Ekologisuus ja päivän asut – pahassa ristiriidassa?

DSC_6566 – kopio-001.JPG

Olen monta kertaa kirjoittanut blogiin ekologisesta kulutuskäyttäytymisestä ja vaatteiden kierrättämisestä. Samaan aikaan täällä on Päivän asu -tägin alla 181 postausta. Ovatko nämä asiat ristiriidassa keskenään? Kannustaako vaihtelevat asuni lukijan shoppailemaan?

Musta on tullut oikeasti ympäristötietoinen vasta puolentoista vuoden sisällä, ja blogi on ollut pystyssä reilu neljä vuotta. Välillä mua hävettää mun vanhat kirjoitukset materialismionnellisuudesta ja siitä miten viikonloppujuhliin pitäisi saada uusi toppi. Todellisuudessa kuitenkin suurin osa omistamista vaatteistani on ostettu käytettynä ja loput lähes poikkeuksetta ovat vuorollaan lainassa siskoillani tai kavereillani. Nykyään ostan jotakin uutta useamman kuukauden välein ja oikeasti harkitsen ja punnitsen, tarvitsenko kyseistä vaatetta/asustetta, ja vertailen materiaalien alkuperää ja ympäristöystävällisyyttä. Yritän pitää vaatteistani aidosti hyvää huolta, ja kun ostan jotakin uutta, arvostan sitä aikaisempaa eri tavalla.

Mulla on paljon opittavaa vaateteollisuudesta ja sen vaikutuksista luontoon, ja ehkä siksi en ota niihin asioihin liittyen blogissani hirveästi kantaa (verrattuna esimerkiksi siihen miten paljon olen postannut kasvisruokavalion tai luonnonkosmetiikan merkityksestä ympäristöön). Mä myös rakastan pukeutumista ja päivän asujen esittelyä blogissa. Usein päivän asu on jonkin syvällisemmän aiheen kuvituksena, jolloin en kerro itse asusta juurikaan mitään. Oikeasti mun vaatteilla on vaikka mitä kivoja tarinoita, mutta tuntuu tosi pinnalliselta jakaa niitä kun on ensin kirjoittanut masennuksesta tai ihmisoikeuksista. Sitten lukija voi saada sellaisen kuvan, että kaikki päälläolevat vaatteet ovat uusia ja pahimmillaan kannustan häntä marssimaan kauppaan ostamaan jotakin samantyylistä.

DSC_6591.JPG

DSC_6556.JPG

Siksi yritän jatkossa kirjoittaa edes yhden tai parin lauseen kappaleen aina kuvissa näkyvästä asusta, en vain kaupan nimeä josta vaate on hankittu. Näissä kuvissa päälläni olevat vaatteet ovat hyvin samanlaisia kuin tässä postauksessa esittelemäni – mummini ostamat kengät Kosovosta ja työkaverilta saadut, käytetyt farkut Gina Tricotista.

Villasukat ovat varmaan yläastevuosilta, eikä mulla ole mitään muistikuvaa mistä olen saanut ne (vai onko joku kenties tehnyt ne?). Villasukat ovat pysyneet hyvässä kunnossa kun olen pessyt ne alhaisessa lämpötilassa. Kaulahuivi on muutaman vuoden takainen ostos myös Gina Tricotista. Harmaa sopii kaiken kanssa, ja siksi toiselle kaulahuiville ei ole ollut tarvetta. Kevyt tekonahkarotsi on Amsterdamin käsityömarkkinoilta syksyltä 2013. Muina vuodenaikoina se toimii takkina mutta talvella neuleena.

Rannekellon sain lahjaksi kihlatultani hänen Euroopan roadtripistä kesällä kolme vuotta sitten. Kellon hihna on jo kerran rapistunut niin pahasti, että olen vaihtanut hihnan uuteen.

DSC_6599.JPG

 

Mitä mieltä te olette – onko tekopyhää saarnata ympäristöasioista ja jakaa silti eri asuja blogiin? Vai voivatko nämä kaksi asiaa parhaimmillaan tukea toisiaan?

 

 

 SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit (22)
  1. Mä oon pohtinut tätä samaa dilemmaa paljon. Varsinkin kun mun blogi on juurikin muotiblogi ja keskittyy niihin asuihin ja vaatteisiin. Oon itse ratkaissut tätä asiaa niin, etten edes mainiste mistä mun vaatteet on (oli ne uusia tai vanhoja ja yleensähän ne on vanhoja!), en tee mitään uusien tuotteiden esittelyitä tai mitään toive-osto kollaaseja. Pyrin myös näyttämään sen, että miten voi eri vaatteita yhdistellä eri tavoin ja usein mun asuissa pyöriikin samat vaatteet! Tavoite mulla on just se, että mun vuoksi kukaan ei ostaisi mitään uutta, vaan ehkä miettisi miten voi omilla vaatteilla luoda samanlaisen tyylin tms. Tän vuoksi en just merkkaa vaatteiden alkuperää, koska silloin ei tule houkutusta ostaa just sitä tiettyä villapaitaa tai housua. Ja tärkeinhän on tietenkin mun oma kulutuskäyttäytyminen, mikä sitten heijastuu tietenkin asuihin ja blogiin paljonkin. Yritän kannustaa juurikin kirppistelemään ja myös siihen, että monia vaatteita voi käyttää moniin eri asuihin eri tavoin.

    Mutta eihän tää helppo asia ole! Mun kulutustottumukset ei todellakaan ole parhaimmasta päästä, mutta yritän aina tehdä parhaani ja rakastaa ja hoitaa niitä vaatteita mitä ostan niin hyvin kuin voin ja käyttää niitä rakkaudella :—)) Mutta tää on aihe mistä pitää puhua enemmän ja mua usein ahdistaakin monien muotiblogien kertakäyttö-muoti-kulutus keskeisyys.

    1. Kiitos Reetta kommenttista! Mun pitää ajan kanssa tutustua sun blogiin – sun ajatusmaailma ja suhtautuminen muotiin kuulostaa niin ihanalle ja samaistuttavalle. 🙂 Kukaan meistä ei ole täydellinen mutta mun mielestä sekin on jo tosi iso ja arvostettava asia että kannustat lukijasi kierrättämään ja ”monistamaan” tapojaan käyttää vaatteita. Tällaisia blogeja ja tyyppejä tarvitaan ehdottomasti lisää!

  2. Hyvää pohdintaa!
    Musta on just kiva nähdä vanhoja, menneiden sesonkien tai vintagevaatteita asupostauksissa, niistä saa paljonkin inspistä vaikkei nyt ihan samaa pääsiskään mistään hankkimaan 🙂

    1. Mielettömän ihana kuulla että moni ajattelee näin! <3 Tulee vahvistusta ja itsevarmuuta omalle tekemiselle. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *