Miksi olen vegaani?

DSC_0238.JPG

Veganismi on elämäntapa, jossa ei tueta mitään eläimiä vahingoittavaa toimintaa. Veganismiin kuuluu ruokavalio, jossa vältetään eläinperäisiä ruoka-aineita ja johon suurin osa meistä päättyy omasta valinnasta. Syitä valintaan voi kuitenkin olla monenlaisia. Avaan tässä postauksessa ne perustelut, miksi olen itse vegaani.

Postauksen idea ei ole provosoida ketään tai saarnata oman näkemysteni puolesta. Tämä on kuitenkin aihe, johon monesti päädytään ruokapöytäkeskusteluissa ja jota blogissakin on monta kertaa kysytty. Perustelut muodostuvat siitä mihin uskon ja mitä olen lukenut/nähnyt. En kirjannut erikseen näihin lähteitä, mutta jos joku on kiinnostunut tutustumaan tarkemmin johonkin aihealueeseen, jaan linkkejä mielelläni kommenttiboksissa.

DSC_0155.JPGDSC_0021.JPG

Olen vegaani…

Koska ilmastonmuutos tuhoaa planeetamme. Karjankasvatuksen vaikutus (mm. siihen käytettävä maapintala ja vesi sekä metaanipäästöt) ympäristöön on kiistaton. Vesivarat vähenevät, maapallon lämpötila nousee ja lajit kuolevat sukupuuttoon. Luonnonvarat hiipuvat ja ekosysteemi horjuu – kalat loppuvat merestä kesken ja happea tuottavat sademetsät tuhoutuvat järkyttävään tahtiin.

DSC_0762.JPGDSC_0113.JPGDSC_0273.JPGKoska eläimilläkin pitäisi olla oikeudet. Vuodessa miljoonia eläimiä kidutetaan läpi elämänsä ja lopulta teurastetaan vain siksi, että kärsimme mielikuvituksen puutteesta ja saisimme lautasellemme lihaa. Minun silmissäni kidutusta on se että lehmää pakotetaan synnyttämään koko ikänsä vain tuottaakseen maitoa ja sen poikasia viedään emolta pois. Nykyaikainen tehomaateollisuus on mielestäni todella epäeettistä. Ja ihan oikeasti, en ole edes mitenkään erityisen eläinrakas, olen vain järkevä.

DSC_0118.JPGDSC_0149.JPGDSC_0547.JPGDSC_0002-001.JPGDSC_0305.JPGKoska kasvissyönti on ihmisen elimistölle terveellistä. Lukuun ottamatta B12-vitamiinia (ja Suomessa D-vitamiinia) ihminen saa kaikki tarvitsemansa ravintoaineet kasvikunnan tuotteista. Eläinproteiini aiheuttaa useiden tutkimusten mukaan lukuisia sairauksia. Minulle se on myös ällöttävä ajatus, että ihminen on ainoa nisäkäs joka juo toisen eläimen maitoa ja vieläpä aikuisiässä. Mä voin todella paljon paremmin ruvettuani vegaaniksi, kokemuksiani voi lukea Muutokset kasvissyöjäksi ryhtymisen jälkeen -postauksesta.

DSC_0219.JPGDSC_0114.JPGDSC_0306.JPG1.JPGDSC_0034.JPGDSC_0098.JPGKoska en pidä siitä, mihin suuntaan ihmiskunta on menossa. Eläinperäisestä ruokateollisuudessa hyötyvät usein (ei aina) isoimmat yritykset. Ne samat jotka yrittävät manipuloida ja maksaa monet ympäristöjärjestöt hiljaisiksi. Mä haluan kannustaa markkinoille eettisesti tuotettua ruokaa.

Nauta- ja siipikarjakasvatus ei ole kestävää eikä ruokaa todellakaan riitä kaikille. Periaatetasolla jos kaikki söisivät kasvisruokaa, kaikilla maailman ihmisillä olisi ruokaa. Nälänhädän pahentamisen lisäksi karjankasvatus aiheuttaa luonnonkatastrofeja ja kuivuutta, tuhoten tuhansia kyliä ja niiden asukkaiden toimeentulot. Ihminen on oikeasti riippuvainen luonnosta, ei eläinperäisestä ruokavaliosta.

En suostu edustamaan ihmistä, jolle laiskuus ja makumieltymykset tulevat näiden asioiden edelle. En suostu edustamaan ihmistä, joka saa määrittää kenen tai minkä henki tulee muiden edelle. En suostu kuolemaan sukupuuttoon pelkän typeryyden takia. Haluan jättää paremman maailman tuleville sukupolville.

DSC_0301.JPGDSC_0190.JPG

Vielä viimeiseksi haluan sanoa: maailmassa on yli 7 miljardia ihmistä, jotka syövät päivittäin. Miten ruokavalintamme eivät muka voisi vaikuttaa kaikkiin näihin asioihin? On myös pelottavaa, kuinka harva näistä seitsemästä miljardista oikeasti ymmärtää valintojemme päälle. Minun mielestäni meillä, jotka ymmärrämme, on vastuu toimia. Näyttää esimerkkiä – lapsillemme, kassajonossa seuraavaksi seisovalle, some-kanaviemme seuraajille ja koko maailmalle.

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit (16)
  1. Todella hieno kirjoitus. Mahtavaa, että puhut tästä julkisesti, tietoisuuden levittäminen näistä asioista on tosi tärkeää 🙂

    Jos haluat tutustua veganismi-aiheiseen kotisivuuni, linkitän sen tähän. Kyseessä on oma pieni projektini, jonka toivoisin myös herättävän mielenkiintoa aihetta kohtaan.
    https://pikkuhippi.wixsite.com/vegaanikulma

    Kaikkea hyvää sulle! <3

  2. Hyvä postaus, joka tiivistää hyvin perustelut veganismille. Kiitos että jaksat kirjoittaa näistä tärkeistä aiheista <3<3<3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *