Kaikesta saarnataan paitsi lentämisestä

DSC_7880.JPG

Hesarissa oli juttu, että merkittävin yksittäinen asia mitä ihminen voi ympäristön suojelemiseksi tehdä, on syödä vain kasvikunnan tuotteita. Kasvisruokailu onkin nyt tosi in – aivan kuten vaatteiden kierrättäminenkin, roskien lajittelu ja muovin välttäminen. Kaikki ekotekot saavat kauheasti jalansijaa ja huomiota – kaikki paitsi lentäminen.

Lentämättä jättäminen on se toinen yksittäinen asia mitä ihminen voi tehdä ympäristön suojelemiseksi. Silti elämme kulttuurissa, kuplassa, jossa uutuuden viehätys ja eksoottiset maisemat sijoittuvat arvoasteikolla ympäristön suojelemista korkeammalla. Ei osteta take away -kahvimukia mutta New Yorkiin voi lähteä. Syödään kasvisruokaa mutta mennään joogaretriittiin toiselle puolelle maapalloa.

Samainen Hesarin juttu oli huonosti otsikoitu, koska se painotti sitä että vegaaniksi ryhtyminen on suurempi ekoteko kuin lentämisen vähentäminen. Tätä on tosi vaikea laskea. Se että olet kasvissyöjä vuoden ei todellakaan kompensoi viittä lentomatkaa saman ajan aikana.

Matkailu on eettisestikin arvailuttavaa. Paikan päällä saatat tukea turismia ja luoda työpaikkoja, mutta monissa kohteissa turismin tuoma raha jakaantuu tosi epätasaisesti kun suositaan suuria ketjuhotelleja ja -ravintoloita. Turismi synnyttää myös valtavasti jätteitä ja monissa lomakohteissa jätteiden lajittelu on todella alkeellista.

Olen joskus kuullut, että turismi on 2000-luvun koloniliasmi – hyvin toimeentuleva länsimaalainen lentää kehitysmaahan hyödyntämään halpaa hintatasoa ja palaa kotimaahan mainostamaan kavereilleen ”siellä oli niin halpaa!” Siellä missä paikallisilla ei ole rahaa ruokaankaan.

DSC_7896.JPG

En ole todellakaan mikä pyhimys. Olen tänä vuonna lentänyt Australiaan, johon on pahimmillaan laskettu että yksittäinen henkilö päästää 11 tonnia hiilidioksidia menoopaluumatkalla. Sillä voisi ajaa seitsemän vuotta kaikki työmatkat. Lensin maaliskuussa myös Turkkiin. Kerroin kuitenkin jo alkukeväästä näistä reissuista ja perustelin vähäisiä syitä niiden takaa – ukkini oli Australissa sairas ja jos hän olisi vielä elossa, lentäisin sinne samantien uudestaan. Australia on ehkä maanakin sellainen että siellä on ihmisoikeusasiat kunnossa ja monipuolinen ympäristöstä huolehtiminen kovassa kasvussa. Turkkia taas en koskaan tukisi sen nykyisen hallinnon takia jos mieheni ei olisi sieltä kotoisin, ja lensimmekin sinne kihlajaisiimme, ettei hänen koko suvunsa tarvitsisi lentää tänne meidän häihin.

Tulen varmasti lentämään vielä puhtaan ilonkin takia. Mutta toisin kuin aikaisemmin, aion tarkkaan pohtia jokaista matkaani ja sen tarpeellisuutta. Aion suosia kotimaan matkailua ja jos lennän ulkomaille, maksan jakossakin vapaaehtoisen lentomaksun päästöjen kompensoimiseksi.

Meillä on edessä vielä honeymoon (tammikuussa) ja haaveilen sellaisesta täydellisestä täysihoitorantalomasta – joka sotii siis noin jokaista jo tässä postauksessa mainitsemaani syytä vastaan… Mutta sitä suuremmasta syystä halusin ottaa tämän aiheen esille: siitä täytyy puhua, niin epämukavalta tai epärealistiselta kuin lentämisen vähentäminen tuntuukaan. Me länsimaalaisina ollaan oltu oikeutettuja lentämään ja siksi nyt vastuussa myös sen vähentämiseksi.

 

 

SARANDA
  
OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit (40)
  1. Paljon matkustavilla usein unohtuu, että keskiverto suomalainen matkustaa varmaan kerran vuodessa ulkomaille, jos sitäkään. Silloin minusta on aika kohtuutonta jeesustella, että kaikkien pitäisi vähentää lentämistä tai on muuten tekopyhä. Toki lomia voi viettää kotimaassakin tai laiva/juna/automatkan päässä. Minusta esim. viikonloppulomat tai vaikka häiden järjestäminen ulkomailla ilman, että kumpikaan osapuoli asuisi ulkomailla, on asioita, jotka ovat lisääntyneet halpojen lentojen myötä ja asioita mitkä on helppo toteuttaa ilman lentämistä. Toisaalta useimmilla lomapäivien määrä on rajoitettu, joten siksi lentäminen usein valitaan auton/juna sijaan.
    Itse olen vähentänyt lyhyet lentomatkan edellyttämät lomat ja ensi vuonna en varmaan lennä ollenkaan, kun uusi koti vie sen verran rahaa (ja kuluttaa luonnonvaroja, kun talo on uusi ja muutamia huonekaluja ym on ostettu uusina). 😉

  2. Elisa Sillanpää
    15.6.2018, 19:34

    tosi hyvä kantaaottava teksi, tän avulla saadaan tietoa ihmisille miten suojella sitä ympäristöä, kyllähän vastuu luonnosta kuuluu kaikille:)
    itse ongelmaan en tiiä mikä toimisi, mutta Ruotsissahan esim otettiin käyttöön lentovero (?), ovat aika paljon suomea edellä luonnonsuojelussa, sekä valtio että ihmiset ylipäätään 🙂 aika uskomatonta et matkustelua ei otettu huomioon siinä hesarin artikkelissa, vaan keskityttiin vaan ihmisen ruokavalioon. where`s the point?

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *