Kannattaako kesällä olla nipottava vegaani?

DSC_3701.JPG

Suomen kesä: tunnetusti lyhyt. (Kuvissa tosin Istanbulin kevät ja turkkilainen aamiainen mutta sivuuttakaa se.) Ihmiset ovat rennoimpia; joku saa muotoja vyötärölle ja toinen huomaa nauttivansa tavallista enemmän viiniä terassilla. Vegaani syö maitopohjaisen jäätelön silloin tällöin tai herkuttelee isän kalastamaa järvikalaa.

Kannattaako kesälläkin oli vegaani? Omasta mielestäni ehdottomasti. Planeetta, eläimet, oma terveys ja lompakko kiittävät. Silti yhden käden sormet eivät riitä laskemaan kuinka monta kertaa olen itse ”chiitannut” toukokuusta lähtien: häissämme söin kananmunapohjaista hääkakkuamme, Aurinkolahden Kahvila Kampelassa olen nauttinut muurinpohjaletun jos toisenkin ja just viimeksi muutama päivä sitten laitoin mieheni ostamaa kreikkalaista jogurttia perunapaistoksen päälle. Pakko sanoa, että oli hyvää.

DSC_3709.JPG

DSC_3705.JPG

Olen aidosti sitä mieltä että vegaaniksi ryhtyminen on ollut elämäni paras päätös, ja reippaasti yli 99% syömistäni aterioista ovat vegaanisia. Mutta ei sen välttämättä tarvitse olla niin – yhdelle sopii se ehdoton sata prosenttia ja toinen voi syödä esimerkiksi arkisin kasvispohjaista ruokaa ja viikonloppuisin riistaa. Kesällä ajattelen että on ihan ookoo välillä löysätä omista periaatteista, vaikka siitä ei hyötyisikään kukaan tai mikään muu kuin oma mieli. Tottakai ajattelen että yksikin teurastettu sika tai karjakasvatukseen hakattu sademetsä on liikaa, mutta pahoin pelkään että veganismin ehdottomuus vain karkottaa ihmisiä kokeilemasta sitä ylipäätään.

DSC_3707.JPG

Mä haluaisin nostaa tässä vaiheessa hattua mun aviomiehelle: me valmistamme joka ilta kotona vegaanista ruokaa ja syömme sen seuraavana päivänä lounaaksi, ja sekasyöjänä hän on täysin mukana tässä. Meillä on tosi harvoin mitään eläinperäistä ruokaa jääkaapissa (no se jogurtti) emmekä juuri koskaan kokkaa lihaa kotona. Ulkona hän saattaa silti tilata liharuoan tai kaupassa valita sen kermajäätelön. Omien sanojensa mukaan hän ei koe luopuneensa mistään vaikka aloittikin tämän tavan alunperin minun vuokseni. Hänen hiilijalanjälkensä on varmasti todella paljon pienempi nyt kuin mitä se olisi ollut jos mikään ei olisi muuttunut, ja silti hän ”ei ole vegaani”.

DSC_3710.JPG

Mitä mieltä olette? Ajatteletteko että vegaani voi kutsua itseään vegaaniksi vain jos ei koskaan maistakaan ei-vegaanista ruokaa? Uskotteko ehdottomuuteen vai armollisuuteen myös ympäristö- ja eläinoikeusasioissa? Kommenttikenttä on vapaa!

 

 

Lue myös:

Miksi olen vegaani?

 

 

SARANDA
  
OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit (21)
 1. Olemme lanseeranneet siskoni kanssa termin ”saamelaisvegaani”! 😀 Tarkoittaa ihmistä, joka ei käytä maitotuotteita, kananmunia, possua, kanaa, nautaa, lohta jne, mutta syö poroa, hirveä ja itsepyydettyä kalaa, sekä mummolassa melkolailla sitä mitä mummo tarjoaa, tosin maitoa ja munia sielläkin välttäen.

  Siskoni on siis kokonaan saamelaisvegaani, itse pienin askelin olen menossa sitä kohti. Muista lihoista olemme jo kotona melkolailla luopuneet, mutta maitotuotteita ja kananmunia käytämme vielä. Niitäkin korvaamme pikkuhiljaa sopivien tuotteiden tullessa vastaan.

  Korostaisin myös sitä, että lihansyöjä ei ole yhtä kuin kävelevä eettinen aikapommi. 🙂 Lihat voi valita viisaasti, lähitiloilta, tai juurikin pelkkää riistaa, vielä parempi jos itse metsästää. Maitotuotteissa aina suomalaista, mielellään luomua, pieniltä tiloilta ja meijereiltä. Munissa samoin. Ruokakauppa on pelkkiä valintoja täynnä, ja jokainen eettisempi tuote on parempi kuin se epäeettisempi. Voi pohtia onko parempi ostaa soijatuote vai poroa, tai soijatuote vai kotimainen kaurapohjainen tuote, tai tanskalainen juusto vai kuusamolaisen pienmeijerin juusto, jajajaja, tätä voi jatkaa loputtomiin.

  En siis itse ole vegaani, mutta seison kyllä todellakin ekologisen ja eettisen ruokavalioni takana silti! Valintoja ihmiset, valintoja.

  1. Pitäiskö keksií muü nimi? Miten ihmeessä te ihmiset ootte noin pöllöjä? Mitään ei kunnioiteta eikä käsitteet ole mitenkään hallussa. Te pilaatte vegaaniüden sanoman.

 2. En ymmärrä mikä tarve on luokitella ja korostaa olevansa vegaani, jos kuitenkin välillä syö jotain ei-vegaanista ja ns. lipsuu ruokavaliosta eikä ”nipota” siitä.
  Itse syön kasvispainotteisesti ja lisäksi viikottain kalaa ja maitotuotteita ja joskus lihaakin. Joskus tilaan ravintolassa vegaaniruoan, jos se kuulostaa hyvältä, joskus taas lihaa.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *