Kun omat häät ahdistavat

Xhyljeta&Nicky-97.jpg

Kuva Enna Rautiainen siskoni häistä syksyllä 2016

Noniin, mistä mä aloittaisin kuulostamatta liian tekopyhältä tai ihmiseltä, joka on vastentahtoaan menossa naimisiin. Tarkoitus ei myöskään missään nimessä ole arvostella muiden valintoja tai hääjärjestelyjä.

Me menimme kihloihin poikaystäväni kanssa viime toukokuussa ja haluamme mennä naimisiin ensi keväänä. Tässä ei ole vielä mitään ongelmaa, marssisin maistraattiin vaikka samantien. Ongelma ei myöskään ole itse tapahtuman juhlimisessa – tunnen oloni jo nyt pohjattoman onnekkaaksi, kun mietin kaukaa matkustavia sukulaisiani tai jo nyt suunnittelussa auttaneita rakkaita ystäviä, jotka tulevat olemaan paikalla.

Kriisi iskee siinä vaiheessa, kun mietimme millaiset juhlat haluamme. Ja varsinkin sitä mitä emme halua.

Me emme halua upottaa tuhansia euroja buffettiin, kun maailmassa on satojamiljoonia nälkäänäkeviä lapsia. Mä en halua pitää tuoretta kukkakimppua kädessä kun metsiä tuhotaan peruuttamattomasti joka sekunti. Mä en halua ostaa kaasoilleni samantyyliiset mekot vain häiden estetiikan takia kun heillä on mekkoja omastakin takaa.

Loppujenlopuksi kyse on todella pienistä asioista, yhden pariskunnan ja yhden päivän valinnoista, jotka eivät tule paljon maailmaa parantamaan. Mutta hitto vie, tavallisen kuluttajan näkökulmasta kyse on aina yhden ihmisen ja yhden päivän valinnoista. Ja me emme halua aloittaa avioliittoamme tuhlaamalla massoittain paperia koristeluun tai tarjoamalla liharuokaa vieraillemme.

Omien häiden järjestely ahdistaa siksi, koska vaikka koittaisin kuinka toimia eettisesti ja ekologisesti, soimaan itseäni jokatapauksessa. Soimaaminen ja asioiden moraalinen vertailu on loputon kierre, ja mun on päästävä siitä ajoissa pois ennen kuin häistä menee koko ilo. Olemme siksi päättäneet, että pidämme pienet juhlat, läheisimmille sukulaisille ja ihan muutamalle ystävälle, kutsut lähtevät sähköisesti ja häämekon ostin jo käytettynä. Pieniä yhden päivän valintoja, jotka toivottavasti inspiroivat ehkä muitakin, hääsuunnittelussa ja muutenkin elämässä.

 

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit (35)
  1. Ihana postaus ja tosi hyvä aihe. Tässä yks esimerkki, mihin voitte tehdä oman lahjoitustilin häitä varten: oma.wwf.fi

    Toimivat juuri noiden kaikkien isoden ympäristöongelmien parissa, joita mainitsitkin:)

  2. Onnea häiden suunnitteluun ja omien visioiden onnistumiseen! Häät herättävät paljon tunteita ennen ja jälkeen. Itse haaveilin vähän suuremmista ja perinteisemmistä häistä, miestäni taas ahdisti ajatus suurista juhlista ja huomion keskipisteenä olemisesta. Kompromissina kutsuimme läheisimmät ihmiset eräänä arkipäivänä maistraattiin ja lounaalle kanssamme ja järjestimme myöhemmin ystäville suuremmat, mutta tosi rennot pihajuhlat. Vaikka häät eivät vastanneet alkuperäisiä haaveitani, olin lopulta tyytyväinen siihen, että pidimme sellaiset juhlat, joissa sekä minulla että miehelläni oli itse hyvä olla 🙂 Pihajuhlien jälkeen tosin oli pitkään pieni ahdistus siitä, että asiat menivät vähän löysästi ja monet suunnitelmat menivät vähän mönkään. Myöhemmin tajusin, että se johtui siitä, miten ihmisillä on häistä niin suuria odotuksia ja rakkaimmatkin saattavat antavaa niiden myös näkyä. Pitää vain itse olla tyytyväinen siitä, että järjesti juuri parin näköisen juhlan 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *