Ekologisimpia valintoja

Tyhjä ajatus

Ei tarvita edes erityisen tarkkaa silmää huomaamaan, että viime aikoina lähes jokaisessa postauksessa esiintyneissä asuissani on ollut jokin vaatekappale kirpputorilla. Mä rakastan kirpputoreja ja siellä "shoppailemista". Musta on ihana tunne nähdä jossain vaatteessa potentiaalia, mikä on toisen silmissä jo hävinnyt. Käyn itsekin aina silloin tällöin myymässä, seuraavan kerran jo 26.3 Brunon konepajalle. Tervetuloa vaan ostoksille!

Kuvissa näkyvä paita on Ralph Laurenin neule, ja ostin sen vajaa vuosi sitten Uffilta. Se oli ostoshetkellä hyvä kuntoinen, ja sitä se on kyllä edelleen - myös mukava, lämmin ja omasta mielestäni ajattoman tyylikäs. Ja olisiko hintaa ollut sillä mitä, pari euroa?

Viime kuukausina olen kiinnittänyt tavallista enemmän huomiota omaan kulutukseeni, ja yrittänyt tietoisemmin tehdä ympäristöystävällisimpiä valintoja. Valinnat voivat tuntua muiden silmissä tai suuremmassa mittakaavassa mitättömiltä, mutta uskon, että hiljaa ja pienin askelein hyvää tulee. Ostan nykyään suurimman osan vaatteistani kirpputoreilta, olen todella tarkka veden kulutuksessa, olen vähentänyt muovipakkauksissa olevien tuotteiden ostamista, lajittelen roskat ja olen tarkkaillut ja siten vähentänyt sähkön käyttöä. Valitsen ruokakaupassa aina luomun ja/tai reilun kaupan tuotteen, vältän ruokahävikkiä loppuun asti ja olen vähentänyt eläinperäisten tuotteiden syömistä todella paljon.

Kuten sanottu, ei maailmaa mullistavia, mutta itselleni isoja muutoksia verrattuna elämääni esimerkiksi puoli vuotta takaperin. Toivon, että puolen vuoden päästä eteenpäin olen taas omaksunut uusia ja entistä ekoligisimpia tottumuksia.

Minkälaisia - pieniä tai isoja - ekologisia valintoja sinä teet arjessa?

 

Shirt: second hand
Skirt: Mango

 

SARANDA
 
OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit

MarjaanaN (Ei varmistettu)

Hyvä postaus, koska noinhan se juuri menee! Monta pientä hyvää tekoa yhdessä on kaiken alku :) Varsinki vaatteissa oon entistä enemmän alkanu miettimään sitä, mistä se tulee, kuka on tehnyt ja onko materiaali itsessään kuinka ekologinen. Kun ostaa muutaman hyvän kappaleen, uusia ei tarvitse olla kokoajan ostamassa!

Saranda
Tyhjä ajatus

Noinhan se on! Tuossa on itelläni kyl skarpattava; pitäisi tarkemmin kattoo että missä ja miten jokin vaate on valmistettu. Hienoo et teet niin ja näytät esimerkkii meille muille! :)

eeerika (Ei varmistettu)

mä oon kans aloittanut niin etten syö enää punaista lihaa:-) oon muutaman kuukauden syömättä sitä ja sitten siirryn siihen etten syö lintuja. sen jälkeen kalaa etc. en usko että pystyisin kerralla muuttumaan ja muuttamaan kaiken. kuten sanoit, hiljaa hyvää tulee

Saranda
Tyhjä ajatus

Kuulostaa aika tutulta, aivan kuten oon itekin hissukseen tehnyt. Ja oon kokenut sen tosi toimivaksi. Kala on tosin niin suuri herkku mulle, et tiiän et sen luopuminen tulisi/tulee olemaan rankkaa... mutta, mikään ei oo mahdotonta! :)

Tsemppii muutoksen eri vaiheisiin! :)

Saana_ (Ei varmistettu)

Hyvä sinä, huippua! :)
Kalaa ostaessa ja syödessä kannattaa seurata WWF:n vihreitä palloja :)
http://wwf.fi/kalaopas/

Saranda
Tyhjä ajatus

Hei tää oli ihan uus juttu mulle! Kiitos!! :) Mahtavaa uutta viikkoa, Saana <3

EricaK
EricaK

Kiva postaus! Kun meitä on tarpeeksi monta pienten asioiden kanssa nyhräävää, niin eiköhän niistä jonkinmoinen virta synny ;) Kirjoittelin itsekin muutama päivä sitten mieltymyksestäni viedä vaatteita äitini ja isoäitini kaapeista. Lisäksi ostan muutenkin jonkin verran 2nd handia. Ruokakaupassa tulee ostettua vallan luomua, enkä juurikaan käytä eläinperäisiä tuotteita. Kierrätän aktiivisesti kaikki jätteet ja ja ja... tästä pitäisi varmaan tehdä itsekin joku postaus, tulee muuten liian pitkä kommentti :D

Saranda
Tyhjä ajatus

Haha ihana Erica! Mä oon kans kyl niin paha varas mitä tulee siskojen ja äidin vaatekaappeihin, mut toisaalta ne tekee ihan samaa mulle :D Vaatteet kuluu toki nopeemmin jos useemmat ihmiset pitää sitä, mut toisaalta paljon paremmalla omatunnollahan sen heittää/myy silloin eteenpäin kuin hyväkuntoisena kun siihen kyllästyy!

Loukkis (Ei varmistettu) http://www.lily.fi/blogit/tyhja-ajatus/ekologisimpia-valintoja

Kirppikset on kyl parhaita ikinä! Mulla on kans uffilta ostettu pari flanellipaitaa jotka on abt parhaita kevät ja syksyvaatteita mitä ihmiskunta on koskaan luonu!

Saranda
Tyhjä ajatus

Ihan mahtavaa! :) Kirppareilta löytyy kyl aina älyttömän hyvii syysvaatteita. Varmaan 80% mun neuleista on sieltä...

Pyjama
Pyjamapäiviä

Kirppisvaatteissa on se hyvä puoli, että niistä näkee, minkälaisiksi ne menee pesussa. Joskus laatua on vaikea tunnistaa vaatekaupassa (no sen aivan kelvottoman toki erottaa), ja inhoan yli kaiken huonolaatuisia vaatteita: hirveää rahan, resurssien ja -kun en ole mikään himoshoppaaja- niin minun ajan tuhlaamista. Jos vaate on kestänyt jonkun käytössä vuoden ja näyttää pesujen jälkeenkin vielä hyvältä, niin se kestää minulla vielä monen monta vuotta.

Valitettavasti olen hirvittävän laiska kirppareilla kiertäjä...

 

Saranda
Tyhjä ajatus

Hyvä pointti! Tiedän kyllä sen tunteen kun ottaa sen kivan paidan ekan kerran pesukoneesta eikä oo iloinen siitä mitä näkee...

Kenkiä on muuten ihana ostaa käytettyinä koska niistäkin huomaa et onko ne kestänyt kulutusta eikä itelläni ainakaan hierrä käytetyt kengät yhtä paljon kuin uudet. :)

Iina S (Ei varmistettu) http://iinasaarinen.com/

Kiva postaus! Ja todella ajankohtainen itselleni, sillä musta on pikkuhiljaa tulossa kunnon ekohihhuli! :D Kierrättämisen ja luomutuotteiden suosimisen lisäksi puhdistan meikit koneessa pestävillä lappusilla, käytän kestohedelmäpusseja ja kangaskasseja, pyrin välttämään muoviin pakattujen tuotteiden ostamista (ja pyrin välttämään kokonaan muovin ostamista), pyrin syömään mahdollisimman vegaanisesti ja yritän suosia satokauden kasviksia, hedelmiä ja sieniä! :) Vähän aikaa sitten tein päätöksen, että ostan kaikki vaatteeni käytettyinä jos tarvitsen uusia vaatteita. Paitsi sukat ja alusvaatteet. :D Olen aiemmin ollut melko huono kirpputoreilla kävijä, mutta tajuttuani, että on niin hirmuisesti jo valmistettuja vaatteita niin siksi tein päätöksen olla ostamatta mitään uutta!

Saranda
Tyhjä ajatus

Eikä, ihan mahtavaa ja niin ihailtavaa! En edes tiennyt että on pesukoneessa pestäviä meikinpoistolappuja, mistäköhän sellasia löytäis? :)

Tuo ekohihhuli-termi sai mut hymähtämään, ihana! :D

Iina S (Ei varmistettu) http://iinasaarinen.com/

https://www.etsy.com/listing/74517713/organic-unbleached-cotton-sherpa?r...

Tuolta tilasin! Postikulujen kanssa maksoi noin 20 euroa ja tuli nopeasti perille! :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Ihan mahtavaa, kiitos tuhannesti! Noi lähtee samantien tilaukseen. :)

Susann
Eleganssi

Hyvää pohdintaa! Mitkä ovat suosikkikirppiksiäsi? :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Kiitos! Näin talvisin Brunon konepaja ja Kattilahallin kirpputori mutta kesäisin se on kyllä klassinen Hietsun kirppari :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Niin ja UFF! Paras! :D

hepahe
hepahe

Siirryin ostelemaan lähinnä kirpputoreilta pari vuotta sitten budjetti- ja ekosyistä ja yhdessä vaiheessa huomasi, että oli tosi vaikea ostaa vaatteita enää uusina. Tarviinko mä tätä nyt ihan oikeasti..... Nykyään oon ehkä enemmän siirtymässä siihen, että pyrin ostamaan vaatteita (sekä uusina että kirpputorilta) harvoin ja tarpeeseen ja panostamaan perusvaatteiden laatuun koska oon kanssa miettinyt kulutustani aika paljon ja vaikka käytettynä osto on parempi vaihtoehto kuin täysin uuden osto ekokannalta, oikeestaan mun pitäis rajoittaa koko kuluttamiskäyttäytymistä eikä vain siirtää sitä kirpputoripuolelle.

Plus oon huomannu, että kun kirppisvaatteiden ostossa on matalampi kynnys niin on ehkä helpommin ostanu vaatteita jotka on ihan ok/meh/tätä voisin käyttää siellä ja täällä/tästä vois tulla kiva jos kavennan sen :D 

Saranda
Tyhjä ajatus

Oon miettinyt tota kans ite. Ennen ostin paljon kirpparivaatteita just sen tekosyyn nojalla että se on halpaa ja voisin käyttää sitä ehkä joskus jossain mut nyt oon alkanut tiukentaa kirpparivaatteidenkin kriteereitä. Koska ei siinäkään oo tosiaan mitään järkee että ostaa hulluna sieltäkään vaatteita. :)

Pyjama
Pyjamapäiviä

Vinkkaan muutaman jutun liittyen vaatteiden ekologisuuteen. Areenassa on vieläkin nähtävillä sarja Laatu, kannattaa katsoa.

Sitten pari asiapostausta vaatteiden kierrätyksestä ja vaatteiden kemikaaleista: http://minavaankysyn.blogspot.fi/2016/02/vaatetta-sisaan-vaatetta-ulos.html ja http://minavaankysyn.blogspot.fi/2016/02/kuka-pisti-myrkkya-mun-puseroon.html 

 

Saranda
Tyhjä ajatus

Oot ihan mahtava kun linkkasit! Luen tekstit tänään illalla ja Areenaan kurkkaan heti huomenna. Kiitos älyttömästi. :)

Vierailija (Ei varmistettu)

Niin kiva postaus!! Ja kirppisjutut on alkanu kiinnostelee täälläkin päässä viime aikoina vaan entistä enemmän! Kirppikset kunniaan ;-)

Saranda
Tyhjä ajatus

Kiva kuulla!! :) Ihanaa päivää ja koko viikkoa sille!

Kommentoi