Ekstrovertti aamuisin, introvertti iltaisin

Mä olisin toivonut, että joku olisi kertonut mulle jo lapsena, mikä on introvertti. En olisi ollut mielestäni sittenkään niin kummajainen, kun en jaksanut koulupäivän jälkeen tehdä muuta kuin mennä kotiin lukemaan (Sweet Valley Highta).

Samalla ihmettelin, miksi koulussa olen sosiaalinen ja energinen ja iltaisin taas hiljainen ja rauhallinen. Koulussa minua kuvailtiin iloiseksi ja vilkkaaksi, kotona ujoksi. En tiennyt kumpaa roolia feikkaan, sillä eihän ihminen voi olla kumpaakin? Enhän mä voinut kirjoittaa ystäväkirjan ”Luonteesi?” -kohtaan ”puhelias ja hiljainen”. Eihän siinä ollut mitään järkeä, pienemmästäkin järkyttyy pienen ihmisen pää.

Paitsi että onhan siinä järkeä. Aikuisena on ollut helpottavaa huomata, ettei mihinkään lokeroon tarvitse kuulua. On ihan ookoo, että elämässä on useimpia rooleja ja luonteenpiirteitä, jotka korostuvat erilaisten ihmisten kanssa ja jopa eri vuorokauden aikoina.

Olen aamuisin täynnä virtaa. Käytän sitä mielelläni kirjoittamiseen, liikkumiseen ja ihmisten kanssa sosialisoituimiseen. Rakastan käydä PR-tapahtumissa tai työhaastatteluissa aamuisin.

Iltaa kohden väsähdän, jo viiden tai kuuden aikaan. Silloin houkuttelee oma koti, oma sohva ja oma viltti. En osaa sataprosenttisesti keskittyä kehenkään muuhun tai antaa itsestäni juuri mitään irti.

Kärjistetystä voidaan sanoa, että ekstrovertti on ulospäinsuuntautunut, sosiaalinen ja muilta ihmisiltä energiaa saava ja introvertti sisäänpäinsuuntautunut, harkitsevampi ja enemmän omaa rauhaa arvostavampi. Voit lukea aiheesta lisää täällä.

Kumpi sä oot enemmän: ekstrovertti vai introvertti? Vaihteleeko sullakin roolit vuorokauden ajan tai jopa viikonpäivien mukaan?

Kommentit (14)
 1. Aiemminkin oon miettinyt, että olisitko highly sensitive person, kuten minä. Kyse on siis sensorisesta herkkyydestä, joka on mun ymmärtääkseni tutkittu ja todennettu aivojen magneettikuvauksilla. Mulle oli vapauttavaa aikanaan törmätä tähän termiin, koska sen myötä opin, etten ole kummallinen enkä varsinkaan vääränlainen.

  Tjeu: https://hsperson.com/

  1. Kiitos kommenttistasi. 🙂 Highly sensitive lienee sama asia kuin erityisherkkä ja myönnän, että jotain nettiartikkeleita lukiessani on käynyt mielessä, että saattaisin olla erityisherkkä. Mutta täytyy tutustua käsitteeseen paremmin! 🙂 Ihanaa viikkoa sinne. <3

 2. Sini / Thunder Road
  6.7.2019, 22:40

  Nää ajatukset kyllä resonoi omien kanssa tosi vahvasti! Varsinkin toi, että ”elämässä on useimpia rooleja ja luonteenpiirteitä, jotka korostuvat erilaisten ihmisten kanssa ja jopa eri vuorokauden aikoina”. Nimenomaan! Koen itse olevani melko vahvasti introvertti, mutta tietynlaisessa seurassa tai tietynlaisella energiamäärällä saatan vaikuttaa ihan joltain muulta…Hämmentävää välillä sekä itselle että muille :’D

  1. Kiva kuulla jos samaistut! 🙂 Ja tosi hyvä tuo näkökulma, että seurakin vaikuttaa. Ihan KAIKKI asiat voivat vaikuttaa eli ihan turha juttu lokeroida itseään vaan yhteen asiaan – tai mihinkään. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *