Esimerkin, ei tuomitsemisen, voima

DSC_0202.JPG

DSC_0192-001.JPG

Vähän aikaa sitten kirjoittamani postaus Paholainen pukeutuu kaikkeen? sai osakseen positiivisen vastaanoton lisäksi myös jonkun verran negatiivista. Vaikka todella arvostan kehittäviä ja sopivasti haastavia kommentteja, en pidä sokeasta arvostelusta.

Välillä tuntuu, että ympäristöasioissa ei voi koskaan valita oikein tai edetä ilman, että joku suutuspäissään osoittaa mitä epäekologista silti tekee. Sen sijaan että tuomitsemme muita siitä, mitä he tekevät väärin, miksemme voi arvostaa heitä siitä, mitä he tekevät oikein? Ehkä olisikin parempi, että madaltaisimme kaikkien kynnystä tehdä päivä kerrallaan eilistä parempia päätöksiä arvostelemisen ja syyttelemisen sijaan? Aina voi tehdä kestävimpiä päätöksiä, mutta me olemme vain ihmisiä, ja joillakin vie pidempään aikaa päästä sinne, missä toinen jo on.

Ryhdyin itse vegaaniksi, koska inspiroiduin hyvinvoivasta työkaveristani ja huippukunnossa olevista urheilijatutuistani, jotka ovat vegaaneja. En siksi että joku tuli räyhäämään korvaani, että olen huono ihminen koska syön lihaa. Sellainen herättää vain vastareaktiota ja pistää ajattelemaan, että jos pienillä asioilla ei ole merkitystä ei ole järkeä tehdä yhtään mitään.

DSC_0209.JPG

DSC_0205.JPG

Mä tiedän, että olemme ylittäneet sen vaiheen että pienet muutokset pelastavat ilmastonmuutoksen, mutta ainakin ne hidastavat sitä. Ja itseäni tuhannen kerran toistaen; uskon pieniin askeleihin ja sellaiseen kehitykseen, jossa tekeminen ruokkii tekemistä ja pienistä muutoksista kasvaa suuria.

Sitä paitsi, oletteko koskaan miettineet että mitä se toinen joka on esimerkiksi ”vain peskovegetaristi” tai ostaa kuitenkin joka kuukausi uuden vaatteen, on käynyt läpi? Miten iso osa sen henkilön energiasta menee johonkin täysin uuteen tai toiseen asiaan? Ehkä hän on masennuksesta toipuva henkilö, jonka voimavarat eivät yksinkertaisesti vielä riitä niinsanotusti ”parempaan” tai ehkä hänen suurin osa ajasta tai resursseista menee johonkin muuhun hyväntekeväisyystyöhön, joka ei liity suoraan ympäristöasioihin? Jonkun mielestä pieni ja mitätön askel voi toiselle olla älyttömän suuri.

Parhaat kommentit jotka olen saanut ekologisuuteen liittyvissä postauksissa ovat sellaisia, jossa kiitetään tekstistä mutta heitetään sekaan kunnioittavasti vielä jokin kehitysehdotus. Mahtavaa, sellaisia saa aina jättää! Muista se oikeassakin elämässä; työkaveri innostuu todennäköisemmin heittämään banaaninkuoret bioroskikseen kun näkee sinunkin tekevän niin. Ei silloin kun lannistat häntä siitä, ettei hän tee niin jo valmiiksi.

DSC_0198.JPG

Haluan innostaa tällä blogilla ennen kaikkea heitä, jotka eivät välttämättä vielä koe ympäristön pelastamiseksi sydämenasiaksi tai eivät ole tehneet kauheasti asioita tapojensa muuttamiseksi. Lukijat inspiroituvat yhdessä koetusta matkasta, ei täydellisyydestä tai ”oikean totuuden kertomisesta”. Sitä paitsi, katsokaa ympärillenne – mitä radikalisoituminen on saanut maailmalla jo aikaseksi? Vastakkainasettelut ja sormilla syyttelyt eivät ole koskaan johtaneet mihinkään oikeasti hyvään tai kehittävään.

Lempeyttä päiväänne.

 

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

 

Kommentit (10)
 1. Erittäin asiallinen teksti.

  Hyvät asiat todellakin edistyvät paremmin hyvän esimerkin, kannustavien sanojen ja muutosta tukevien vinkkien avulla. Toisen yritteliään toiminnan tuomitseminen ja tylyttäminen lisäävät äärimmäisen harvojen ihmisten motivaatiota yrittää enemmän ja tehdä paremmin. Kimpannuin Paholainen pukeutuu kaikkeen? -postauksesi kommenttiboksista siinä määrin, että kirjoitin postauksen lyttääjistä, koska koko ilmiö ärsyttää niin suuresti. Ihmettelin tekstissäni, miksei matkassa muutokseen saa olla yhtään askelta, vaan perillä pitäisi olla yhdellä tasaloikalla. Nostan hattua jos joku pystyy tekemään suuren elämäntapamuutoksen kerrasta poikki -taktiikalla, suurin osa meistä ei pysty ja siksi tarvitaan armollisuutta pala palalta elämäänsä muuttavia kohtaan.

  1. Kiitos paljon, Noora. Ja oiii miksen osannut vastata omille ”lyttääjilleni” niin hyvin kun miten sä kirjoitit tään kommentin? 😀 Todella hyvin sanottu ja kiteytit niin hyvin kaikki mitä ajattelin. Meen nyt saman tien lukemaan postauksesi! 🙂

   1. Kiitos itsellesi. Kirjoitat täällä blogissasi tärkeistä asioista lempeällä otteella. Uskon että se saa monet ajattelemaan. Ajatteleminen on tärkeää.

 2. Samaa mieltä! Esimerkin voima <3

  Ja tosiaan, kauniit kuvat!

  1. Kiitos ihana. xx 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *