Millainen ihminen on menestynyt?

Tyhjä ajatus

Olen keskustellut viime aikoina läheisteni kanssa paljon menestyksestä - vain ymmärtääkseni että se tarkoittaa eri ihmisille eri asioita.

Tajusin että mun silmissä ihminen on menestynyt silloin kun hän tekee sitä mitä rakastaa. Esimerkiksi töissä, jos saa toteuttaa itseään ja hyödyntää omia intohimojaan tai sitten esimerkiksi vapaa-ajalla harrastusten parissa. Kaikki eivät halua intohimotyön joten menestys ei omasta mielestäni todellakaan liity aina uraan.

Yhdistän itse menestyksen automaattisesti myös ihmissuhteisiin: ihmissuhteet voivat olla minulle aivan mieletön voimavara tai sitten iso energiasyöppö. Se, että ymärilläni on ystäviä jotka lannistamisen sijaan tukevat ja joita kohtaan olen toivottavasti samanlainen, tuo minulle menestymisen tunteen. Tähän ei kuitenkaan voi aina itse vaikuttaa, maailmassa on niin paljon yksinäisiä ihmisiä, ja tunnenkin huonoa omatuntoa kun ajattelen tukiverkostona toimivan ystäväpiirini lisäävän menestystäni.

Omassa mittakaavassani olen menestynyt koska olen terveessä parisuhteessa miehen kanssa jota rakastan, mutta ajattelen että menestystä olisi myös se että uskaltaisin lähteä suhteesta jos asiat eivät enää toimisikaan. Tai etten ylipäätään rupeisi parisuhteeseen vain koska pelkäisin olla "yksin". Sitten kun lapsi syntyy, ajattelen että olen menestynyt ja onnistunut äitinä jos hän saa kasvaa tasapainoisessa ja rakastavassa ilmapiirissä, olimme sitten mieheni kanssa yhdessä tai erikseen. Jälleen kerran nämä asiat ovat ristiriidassa sen kanssa että kaikilla ei ole samanlaiset mahdollisuudet lähteä huonosta suhteesta (esim. on taloudellinen tai henkinen riippuvuus toiseen). Todiste siitä että menestymisen mittari on vain oma mittari ja aina verrannollinen omaan elämään ja omiin kokemuksiin.

Olen menestynyt jos osaan ottaa muut ihmiset huomioon ja pyrin elämään vastuullisesti. Yksi ystävistäni sanoi että menestys ei liity millään tavalla siihen mitä muut sinusta ajattelevat, mutta minulle on tärkeää että muut ja minä itse pidän itseäni hyvänä ihmisenä. Toisaalta, koskaan ei voi miellyttää kaikkia, eli se on myös itselleni aika surkea mittari, jolla ei voi koskaan voittaa. Menestynyt ihminen on nimittäin myös mun silmissä se, joka tekee sitä mikä tuntuu itsestään oikealta huolimatta muiden mielipiteistä.

Ennen kaikkea ajattelen olevani menestynyt jos olen onnellinen ja saan rakastaa paljon. Onko menestyminen siis vain synonyymi onnellisuudelle vai enkö vain itse osaa erottaa näitä kahta?

Näen sen aidosti niin että menestys ei liity asemaan, rahaan, ulkonäköön tai materiaan millään tavalla. Jos joku korkeakoulutettu, 10k kuussa tienaava, hyvännäköinen, Eiran miljoonakodissa asuva kirurgi tulee esittelemään itsensä, en osaa ajatella sitä vielä menestyneenä tyyppinä. Jos hän sen sijaan kertoo olevansa onnellinen, viettävänsä harvinaista vapaa-aikaansa läheisten kanssa ja vaikka vapaaehtoistyössä sekä olevansa tyytyväinen omaan päivätyöhönsä, hän on mun silmissä menestynyt. En koskaan voimaannu ihmisten kerskailuista pitkistä työpäivistä, isoista taloista ja paksusta palkkakuitista. Oikeastaan, sellaiset puheet lähinnä vain ahdistavat ja etäännyttävät minut puhujasta jos muuta tarttumapintaa ei ole.

Mä oikeasti ajattelen olevani tällä hetkellä menestynyt, niin itserakkaalta kuin kuulostankin. Tienaan vähemmän kuin koskaan valmistumiseni jälkeen ja olen ihan hukassa urani suhteen, mutta samaan aikaan teen päivittäin sitä mitä rakastan: blogia, liikun mielekkäästi, tapaan rakkaita ystäviä ja perhettäni viikottain ja asun kodissa, jossa mulla on turvallista ja ihanaa olla joka ikinen päivä. Se että kirjani julkaistaan on minulle menestys itsessään koska se on ollut pitkäaikainen unelmani. Unelmani oli kirjoittaa kirja, ei myydä paljon kirjoja, eli vaikka niitä ostettaisiin 0 (tai 1 koska äiti), en kokisi olevani yhtään vähemmän menestynyt.

Mitä ajatuksia teksti tai menestyminen teissä herätti? Oletteko samaa vai eri mieltä?

 

 

SARANDA
 
OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit

iidis
Varpain jaloin

Mä ajattelen, että menestystä on montaa erilaista ja sitä on elämän eri osa-alueilla. Koen olevani menestynyt silloin kun onnistun asioissa, jotka ovat minulle merkityksellisiä. Mielestäni menestykseen liittyykin vahvasti aina merkityksellisyts, jolloin menestyminen luonnollisestikin merkitsee eriasioita eri ihmisille ja samallekin ihmiselle eri elämäntilanteissa. Sen takia paksu lompakko on toiselle merkki menestyksestä, mutta toiselle se on vain paksu lompakko. Jokainen asettaa ikäänkuin omat rajansa menestykselle. Tyytyväisyys omiin valintoihin ja omaan suoriutumiseen liittyy tulkintani mukaan vahvasti menestykseen.

Saranda
Tyhjä ajatus

Hei tää oli kyl älyttömän hyvin kiteytetty! Ja just toi onnistua-sanan käyttö kolahti: ehkä menestyminen on synonyymi onnistumiselle, joten kun kokee olevansa onnistunut, kokee olevansa myös menestynyt. :)

laulau (Ei varmistettu)

Mä jotenkin ajattelen, että menestys riippuu ihan ihmisestä – siitä, millaiset tavoitteet itse kullakin on ja mitä kukin nyt kokee menestykseksi. Ja sitä, että menestystä on eri elämän ulottuvuuksilla: opiskelussa, urassa, ihmissuhteissa, lapsissa, urheilussa, taiteessa jne., mikä riippuu myös ihan ihmisestä ja siitä, mitä hän pitää tärkeänä ja mihin hänellä on tavoitteita. Jollekin se iso talo tai paksu lompakko voi olla tärkeä tavoite, joiden saavuttamista pitäisin silloin kyllä jonkinasteisena menestyksenä. Pitäisin myös lähtökohtaisesti kirurgia menestyneenä; uskoisin, että taustalla on tavoite, joka on omalla vuosien työllä ja opiskelulla täytetty. En kuitenkaan tiedä, pitääkö kirurgi itseään menestyneenä vai onko ko. polku ollut hänelle itsestäänselvä. Eri asia on kuitenkin, missä koen itse menestyneeni tai missä haluaisin vielä menestyä.

Saranda
Tyhjä ajatus

Apua, miten hyviä kommentteja. :D Siis tosi hyvin sanottu! Tosiaan tää on niin subjektiivista eikä kukaan ole universaalisesti menestyneempi kuin toinen. :) Ihanaa viikonloppua!

johannannan (Ei varmistettu)

Oon miettinyt tätä kanssa tosi paljon viimeaikoina. Tuntuu et pitäisi jotenkin puskea rahallista menestystä kohti, tai jotain asemaa - et olisi esimies tms. ja sitten yhteiskunta voisi pitää menestyneenä. Mutta se ei sovi mun unelmiin :D Mun mielestä oon nyt menestynyt, koska mulla on hyvä parisuhde ja oon äitinä pärjännyt omasta mielestäni hyvin. Pidän myös sellaista itsensä voittamista menestymisenä, siksi esim urheilijat, eivät välttämättä siis kilpaurheilijat, ovat menestyneitä koska piiskaavat itseensä. Ja arvostan uskomattoman paljon esimerkiksi jos alkoholisti lopettaa juomisen, siinä on menestystä tarpeeksi yhdelle elämälle. Tällaisia ajatuksia :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Tosi hyviä ajatuksia. :) Pidin erityisen paljon tosta alkoholismi-esimerkistä; todellakin on menestystä päästä henkilökohtaisista vaikeuksista yli. Tätä aspektia en edes ottanut kunnolla tekstissä huomioon vaikka se on omasta mielestäni tosi tärkeää. Oon myös iloinen jos oot huomannut että "rahallinen menestys" ei tunnu täysin omalta, toivottavasti sulla on aina rohkeutta kulkea kohti niitä omia unelmia. <3 Ihailen. :)

MarikaJohannaP
Hey girl

Hyvä ja ajatuksia herättävä juttu. Menestystä ajattelee helposti vaan stereotypisesti, ja välillä unohtuu miettiä että mitä se oikeastaan itselle merkitsee. Ja siis meillähän on tosiaan jokaisella omat mittapuut menestykselle, jos miettii ihan pienellä tasolla, jollekin joka ei osaa uida, kymmenen vedon yhtäjaksoinen uinti on menestys, jollekin menestys uinnissa tarkoittaa olympiavoittoa.

Luulen että omalla kohdalla olen (tässäkin) sun kanssa samoilla linjoilla, eli se että voi elää oman näköistä elämää omiin arvoihin pohjautuen, on menestystä :).

Saranda
Tyhjä ajatus

Ihan mahtava esimerkki ja hyvin puettu näkemys. Sulla on kirjoittamisen taito, ihan oikeasti! :)

MarikaJohannaP
Hey girl

Kiitos <3!

Norton setup (Ei varmistettu) https://nortonsupport.co/

There are many different peoples who are very successful today. Most of them are very passionate for there personal and professional life. They maintain time and also money according to there need. They are always on their time and more attentive.

Iiriss (Ei varmistettu)

Hyvää pohdintaa! En yhdy nyt keskusteluun aiheesta, vaan tulin vain kommentoimaan sun hiuksia. Ootko koskaan harkinnut lyhyitä hiuksia? Katsoin, että ekassa kuvassa sulla olisi lyhyeksi leikatut hiukset, ne näyttäisi sopivan sulle ihan superhyvin! Tosi chic ja elegantti look!

Saranda
Tyhjä ajatus

Ihana kommentti! :) Tarkoitatko ihan lyhyttä eikä sellasta bob-tukkaa? En oo tiedäksä koskaan miettinyt mutta nyt alkoi ajatus kutkuttamaan. :D Pakko mallailla peilin edessä tarkemmin. Kiitos kun sait mut pohtimaan tätä!

Iiriss (Ei varmistettu)

Joo, aivan lyhyet "poikahiukset". Edessä vähän pidempi sivuotsis ja niskasta lyhyt, sellasen näkisin sulla

Kommentoi