällä kirjoitti, että laihtumisesta kommentointi voi tuntua tosi ikävältä, koska laihtumisen takana voi olla vaikka ja mitä syitä.

Saranda
Tyhjä ajatus

"Tuollaiset kommentit kertovat aina tuhat kertaa enemmän niiden sanojasta kuin siitä, jolle sanotaan." Tää oli niin hyvin sanottu!! Kiitos kun kommentoit ja kuten sanoin aikasemminkin, älä missään nimessä tollaisten viestien vaikuttaa. (Tosin se sun saama vihakommentti alkoi vaikuttaa muhunkin, vieläkin ärsyttää se tyyppi niin paljon!)

rideeeeeee (Ei varmistettu)

Kirjoititpa taasen asiaa! Ja itse olen huomannut et sosiaalisesti toisen laihuuden arvostelu on sallitumpaa ("syötkö sä mitään kun olet tuollainen luuviulu?", "voit sä nyt tätä pullaa syödä, kun ei tää sua lihota ja olisi sulla varaa lihoakin"..), kuin et miten paheksuttavaa on jos takaisin tokaisisi jotain et "kyllä se sullekin on pulla maistunut kun maha tuossa kunnossa" tms.. Lihavuudesta harvemmin julkisesti huomautellaan, mut toisen laihuutta voidaan aivan hyvin kommentoida.

Saranda
Tyhjä ajatus

Tosi hyvä pointti! Miksi ihmeessä se on näin?? Ajatellaankohan että hoikemmat ihmiset ovat tyytyväisempiä itseensä kuin pyöreämmät, jolloin niiden arvostelu on sallitumpaa? Ihme juttu! Luulen että samaa ajatustapaa sovelletaan myös pituuteen - monet pitkät ihmiset saavat kommentteja pituudestaan, koska on ehkä jotenkin yleistä olettaa että kaikki haluavat olla pitkiä... Pitkä, lyhyt, hoikka, läski - älä arvostele. Piste.

HannaKR
Stronger by Hanna

Ihana postaus! Kehorauhan soisi kaikille. Mun mielestä kohteliaisuuksien sanominen on ok, ja oikein positiivista vieläpä. Esimerkiksi vaatteiden tai hiusten kehuminen. Mutta kehoon liittyvät kommentit voisi jättää pois. Toisen kehon kommentointi on vähän sama kuin seisoisit liinennevaloissa hoieman liian lähellä toista ihmistä; henkilökohtaiselle alueelle tunkeutumista. :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Kehorauha, aivan ihana sana. <3 Ja tosi fiksu kommentti, henkilökohtaiseelle aluelle ei tulla ilman lupaa!

Tyyppi (Ei varmistettu)

Tämä! Aina kun yritän selittää asiaa vanhemmilleni/ystävilleni/sattumanvaraiselle törkimykselle ovat vastaukset luokkaa "kyllä ihmisellä pitäisi olla vähän paksumpi iho" ja "minulla on oikeus mielipiteeseeni ja sen ääneen sanomiseen". Erityisesti isäni kokee suorastaan velvollisuudekseen kommentoida naisten ulkonäköä, etenkin painon puolesta (hänellä on luonnollisesti itsellään kolmisenkymmentä kiloa ylipainoa, mutta miesten ylipaino ei ole hänestä ongelma). Kysymykseen siitä miksi toisen ulkonäköa pitää ylipäänsä kommentoida en ole saanut vastausta, en ainakaan parempaa kuin "Suomessa on sananvapaus". Hrrrh.

Ja silti haluaisin kommentoida ulkonäköäsi. Taustatietoa; kävimme samaa peruskoulua, olit pari luokkaa alempana. Muistan elävästi joskus herkässä esiteini-iässä ajatelleeni että jos voisin näyttää joltain toiselta ihmiseltä, se olisit sinä. Silti sitäkin paremmin jäi mieleen energisyytesi ja hauskat juttusi (kasuaalin tahattoman salakuuntelun lisäksi törmäsin juttuihisi toisinaan muinaisessa irc-galleriassa).

Kaikkea hyvää kevääseesi!

Saranda
Tyhjä ajatus

Voi mulle tuli vähän paha mieli kun luin sun isästä. Kumpuaakohan se sitten omasta epävarmuudesta jos hänellä on itsellään on vähän ylipainoa? Mutta musta on mielettömän siistiä ettei se ole periytynyt seuraavalla sukupolvelle. :)

Ja sitten mulle tuli niiiin hyvä mieli kun luin sun toisen puoliskon kommentista. <3 En ole viime aikoina ollut ihan oma itseni kaikessa elämässä sattuneen takia, mutta nyt tuli sellainen olo että jos olen taas oma itseni, selviän ehkä kaikesta vähän paremmin. Joten ISO kiitos kun annoit voimaa tällaisena tavallisena tiistaipäivänä!

Todella ihanaa kevättä myös sulle ja tiedä että oot piristänyt ainakin yhtä henkilöä tänään tosi tosi paljon. <3

Aisha J
Aisha

Niin totta. En ymmärrä, miten joku voi kokea oikeudekseen arvostella toisen olemusta negatiivisesti. Ehkä sillekin saattaa sokeutua, varsinkin läheisten ihmisten kanssa- ja ehkä jopa kokea tarkoittavansa hyvää. En tiedä, mutta syvältä se on.

Oon iloinen siitä, että työssäni pukeutumisen ja kauneuden parissa saan hyviä tilaisuuksia sanoa ihmisille positiivisia asioita heidän ulkonäöstään sen kautta, miten kauniilta jokin vaate näyttää hänen päällään tai muuta vastaavaa.

Aamulla mun pää ei oikein toimi ja ajatuksia on vaikea kirjoittaa ylös, vaikka tästä aiheesta riittäisi hurjasti sanottavaa! :D Ihanaa päivää siis vain <3

Vierailija (Ei varmistettu)

Joo, inhoan kun joku kommentoi että ootpa laihtunut, tarkottaa varmaan hyvää joo, mutta mä kuulen sen sellasena, olinkin joo katellu et oot lihava, hyvä ku tajusit laihduttaa!

dfsdf (Ei varmistettu)
Olaf.AE (Ei varmistettu) https://topacademictutors.com

I think this would be beneficial for most of the people.
<a href="https://topacademictutors.com/math-homework-help/" rel="nofollow">https://topacademictutors.com/math-homework-help/</a>

http://www.dd-clan.aaf.pl/news.php?readmore=2 (Ei varmistettu) http://www.dd-clan.aaf.pl/news.php?readmore=2

Nice information, valuable and excellent with lots of useful information.
lots of useful information.
https://topacademictutors.com/paper-writing-service/
http://www.liveassignmenthelp.com/

faiz hariry (Ei varmistettu)

"Aku tidak ingin menjadi tua," katanya sambil tersenyum. ini ke 13
http://www.besibaja.id/pabrik-astm-a283-c.html pabrik astm a283 c
http://www.besibaja.id/pabrik-pipa-boiler.html pabrik pipa boiler
http://www.besibaja.id/pabrik-plat-abrex-400.html pabrik plat abrex 400
http://www.besibaja.id/pabrik-plat-asme516-grade70.html pabrik plat asme516 grade70
http://www.besibaja.id/pabrik-plat-astm516-70.html pabrik plat astm516 70
http://www.besibaja.id/pabrik-plat-boiler.html pabrik plat boiler
http://www.besibaja.id/pabrik-plat-hb-400.html pabrik plat hb 400
http://www.besibaja.id/pabrik-plat-high-tensile-sm490-yb.html pabrik plat high tensile sm490 yb
http://www.besibaja.id/pabrik-plat-high-tensile-sm490ya.html pabrik plat high tensile sm490ya
http://www.besibaja.id/pabrik-plat-kapal.html pabrik plat kapal
http://pabrikbesiwfjakarta.blogspot.com/ Distributor besi Wf Baja
https://goo.gl/XZ6zpY undangan pernikahan bahasa inggris islam
http://www.sentrabesibaja.com/besi-baja-hbeam-profil/ Distributor Besi H beam
http://ironsteelcenter.com/besi-baja-behel-beton-polos-ulir-sni-is-psi-m... Toko Besi Beton
http://www.gudangbesibaja.com/harga-pipa-besi-hitam-galvaniz-medium-baja... Supplier pipa besi
http://www.pusatbesibaja.co.id/harga-wiremesh-besi-produsen-supplier-age... Toko Wiremesh Besi
http://www.pusatbesibaja.com/harga-wiremesh-besi-distributor-toko-pabrik... Toko Wiremesh Besi
http://ironsteelcenter.com/category/besi-wiremesh-wermesh-m4-m5-m6-m7-m8... Pabrik wiremesh
http://www.gudangbesibaja.com/tag/bondek/ Distributor bondek
https://goo.gl/XZ6zpY undangan pernikahan amplop surat
http://www.sentrabesibaja.com/besi-beton-ulir-polos-sni/ Distributor Besi Beton
http://ironsteelcenter.com/besi-baja-behel-beton-polos-ulir-sni-is-psi-m... Jual Besi Beton
http://www.gudangbesibaja.com/harga-pipa-besi-hitam-galvaniz-medium-baja... Toko pipa besi
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-sni-uli... Jual besi beton Sni Ulir Polos polos ulir
http://www.pusatbesibaja.co.id/harga-wiremesh-besi-produsen-supplier-age... Agen Wiremesh Besi
http://www.pusatbesibaja.com/harga-wiremesh-besi-distributor-toko-pabrik... Agen Wiremesh Besi
http://ironsteelcenter.com/category/besi-unp-channel-kanal-u-master-kaya... Pabrik besi unp
http://www.gudangbesibaja.com/category/besi-wiremesh/ Distributor wiremesh
http://www.undangancinta.com undangan pernikahan unik dan murah
http://www.sentrabesibaja.com/ www.sentrabesibaja.com
http://ironsteelcenter.com/besi-baja-behel-beton-polos-ulir-sni-is-psi-m... Harga Besi Beton
http://www.gudangbesibaja.com/harga-pipa-besi-hitam-galvaniz-medium-baja... Agen pipa besi
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-sii-uli... Jual besi beton sii
http://www.pusatbesibaja.co.id/harga-wiremesh-besi-produsen-supplier-age... Pabrik Wiremesh Besi
http://www.pusatbesibaja.com/harga-wiremesh-besi-distributor-toko-pabrik... Pabrik Wiremesh Besi
http://ironsteelcenter.com/category/besi-baja-cnp-kanalc-channel-full-sn... Pabrik besi cnp
http://www.gudangbesibaja.com/category/besi-pipa-baja/ Distributor pipa besi baja sch 40 sch 80
https://goo.gl/XZ6zpY undangan pernikahan elegan
http://www.sentrabesibaja.com/welded-beam-castellated-beam-queen-king-cr... Jual Welded Beam T beam King Queen Cross Castellated Beam
http://ironsteelcenter.com/besi-baja-behel-beton-polos-ulir-sni-is-psi-m... Pabrik Besi Beton
http://www.gudangbesibaja.com/harga-pipa-besi-hitam-galvaniz-medium-baja... Pabrik pipa besi
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-psi-uli... Jual besi beton psi Ulir Polos
http://www.pusatbesibaja.co.id/harga-atap-spandek-jual-pabrik-toko-suppl... Distributor Atap Spandek
http://www.pusatbesibaja.com/harga-atap-spandek-agen-toko-pabrik-produse... Distributor Atap Spandek
http://ironsteelcenter.com/category/besi-hollow-hitam-galvaniz Pabrik besi hollow
http://www.gudangbesibaja.com/category/besi-hollow/ Distributor besi hollow
http://www.undangancinta.com undangan pernikahan animasi
http://www.sentrabesibaja.com/bondek-cor-sni/ Jual Bondek Cor
http://ironsteelcenter.com/besi-baja-wf-iwf-wide-flange-beam-ss400-a36/h... Distributor Besi Wf Baja
http://www.gudangbesibaja.com/harga-pipa-sch-40-schedule-pabrik-distribu... Distributor sch 40
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-perwira... Jual besi beton perwira
http://www.pusatbesibaja.co.id/harga-atap-spandek-jual-pabrik-toko-suppl... Harga Atap Spandek
http://www.pusatbesibaja.com/harga-atap-spandek-agen-toko-pabrik-produse... Harga Atap Spandek
http://ironsteelcenter.com/category/besi-baja-behel-beton-polos-ulir-sni... Pabrik besi beton Sni Ulir Polos
http://www.gudangbesibaja.com/category/besi-beton/ Distributor besi beton Sni Ulir Polos
http://www.undangancinta.com undangan pernikahan lucu
http://www.sentrabesibaja.com/atap-spandek/ Jual Atap Spandek Sni
http://ironsteelcenter.com/besi-baja-wf-iwf-wide-flange-beam-ss400-a36/h... Supplier Besi Wf Baja
http://www.gudangbesibaja.com/harga-pipa-sch-40-schedule-pabrik-distribu... Harga sch 40
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-pas-uli... Jual besi beton PAS
http://www.pusatbesibaja.co.id/harga-atap-spandek-jual-pabrik-toko-suppl... Jual Atap Spandek
http://www.pusatbesibaja.com/harga-atap-spandek-agen-toko-pabrik-produse... Jual Atap Spandek
http://ironsteelcenter.com ironsteelcenter.com
http://www.gudangbesibaja.com/category/besi-baja-wf/ Distributor besi wf baja
http://www.undangancinta.com undangan pernikahan kalender
http://www.sentrabesibaja.com/plat-bordes-kembang/ Jual Plat Bordes Kembang
http://ironsteelcenter.com/besi-baja-wf-iwf-wide-flange-beam-ss400-a36/h... Agen Besi Wf Baja
http://www.gudangbesibaja.com/harga-pipa-sch-40-schedule-pabrik-distribu... Jual sch 40
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-master-... Jual besi beton master steel ms
http://www.pusatbesibaja.co.id/harga-atap-spandek-jual-pabrik-toko-suppl... Supplier Atap Spandek
http://www.pusatbesibaja.com/harga-atap-spandek-agen-toko-pabrik-produse... Supplier Atap Spandek
http://ironsteelcenter.com/category/stainless-steel-ss-sus-304-210-316-3... Distributor stainless steel
http://www.gudangbesibaja.com/category/besi-baja-unp-kanal-u/ Distributor besi unp
https://goo.gl/XZ6zpY undangan pernikahan ala india
http://www.sentrabesibaja.com/plat-besi-baja-hitam/ Jual Plat Besi Hitam
http://ironsteelcenter.com/besi-baja-wf-iwf-wide-flange-beam-ss400-a36/h... Toko Besi Wf Baja
http://www.gudangbesibaja.com/harga-pipa-sch-40-schedule-pabrik-distribu... Supplier sch 40
http://www.jualbesibetonhargapabrikmurah.com/category/besi-beton-ksty-ul... Jual besi beton ksty

zzyytt (Ei varmistettu)

http://www.jordan11retro.us.com
http://www.adidasultraboost.us.org
http://www.offwhite.us.com
http://www.goldengoosesneakers.us
http://www.hoganoutletonline.us.com
http://www.lebronjames-shoes.us.com
http://www.hermes-handbags.us.com
http://www.yesyeezy.shop
http://www.adidasshoesonline.com
http://www.kobebasketballshoes.net
http://www.nikesneakers.us.com
http://www.yeezy-boost350.us.com
http://www.coachoutletssale.com
http://www.kyrie4.org
http://www.lebron15.net
http://www.chromeheartsstore.us
http://www.jordansforcheap.us.com
http://www.lacostepolosshirts.com
http://www.yesyeezy.shop/adidas-pharrell-williams-c-82_88.html
http://www.golden-goose.us.com
http://www.nikepolo.us
http://www.kobesneakers.com
http://www.adidasyeezys.us.com
http://www.jimmychoo-shoes.us.com
http://www.goldengoose-sneakers.us
http://www.jordansshoes.us.org
http://www.nikeairforce1.us.com
http://www.pandorabracelet.in.net
http://www.kd11.us
http://www.hermesbelts.com
http://www.ferragamobelt.us.org
http://www.fakerolex.us.com
http://www.converseoutlet.us.com
http://www.off-whiteshoes.us.com
http://www.michael-kors-handbags.org.uk
http://www.nikebasketballshoes.us.com
http://www.outletmichael-kors.us.com
http://www.adidasstansmith.us.com
http://www.coachoutletstorefactory.com
http://www.yeezyboost350v2.org.uk
http://www.hardenshoes.us.com
http://www.supremeclothing.us
http://www.asics-shoes.us.org
http://www.nhljerseysshop.us.com
http://www.yeezy-shoes.us.org
http://www.chromehearts.com.co
http://www.lebron16.us.com
http://www.long-champhandbags.org.uk
http://www.guccibelt.us.com
http://www.curry4.us.com
http://www.goyardhandbags.org
http://www.air-max.us.com
http://www.offwhiteclothing.us.com
http://www.lebron16.us
http://www.monclerjacket.net
http://www.cheap-airjordans.us.com
http://www.nikeflyknit.us.com
http://www.valentinos.us.com
http://www.michael-kors-handbags.com.co
http://www.lebron16.net
http://www.curry5.us
http://www.longchamphandbagsonlines.com
http://www.nikefoamposite.us.com
http://www.coachoutletsfactory.com
http://www.yeezysshoes.us.com
http://www.mlbjerseys.in.net
http://www.yeezyboost-350.uk
http://www.calvinkleinoutlet.us.com
http://www.adidaseqts.com
http://www.coachsonline.us.com
http://www.louboutinshoes.uk
http://www.birkinbag.us.com
http://www.goyardhandbags.us.com
http://www.kyrie3.us.com
http://www.rolex-replica.us.com
http://www.adidaszxflux.com
http://www.adidas-nmds.us.com
http://www.nikeairmax2018.us.com
http://www.ultraboost.us.com
http://www.kobe-shoes.us.com
http://www.yesyeezy.shop/offwhite-x-nike-air-presto-black-aa3830002-p-29...
http://www.adidasstansmith.uk
http://www.kd11.us.com
http://www.adidas-tubular.us.com
http://www.yeezy-boost.us.com
http://www.ferragamobelt.us
http://www.nike-huarache.com
http://www.outlettimberland.us.org
http://www.vapormaxshoes.us
http://www.goldengooseoutlet.us
http://www.yesyeezy.shop/adidas-yeezy-700-boost-wave-runner-b75571-p-428...
http://www.yesyeezy.shop/nike-air-max-197-sean-wotherspoon-aj4219400-p-6...
http://www.yesyeezy.shop/air-jordan-1-og-game-royal-blue-mens-555088403-...
http://www.nfljerseys.us.org
http://www.adidasgazelle.us.com
http://www.fila.us.org
http://www.hermesonlineshop.com
http://www.michael-korsoutlets.us
http://www.nike-shox.us.com
http://www.nikereact.org
http://www.paulgeorgeshoes.us.com
http://www.jordan12.us.com
http://www.kyrieirving-shoes.us.com
http://www.goyard-handbags.us.com
http://www.offwhitexjordan1.com
http://www.bapehoodie.us
http://www.balenciagashoes.us.org
http://www.chromehearts.name
http://www.linksoflondon.us.com
http://www.adidasyeezys.us
http://www.nikereact.us.com
http://www.filashoes.org
http://www.yeezy-boosts.us.com
http://www.kobeshoes.uk
http://www.yeezysuk.com
http://www.canada--goose.co.uk
http://www.yeezyboost.com.co
http://www.nikecortez.us.com
http://www.yeezyboost.in.net
http://www.goldengoose-outlet.us.com
http://www.retro-jordans.us.com
http://www.nike-hyperdunk.us.com
http://www.hermeshandbags.us.org
http://www.yeezy-shoes.org
http://www.yeezyboost350v2shoes.us.com
http://www.supremehoodie.us.com
http://www.longchamp-bags.us.org
http://www.kevindurant-shoes.us.com
http://www.michaelkorsoutletonlineus.com
http://www.balenciagashoes.us.com
http://www.lacosteonlineshop.us.com
http://www.outletlacoste.us.com
http://www.airmax90.us.org
http://www.yesyeezy.shop/supreme-x-nike-air-more-uptempo-varsity-redwhit...
http://www.yesyeezy.shop/adidas-ultra-boost-c-82_89.html
http://www.adidasnmds.com
http://www.bape-hoodie.us.com
http://www.kd-10.us
http://www.airjordanretro.uk
http://www.balenciaga.us.com
http://www.mbtshoesonline.com
http://www.yesyeezy.shop/balenciaga-17fw-triple-s-black-pink-women-sneak...
http://www.michaeljordanshoes.us.com
http://www.yeezy-shoes.org.uk
http://www.russellwestbrookshoes.us.com
http://www.hermes-belt.us.com
http://www.michaelkors-outletstore.com
http://www.nike-airmax2017.us.com
http://www.polosralphlaurenuk.com
http://www.michaelkors-outletonlines.us.com
http://www.goldengoose.us.com
http://www.adidasyeezy.co.uk
http://www.yeezyshoesuk.com
http://www.lacostepolo.us.com
http://www.shoesjordan.us.com
http://www.offwhitehoodie.us.com
http://www.yesyeezy.shop/adidas-yeezy-desert-rat-500-blush-db2908-p-425....
http://www.nikejordans.us.com
http://www.adidas-pureboost.us.com
http://www.jordan13.us.com
http://www.yesyeezy.shop/adidas-yeezy-boost-350-v2-beluga-solar-red-bb18...
http://www.handbagsmichaelkors.com
http://www.long-champ.us.com
http://www.goldengoose-sneakers.com
http://www.adidasiniki.us
http://www.filas.us.com
http://www.curry4shoes.us.com
http://www.curry5.us.com
http://www.michaelkors-outletfactory.us.org
http://www.nikeairmax2019.us.com
http://www.coachoutlets.name
http://www.jordan6.us.com
http://www.katespadehandbags-outlet.us.com
http://www.jordanssneakers.us.com
http://www.jordan4.us.com
http://www.longchamphandbagsoutlets.com
http://www.toryburchs.us
http://www.caterpillarboots.us.com
http://www.yeezyboost-350v2.us.com
http://www.yesyeezy.shop/offwhite-air-jordan-1-retro-chicago-the-ten-aa3...
http://www.yeezy700.us.com
http://www.jordanshoes.org.uk
http://www.jordan-retro.us.com
http://www.hermesbelts.co.uk
http://www.yesyeezy.shop/balenciaga-17fw-triple-s-trainer-black-red-mens...
http://www.adidas-crazyexplosive.us.com
http://www.yeezy-shoes.ca
http://www.adidasoutletonline.com
http://www.monclerjackets.us
http://www.yslhandbags.net
http://www.monclersoutlet.us.com
http://www.adidassuperstar.us.com
http://www.goyardbags.us
http://www.outletonline-michaelkors.us.org
http://www.airmax270.us.com
http://www.fila-shoes.us.com
http://www.michael--korsoutlet.us.org
http://www.nikehuaracheshoes.us.com
http://www.hermes-birkin.us.com
http://www.cheapnbajerseyswholesales.us.com
http://www.reebokoutlet.us.org
http://www.vans-outlet.us.com
http://www.adidasnmduk.com
http://www.goyard.us.com
http://www.yeezy-500.us.com
http://www.redbottom-shoes.us.com
http://www.yesyeezy.shop/adidas-yeezy-boost-350-v2-cream-white-cp9366-p-...
http://www.fitflops-saleclearance.us.com
http://www.nike-roshe.us.com
http://www.yeezy500.us
http://www.nikeair-max.us.com

Kommentoi