Kasvisruokaa edullisesti

2017-03-13_09.04.09.jpg

Moikka! Tänään sanon muutaman sanan aiheesta ja myytistä, jonka toivon kumoutuvan teiltä kaikilta: kasvisruokaa on kallista. No ei kyllä ole. Liha ja kala ne vasta kalliita ovatkin. Havainnollistan asian toissaviikon Lidlin kauppakassin sisällöllä ja kuitilla, joka kertoo paljonko kaikkeen tuohon upposi rahaa. Vihannekset ja hedelmät olivat päärynöitä ja kiiviä lukuun ottamatta kaikki luomua ja lähes kaikki kotimaisia.

Vierastan sitä ajatusta, että kasvisruokavalio olisi jotenkin elitistien valinta. Myönnän, että kasvisruokailija tarvitsee hieman enemmän mielikuvitusta ja viitsimistä, mutta ei paksumpaa lompakkoa. Pitkälle pääsee kun seuraa sesonkia ja tekee valinnat sen mukaan.

Edullista kasvisruokaa on mm: täysviljatuotteet, tietyt hedelmät ja vihannekset (vihanneksista voi tehdä wokkia, pihvejä, gratiinia, keittoa jne.), juurekset, soijarouhe, pavut ja linssit.

Sesonki- (ja alennus)tuotteiden suosimisen lisäksi kannattaa olla myös suunnitelmallinen ja miettiä etukäteen vaikkapa koko viikon ateriat. Näin ei synny ruokahävikkiä eikä myöskään turhia heräteostoksia. Samaa ruokaa voi syödä vallan mainiosti useamman päivän peräkkäin, varsinkin jos ruoan pakastaa. Kasvisruoka säilyy myös eläinperäisiä tuotteita pidempään.

Olen myös huomannut, että monissa etnisissä kaupoissa kasvisruoka voi olla reilusti edullisempaa kuin ”tavallisissa” ruokakaupoissa – erityisesti mausteet, erilaiset tahnat sekä pähkinät ja siemenet. Itse teen usein ostokseni Itäkeskuksen Alanya Marketista.

Moni myös yhdistää automaattisesti kasvisruokavalion superfoodeihin, jotka ovat tunnetusti kalliita. Kasvissyöjän ei todellakaan tarvitse nauttia kalliita spirulinatabletteja tai vihermehuja saadakseen kaikki välttämättömät ravinto-aineet. Ne löytyvät kyllä ”oikeastakin” kasvisruoasta. Kasvisruoan ei tarvitse myöskään olla luomua ollakseen hyvää ja ravinnerikasta. Tällöin muista vain vihannesten ja hedelmien kohdalla pestä ne hyvin ja kuoria.

Vielä viimeiseksi haluan sanoa, että kauppakuitissa voi leikata paljon muustakin kuin kasvisruoasta. Limut, sipsit, karkit ja valmisruoka ne vasta kalliita ovatkin. Jokainen voisi miettiä myös mihin kaikkeen muuhun, omasta mielestäni turhempaan asiaan menee rahaa. Se mitä syömme on kuitenkin niin iso osa meitä ja meidän jaksamista, ja määrittää myös ympäröivää maailmaamme.

 

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit (13)
  1. Syön pääasiassa kasvisruokaa ja olen kyllä huomannut, että kala ja laadukas liha on kallista ja hyvä niin. Jos teksti oli suunnattu lihansyöjille niin olisit voinut laittaa pari esimerkkiä mitä ruokia tuosta saa aikaiseksi. Monien syy siihen, ettei syö kasvisruokaa on se, etteivät osaa laittaa mitään hyvää kasvisruokaa!
    Minä syön mieluiten kotimaisia (ei väliä onko luomua) kasviksia ja sellaisia, jotka on mahdollisimman kevyesti pakattu tai saa mieluiten itse ottaa tarvitsemansa määrän ohueen muovipussiin/paperipussiin. Muoviin käärityt luomuhedelmät eivät minusta ole kovin hyvä vaihtoehto.

  2. Kasvissyöjänä vähän kyllä kritisoin tuota kauppalistaa kovin hyväksi esimerkiksi, siitä kun härkistä lukuunottamatta puuttuu proteiinit kokonaan, eli ei tuosta satsista saa kuin parin päivän ruoat. Muuten olen kyllä kanssasi samaa mieltä, kasvisruoka on edullista ja kun siitä on tullut tapa ei se sen haastavampaakaan ole.

    1. Kiitos kommenttista. 🙂 Olisin voinut painottaa enemmän sitä että Lidlissä olivat mielestäni vihannekset ja hedelmät edullisia ja yllätyksekseni löytyi paljon luomua. Päivitin silloin InstaStoryyn siitä missä korostin nimenomaan vain hevi-osastoa ja jotenkin unohdin tuoda samat ajatukset postaukseen asti. 🙂 On tuossa onneksi härkiksen lisäksi myös papuja ja proteiinia sisältäviä vihanneksia kuten pinaattia ja paprikaa, mutta muuten olet kyllä oikeassa että vähän pliisuksi jäi.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *