Muutokset kasvissyöjäksi ryhtymisen jälkeen

Vegaaniset banaaniletut

Olen ollut kasvissyöjä nyt reilu puoli vuotta ja vegaani vajaa kolme kuukautta. Punaisen lihan jätin ruokavaliosta pois reilu vuosi sitten. Määrällisesti nämä ovat lyhyitä aikoja, mutta olen huomannut itsessäni suuria muutoksia.

Kun lopetin vaalean lihan ja kalan syönnin kokonaan, huomasin alussa tavanomaisempaa suurempaa väsymystä. Jonkun aikaa oli myös sellainen olo, että oli kokoajan nälkä. Vaikka söin kalorimäärältään varmasti riittävästi, kylläisyyden tunne ei ollut sama kuin syödessäni lihaa/kalaa.

Muutaman viikon totuttelujakson jälkeen en ole huomannut mitään negatiivisia muutoksia mielessäni tai kehossani kasvissyöjäksi ryhtymisen myötä. Posiitivisia muutoksia sen sijaan on lukuisia, etenkin sen jälkeen kun jätin kaikki maito- ja muut eläinperäiset tuotteet pois. Selkeimmät muutokset ovat olleet ainakin seuraavat: aineenvaihdunta on toiminut paljon paremmin, turvotusta on ollut selkeästi vähemmän ja yhtä vatsatautia/ruokamyrkytystä lukuun ottamatta en ole ollut kertaakaan kipeä. (Tavallisesti immuniteettikykyni on aina ollut huono.) Jaksan paremmin ja energiataso on tasaisempaa. Palaudun myös paljon nopeammin liikunnasta, mikä on ollut todella yllättävää ja tietysti miellyttävä asia.

Olen innostunut ruoanlaitosta myös ihan eri tavalla. Vieläkään en ole todellakaan mikään kokkikolmonen, mutta kasvisruoka on houkutellut minut hellan ääreen paljon enemmän kuin mitä eläinperäiset raaka-aineet koskaan.

Nämä ovat tietysti vain omia kokemuksiani, mutta rohkaisen silti jokaista kokeilemaan kasvisruokavaliota. Tai edes huomattavasti lisäämään kasvisruokaa ja vähentämään eläinperäisten ruoka-aineiden käyttöä. Lisään vielä, että vatsani, joka oli ennen tyypillinen stressivatsa, on voinut monikerroin paremmin ruokavaliomuutoksen jälkeen. Siitä lisää postauksessa Vatsa terveeksi.

 

Mitä muutoksia – hyviä tai pahoja – te olette huomaneet teidän ruokavaliomuutosten myötä?

 

Kuvissa näkyvien vegaanisten banaanilettujen resepti tulossa blogiin lähipäivinä!

 

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit (11)
  1. Onpa mukavaa, että jollakin on tällaisia kokemuksia kasvissyönnistä! Itse olen ollut kasvissyöjä jo 6 vuotta ja lähes-vegaani vuoden, mutta en kyllä pysty samaistumaan tekstiin. Itselläni tosin on taustalla ärtyneen suolen oireyhtymä, minkä takia valtavan moni kasvis-/vegeruuan raaka-aine aiheuttaa vatsavaivoja. Lisäksi kiireisessä arjessa huomaa helposti kasvisruuan ravintoainesten ja vitamiinien puutteet, kun ei ole aikaa syödä tasapainoisesti – lopulta keho huutaa mättöruokaa ja joskus jopa lihaa, esimerkiksi silloin kun sairastan. En kuitenkaan missään nimessä vaihtaisi pois kasvisruuasta, sen verran tärkeitä sen eettiset ja ekologiset seikat minulle ovat 🙂

    1. Voi ei, tosi inhottavaa. 🙁 Onhan se varmasti niin että ”perusterveellä” on helpommat lähtökohdat kokeilla ja ylläpitää erilaisia ruokavalioita. Älyttömän ihailtavaa kuitenkin että olet pysynyt päätöksessäsi kiinni! Toivottavasti osaat kuitenkin miettiä itseäsikin ja olemaan toisinaan armollinen. 🙂 Kaikkea hyvää sinulle!

  2. Usein monet huomaavat isoja muutoksia kehossa kasvisruokavalioon siirtymisen myötä, mutta mulla kumma kyllä on vaan energiatasot noussut. Muuten aika sama fiilis kuin ennen, syödessäni ”terveellisesti” sekasyöjänä. Ilmavaivat on lisääntyneet todella paljon. Saattaa tosin johtua pavuista ja herneistä joita rakastan, enkä millään halua jättää niitä pois. Turvotusta ei ole jos olen syönyt terveellisesti koko päivän.

    1. Mahtavaa, tosi kiva kuulla! Osaat selkeästi hyödyntää kasvisruoan antimia. 🙂 Ja mitä tulee ilmavaivoihin, oon lukenut että kyseessä on usein siirtymävaihe. Suoliston bakteerikannalla vie aikaa että pystyy hyödynttämään kasvisruoan kuidut. Sama kuulemma toisinpäin; jos pitkään kasvissyöjänä ollut henkilö palaisi lihansyöntiin, ilmavaivoja olisi silloinkin.

      Se yleensä vie muutamasta viikosta pariin kuukauteen. 🙂 En tietenkään tiedä miten kauan sä oot ollut kasvissyöjä. Mutta toivotaan että ilmavaivat ei haittaa normaalia elämääsi!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *