Kaikki on itsestään kiinni – vai onko?

Venetsia

Tiedän, että olen itsekin puhunut omiin unelmiin luottamisesta ja siitä, että itseensä uskomisella on älyttömän suuri merkitys lopputuloksen kannalta. Rohkaisen lukijoita säännöllisesti tarttumaan härkää sarvista, sillä kaikki on mahdollista. Vai onko?

Olen syntynyt Suomessa. Maassa, jossa maailman mittakaavassa ihmisistä huolehditaan, kun he opiskelevat, jäävät työttömiksi tai yrittävät käynnistää omaa yritystään. Maassa, jossa maailman mittakaavassa naisten asema on hyvä ja perusterveydenhuolto pitää sairaista huolta. Demokratia kannattalee ja sanavapaus kuuluu perustuslakiin.

Köyhistä kaupungeista ja kehitysmaista on uskomattomia sankaritarinoita ihmisistä, jotka ovat omalla sinnikkyydellään selvinneet hurjien asioiden läpi. On kuitenkin itsestäänselvää, että tällaissa paikoissa asuville ”kaikki on mahdollista” ei olekaan niin mahdollista. Maissa, joissa protesteista huolimatta omasta seksuaalisesta suuntautumisesta voi joutua vankilaan. Maissa, joissa ihmiset uhraavat kaiken paetakseen perheensä kanssa toiseen maahan, josta tulee vain käännytyspäätös takaisin. Maissa, joissa lapsisotilaaksi joutuminen on sydäntäsärkevän yleistä.

Ja valitettavasti se eriarvoisuus ei ole vain Suomen rajojen ulkopuolella asuva mörkö. Myös Suomessa ihmiset ovat surullisen eriarvoisissa asemissa. Monet opiskelijat joutuvat elämään vanhempien tuella tai lainalla, kun opintotuki hädin tuskin riittää korvaamaan matkakulut kouluun. Naisten euro on yhä miesten euroa pienempi ja joskus jopa nolla. Psykologille saa jonottaa kuukausia, kaikki julkiset rakennukset eivät ole esteettömiä ja sisäilmaongelmat riivaavat koululaisia. Sanavapaus voi olla lain silmissä jokamiehen oikeus, mutta monet eivät uskalla sanoa vastaan kun kaveripiiri painostaa huumeisiin, työnantaja ahdistelee tai vaimo lyö.

Venetsia

En tietenkään väitä, että pitäisi kohauttaa olkapäitä ja tyytyä kohtaloon. Mutta ei myöskään kannata soimata itseään, jos ei kehity tai etene kuten jotkut muut tuntuvat elämässä etenevän. Taustalla voi olla monia asioita, jotka omalla kohdalla hidastavat prosessia – geenit, taloudellisen tuen puute, erilaiset henkiset voimavarat, aikaisemman kokemuksen puute… Ja niin edelleen.

Mutta sitten on niitä, joille hidasteet toimivat eteenpäin ajavana voimana. Ja todennäköisyys epäonnistua saa janoamaan onnistumista entistä enemmän. Voimme jokainen ainakin pyrkiä olemaan sellainen tyyppi.

 

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit (8)
  1. Mä oon niin ylpeä, että oot mun ystävä <3 Taas ihan älyttömän hyvä teksti ja viisaita ajatuksia. Sun blogia on aina ilo lukea. Haleja 🙂 <3

  2. Näinpä, ei Suomessakaan kaikilla ole tosiaankaan samat lähtökohdat. Kirjoitin juuri samasta aiheesta; http://stuffabout.fitfashion.fi/jokainen-oman-onnensa-seppa/

    Great minds think alike. x)

    1. Hei en ollutkaan lukenut tota vielä, kiitos kun linkitit. xx 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *