Halvemmalla hyvä elämä

DSC_5003.JPG

Mä voin suoraan sanoa että oon ollut koko ikäni tosi huono rahankäyttäjä. Tai no okei, ei ehkä ole oikeaa tai väärää tai huono tai hyvää tapaa käyttää rahaa, mutta mä olen aina kuluttanut lähinnä fiiliksen mukaan, ostanut sitä mitä halunnut ja antanut säästötilin ammottaa tyhjyyttään.

Oon nyt ensimmäistä kertaa sellaisessa elämän- ja mielentilassa, jossa haluan miettiä kulutustottumuksiani enemmän. Aikaisemmin jopa ihan hyvin toiminut rahaa tulee nyt aina lisää ja en mä säästöjä mihinkään tarvitse -mentaliteetti ei enää tuo turvallisuudentunnetta eikä synkkaa omien pidemmänaikaisten tavoitteiden kanssa.

Mä oon jo muutaman kuukauden pitänyt kirjaa siitä, mihin ja miten paljon kulutan rahaa. Jostain syystä se on kuitenkin ollut aika automaatiota enkä ole sitten sen enempää analysoinut onko ostos ollut järkevä vai ei (järkeväksi näen myös sellaiset ostokset jotka oikeasti ovat ilahduttaneet, ei vain perinteisessä merkityksessä ”käytännölliset ja hyödylliset”). Vasta viime aikoina olen kirjoittanut ylös myös sen, että oliko ostos omasta mielestäni hyvä vai kenties kaduttaako sen tekeminen.

DSC_5038.JPG

Tällä hetkellä mun tavoittena on yrittää elää yhtä lailla hyvää elämää mutta halvemmalla ja yksinkertaisesti säästää enemmän. Säästäminen tuntuu tällä hetkellä tärkeältä kolmesta syystä: 1) tuleva työtilanteeni on hieman epävarmaa 2) haluan ostaa joku päivä asunnon täältä Aurinkolahdesta vuokralla asumisen sijaan (asunnot ovat täällä kalliita mutta niin ovat kyllä vuokratkin…) ja 3) menemme naimisiin ensi keväänä, ja häiden maksajina ovat me kaksi eli kihlattuni ja minä.

Mulla ei vielä ole kauhean toimivaksi todettuja vinkkejä (joissa olisin pysynytkin) rahan säästämiseksi – mutta ehkä teillä on? Mikä on sun mielestä fiksuin tapa säästää rahaa? Voi olla että olen muutaman kuukauden kuluttua viisaampi ja osaan silloin jakaa vinkkejä myös teille. Ennen sitä ajattelin lähiaikoina kuitenkin jakaa blogiin postaukset aiheesta

1) Viikon rahamenot – mihin ja miten paljon on kulunut viikon aikana rahaa?

ja

2) Missä asioissa ja miten säästämme häihin – siitä voisi olla hyötyä jo ensi kesän hääpareille.

 

(Kuvat Kosovosta, jonne muutto hintatasonsa vuoksi ratkaisi kaikki raha-ongelmani.)

 

SARANDA
 
OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit (11)
  1. Hyvä Saranda! Just näin! 🙂

  2. Säästämisessä alkuun pääsemisessä voi auttaa, jos jonkin aikaa (esim. kuukauden tai pari, liian lyhyt aika ei oikein riitä) pitää ihan tarkkaa kirjaa menoistaan. Tyyliin cappuccino 3,50e, S-Market 16,40 e, FB-kirppisostos 24 e. Sillä tavalla selviää, että minne se oma raha oikein menee, ja käyttääkö sitä sellaisiin asioihin, joihin sitä oikeasti haluaa käyttää.

    Itsensä kanssa pitää käydä se keskustelu, että mitkä on ne asiat, joihin haluaa panostaa ja missä voi sitten pihistää. Itse esim. haluan ostaa hyvää ruokaa kaupasta (joten ostan hyvää, mutta kuitenkin vertailen hintoja), haluan syödä välillä ulkona (ja syönkin, mutten tilaa listan kalleinta ja usein pelkkä pääruoka riittää), haluan nähdä hyviä elokuvia (mutta niitä ei juuri kaupunkini ainoassa leffateatterissa mene ja kirjastosta saa lainattua dvd-levyjä). Rakastan myös kauniita vaatteita, sen sijaan vaikka polkupyörällä voin hyvin ajella montakymmentä vuotta vanhalla romulla. Vaikka ajankin sillä joka päivä 🙂 Kunhan ei itse liikaa kärsi säästämisestään, eikä laita muita kärsimään, vaan miettii ne omat jutut. Ja kuten yllä sanottiin, arjen pienillä valinnoilla on yllättävän iso merkitys, ja monista asioista tulee helposti tapoja, kuten ruokakaupan ostokäyttäytymisestä.

    1. Tuo on ihan totta! Useamman kuukauden tarkkailu antaa jo vähän osviittaa. 🙂

      Hyvin annoit esimerkkejä siitä mikä elämässä ja arjessa konkreettisesti toimii – pienet valinnat ja punnitukset. Ja tykkäsin tosta lauseesta ”kunhan ei itse liikaa kärsi säästämisestään, eikä laita muita kärsimään, vaan miettii ne omat jutut”. Kiitos paljon kommenttista! <3 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *