Mieti ensin näitä 8 asiaa ennen kuin ostat uuden vaatteen

DSC_0026.JPG

Siskolta lainatut kengät

 

Harkitse tarkkaan. Vältä heräteostoksia ja pohdi ajan kanssa, mitä oikeasti tarvitset. Osta tarpeen mukaan, älä houkutuksen.

 

Selvitä vaatteen alkuperä. Missä ja miten vaate on valmistettu? Onko valmistusmaa halpatuotannon maa ja onko valmistajalla minkäänlaisia sertifikaatteja työntekijöiden inhimillisten työolosuhteiden varmistamiseksi? Onko vaate pitkän kuljetusmatkan arvoinen vai voitko ostaa vastaavan tuotteen kotimaisena? 

 

Panosta laatuun ja materiaaliin. Suosi kestävimpiä luonnonmateriaaleja kuten hamppua ja pellavaa, ja jos ostat puuvillaa, osta luomu- tai Reilun Kaupan sertifikaatin puuvillaa. Muuntokuidumateriaaleista parhaat ovat bambu ja tencel.

 

Panosta ajattomuuteen. Älä mieti vain tätä kesää tai ensi viikonlopun juhlia – osta vaatteita, joiden kanssa näet yhteisen tulevaisuuden pitkälle.

 

Suosi ekobrändejä. Eli yrityksiä ja merkkejä, jotka toimivat kestävän kehityksen periaatteilla ja pyrkivät pois kertakäyttömuodista.

 

Suosi ketjuliikkeiden ekomallistoja. Monet ketjutuvaatemerkit ovat lanseeraneet ekologisemman malliston, joka esimerkiksi käyttää vähemmän vettä vaatteiden valmistuksessa tai hyödyntää kierrätysmateriaaleja. Jotkut mallistot ovat ”yhtä tyhjän kanssa”, joten kannattaa tarkistaa mitä ekologisuutta takavaan leiman takana todellisuudessa on.

 

Pidä vaatteistasi hyvää huolta. Pese vain silloin kun todella täytyy pestä (ja vaatteen hoito-ohjeiden mukaan, muuten tuuleta/pakasta), käytä ompelimopalveluja ja viikkaa tai ripusta kaappiin vaatteen eduksi.

 

Opi lainaamaan vaatteitasi muille. Vaatteiden lainaaminen muille ja muilta on nerokkain tapa tehostaa pukeutumista ja monipuolistaa omaa tyyliä. Jos sinulla on samankokoisia sukulaisia tai ystäviä, järjestäkää säännöllisiä vaatelainaus- tai vaihtokestejä. Myös työpaikalle voi pistää pystyyn vaatelainausrekin. Omaa vaatetta oppii arvostamaan enemmän, kun se on vähän aikaa poissa silmistä.

DSC_0340.JPG

Toiselta siskolta lainattu talvitakki

DSC_1127.JPG

Bikineiksikin soveltuvat alusvaatteet

DSC_0088.JPG

Kirpparilta ostettu miesten kauluspaita ja kuusi vuotta vanha rannekello

DSC_1841.JPG

Paita äidin teini-iän vuosilta, hame kirpparilta

 

 

SARANDA
  
OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit (14)
 1. Saila / Kohtisuora
  9.3.2018, 18:39

  Tää on tosi tarpeellinen ja hyvä muistilista 🙂 Mä yritän ostoksilla miettiä myös sitä, sopiiko vaate yhteen jo olemassa olevien kanssa. Pistän myös säännöllisesti omia vaatteitani kiertoon, jotta vaatemäärä pysyisi suht samana.

  On muuten aivan ihastuttava tuo äitisi vanha paita! <3

  1. Kuulostaa oikeesti tosi toimivalta menetelmältä. 🙂 Ja kerron terveiset äipälle! 🙂

 2. Mulla on vielä sellainen tapa, että jos ostan uuden, on yksi vanhoista annettava, myytävä pois eli ”yksi sisään, yksi ulos”-periaate 😀

  Oikeastaan tuon vois vielä muuttaa – yksi sisään, kaksi ulos-periaatteeksi…sit harkitsisi enemmän, ehkä…

  1. Varmasti toimiva menetelmä! 🙂 Ehkä pitäisi itsekin ottaa käyttöön.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *