Kun rahan ajatteleminen rauhoittaa

Tyhjä ajatus

Mä huomasin yhden kaavan: jo kolmannen kerran peräkkäin saunassa otimme mieheni kanssa puheeksi säästämisen.

Muistan vielä viime maaliskuussa sanoneeni eräälle sukulaiselleni ääneen, että rahan ajatteleminen ahdistaa ja että vaivaannun helposti rahasta puhuttaessa. Nyt ystävien kanssa kahvilla - ja ilmeisesti myös saunassa - en malta olla utelematta paljonko kenenkin asunto on maksanut tai mitä kukin on tienannut tässä kuussa.

Alle puolessa vuodessa mun päässä on tapahtunut todella iso asennemuutos rahaa kohtaan. Siihen on epäilemättä vaikuttanut ainakin kolme asiaa. Ensinnäkin edistynyt rahailmapiiri ja sen avoimuus. Se on saanut mut heräämään siihen ettei mulla tarvitse olla isoa palkkaa pystyäkseni säästämään edes vähän mutta säännöllisesti. Toiseksi asenteeseeni on vaikuttanut epävarmuus työtilanteessani kun tietyn verran palkkaa ei ole tullutkaan joka kuukausi etukäteen määrättynä päivänä. Ja kolmanneksi tietysti perheenlisäys; enää en ole taloudellisesti vastuussa vain itsestäni vaan myös pian syntyvästä lapsestamme.

Näiden muutoksien keskellä, puhelimen muistiot laulaessa, olen luonut itselleni budjetin ja pitkäaikaisen säästösuunnitelman. Ja kun olen muutaman kuukauden ajan huomannut pystyväni pysymään budjetissa ja onnistunut säästämään joka kuukausi suunnilleen saman summan, olen ihan oikeasti saanut - TADAA: mielenrauhan.

Mä väitän että rahan rauhoittava vaikutus on etuoikeutettujen ihmisten herkkua. Mä oon tosi hyvässä asemassa, että olen onnistunut työpaikamme yt-neuvotteluista huolimatta työllistämään itseäni muilla keinoin sekä tietysti pystynyt aikoinaan liittymään työttömyyskassaan pahan päivän varalle. Sen lisäksi mun mielenterveys ja muut resurssit ovat joustaneet siihen, että olen voinut oikeasti suunnitella tulevaisuutta taloudellisesta näkökulmasta eikä mun elämässä ole tapahtunut mitään sellaista, joka olisi vienyt kaikelta pohjat.

Halusin silti tuoda tällaisen näkökulman tähän päivään. Kertoa että anti-säästäjä, jota melkein pyörrytti rahakeskusteluiden keskellä, kokee nykyään rahasta puhumisen suorastaan terapeuttisena. Neuvottelen yhteistyöpalkkioita viikottain ilman mitään tuskanhikeä ja tarkistan pankkitilini joka päivä. Niin zen.

 

 

SARANDA
 
OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit

LottaP (Ei varmistettu)

Hei, hyvä postaus! Mulla oli joskus ihan samanlaisia ajatuksia ja rahapuhe ja säästäminen ahdisti. Olin tottunut siihen, että osa-aikaisesti työssäkäyvä opiskelija elää kädestä suuhun. Ainoa säästäminen taisi liittyä lentolippuihin säästämiseen.

Koin joinkinlaisen heräämisen muutama vuosi sitten kun muutin yksin asumaan ja säästäminen alkoi yhtäkkiä kiinnostaa. Säästäminen toi turvaa, kun oli yksin omien rahojensa kanssa, eikä voinut pahana päivänä turvautua toisen tuloihin.

Aloin säästää asuntoon ja erilliselle säästötilille pienistä tuloistani. Hidastahan se opiskelijana on, mutta parempi kun ei mitään :) Aloitin myös sijoittamisen, mitä en ollut ikinä aikaisemmin ajatellutkaan. Eli kauas on tultu täälläkin!

On kiva lukea muiden säästämis/sijoitus/rahahöpinöistä, joten jatka ihmeessä näistä :) Kivaa viikkoa!

Saranda
Tyhjä ajatus

Kiitos ihana Lotta kommenttistasi. <3

Aloin miettimään tota opiskeluasiaa, että on yleisesti hyväksyttävää että opiskelija elää kädestä suuhun ja siten moni ehkä mukautuu sen olettamuksen mukaan. Vaikka joillekin säästäminen on mahdollista myös opintojen aikana. Aloin tosissaan pohtimaan tätä, kiitos!

Vitsi ensi kerralla kun nähdään, haluan kuulla sun sijoitusvinkkejä koska se kenttä on mulle vielä ihan vieras. :D

Mahtavaa viikkoa sinne. <3

Saana Väliheikki
LAVLI

Mainio postaus! Mäkin olen ollut vuosia hirvittävän ahdistunut rahasta, siitä syystä että vaikka mulla on ollut sitä ja silti olen elänyt niin ettei säästöön ole jäänyt mitään. Inspiroiduin poikaystäväni säästeliäisyydestä ja sijoittamisesta ja nyt olen lukenut kasoittain kirjoja aiheesta. Olen tullut ihan rahafriikiksi ja itseasiassa palasin bloggaamaankin pääosin siitä innostuksesta. Että jos aiheesta kirjoittamalla saisi muidenkin epäluuloja ja ahdistuksia helpotettua.

Saranda
Tyhjä ajatus

Kiitos paljon! Mahtavaa että tällainen muutos on tullut + että olet innostunut jakamaan vinkkejä ja kokemuksia blogissa. :) Poikaystävän hyvä esimerkki jakaantuu eteenpäin, niin siistiä!

reettapellikka (Ei varmistettu) http://fashionstatement.fi

Mä oon vähän tuskaillut sen suhteen, etten oo saanut vielä mitään oikein säästettyä. Opiskelijana tuli elettyä aina kädestä suuhun, enkä oo vielä koskaan säästänyt tavoitteellisesti. Tuntuu vähän tyhmältä, että ajattelin ettei opiskelijana voinut säästää edes pientä summaa sivuun. Tuskailin tätä poikaystävälle ja hän totesi aika viisaasti, että koska en ottanut opintolainaa "säästin" tavallaan tätä kautta. Opintolainanhan olisi toki voinut sijoittaa tms, mutta se on nyt menneisyydessä, joten en mieti sitä sen enempää :----D Nyt töihin pääsy on innostanut säästämään ja haluan välttää sen perinteisen "tulotaso nousee ja kulut nousee loukun ja alkaa säästämään. Musta on tosi inspiroivaa että rahasta puhutaan avoimemmin ja sen kaiken kuluttamisen kannustamisen sijasta/lisäksi puhutaan säästämisestä!

Saranda
Tyhjä ajatus

Ihan turha kokea huonoa omaatuntoa, SEKOISIN jos rupeisin laskemaan mistä kaikesta olisin voinut säästää silloin ja tällöin, opiskelijana ja työssäkäyvänä... Tärkeintä on miettiä että mitä voit tehdä nyt. Ja loistavaa että aiot uhmata tuon kulut nousevat automaattisesti tulotason mukana, tsemppiä!! :)

Amandaa (Ei varmistettu)

Tosi mielenkiintoista luettavaa ja komppaan aikaisempia kommentteja, että just mahtavaa, että niin rahasta kuin tuloista, kuluista, lainoista, veloista, sijoitamisesta ja säästämisestä puhutaan nykyään suht avoimesti :) Muistan, kun omassa lapsuudessa ja nuoruudessa kotona ei ollut tapana puhua rahasta. Vasta opiskelujen alettua alkoi hahmottumaan asiat, kun jutteli, luki ja kuunteli muita. Olin elänyt aatteessa, jossa luulin ettei köyhänä voi säästää, mutta satunnaiset työt ja säästäminen auttoivat aloittamaan asp-tilin opiskeluaikana. Myöhemmin opin, että se olisi ollut fiksua opetella sijoittamaan ja, että esim opintolainan olisi voinut käyttää tähän tarkoitukseen (vaikka ei se siihen ole tarkoitettu). Kivaa, että sijoittamisesta puhutaan enemmän (+naiset kirjoittajat ja kertovat omista kokemuksistaan).Itselle ollut tärkeää huomata miten vuosien ajan pienet säästöt ovat pelastaneet monelta tilanteelta ja tärkeintä on ollut aloittaa jostakin, vaikka se olisi pieni summa. Sijoittamisessa huomannut, että pääsee mukaan pienillä summilla ja unelmat on mahdollista eläkepäivillä, jos aloittaa pienesti säästämään ja samalla sijoittamaa säännöllisesti. Elämänlaadusta ei tarvitse tinkiä, jos on tuloja, on terve ja menot pienet. Niihin voi jonkin verran vaikuttaa. Jotkut toki eivät voi. Uskon, että suurin osa varmasti voi vaikuttaa omiin kulutustottumuksiin. Säästäminen lähti itselle siitä, että kirjasin menot, tulot ja pohdin mihin voi itse vaikuttaa. Sitten lähti siitä testaaminen miten präjäisi esim kimppakämpässä vuosia ja säästäisi vähän ehkä samalla tai voisi käyttää ne rahat parempaan ruokaa, jotta elämänlaatu paranisi. Välillä ei pysty säästämään, mutta tavoite on ollut, että olisi säännöllisesti säästöjä, koska silloin olen ollut onnellinen ja ei ole ollut ahdistusta.
Odotan innolla uusia raha-aiheisia postauksia! :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Kiitos paljon palautteesta ja voimaannuttavan tarinan jakamisesta. Oli jotenkin tosi ihanaa luettavaa. <3

Itselle ollut tärkeää huomata miten vuosien ajan pienet säästöt ovat pelastaneet monelta tilanteelta ja tärkeintä on ollut aloittaa jostakin, vaikka se olisi pieni summa. Niin hyvä huomio; positiiviset kokemukset ruokkivat itteään, siksi onkin tärkeää aloittaa pienestä ja realistisesta summasta jotta näkee että täähän on oikeesti mahdollista.

Elämänlaadusta ei tarvitse tinkiä, jos on tuloja, on terve ja menot pienet. Niihin voi jonkin verran vaikuttaa. Jotkut toki eivät voi. Uskon, että suurin osa varmasti voi vaikuttaa omiin kulutustottumuksiin. Uskon itsekin että moni meistä voi vaikuttaa tosi pitkälle omaan elämänlaatuun. Tuntuu että postauksessa on aina otettava huomioon myös heitä joilla on omasta tahdosta riippumattomia rajoituksia mutta yleensä suurin osa meistä pystyy suunnitelmallisuudessa vaikuttaa moneenkin asiaan elämässä ja taloudessa. :)

Kiitos vielä sulle ja kivaa loppuviikkoa! Ja rahapostauksia todellakin tulossa lisää!

Kommentoi