Nahkavaatteiden eettisyys

IMG_9570-2.jpg

Mä tykkään nahasta materiaalina, niin tekonahasta kuin oikeastakin. Viime aikoina olen kuitenkin pohtinut nahkavaatteiden käytön eettisyyttä. Onko tekopyhää olla kasvissyöjä ja käyttää nahkaa?

IMG_9582-4.jpg

IMG_9659-8.jpg

IMG_9593-6.jpg

Oikea nahkahan on eläimen nahkaa. Joskus se on karjatuotannon sivutuote eli samasta eläimestä saadaan esimerkiksi myös maitoa ja lihaa, mutta aina se ei tietenkään ole näin. Käytännössä kuitenkin nahkalaukun ostaminen tukee ihan yhtä lailla eläinten teurastusta kuin jauhelihapaketin nappaaminen ruokakaupan hyllyltä. Monissa merkitävissä maissa, jossa valmistetaan nahkaa, on eläinsuojelusäädäntö ihan olematonta.

Tekonahka taas tehdään öljystä, joka ei maadu. Ja kuten suurin osa tietääkin, tekonahkavaatteet harvemmin pysyvät pitkään hyvässä kunnossa, jolloin uusia tekonahkatuotteita joutuu ostamaan useammin kuin tavallisen nahan tuotteita. Sekään ei ole järin ympäristöystävällistä. Tekonahkatuotteidenkin valmistajien takana voi olla todella surkeat työolot.

IMG_9688-11.jpg

Tämä on taas näitä tilanteita kun tuntuu, että ei voi millään valita tai tehdä oikein. Sitten on myös villa, untuva, silkki jne. joista saisi myös ihan omat postaukset…

Mitä ajatuksia aihe teissä herättää? Oletteko nahan vai tekonahan puolella?

 

Kuvat: Enna Rautiainen

 

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN /SNAPCHAT: SARANDADEDOLLI

Kommentit (13)
 1. lajittelija
  10.6.2017, 22:07

  Haluaisin lisätä keskusteluun yhden näkökulman, mikä kannustaa ehdottomasti mieluummin käyttämään aitoa nahkaa: tekonahka ei ole biohajoavaa. Tekonahkainen tuote kuormittaa ympäristöä tuotteen elinkaaren lopussa huomattavasti enemmän kuin nahka.

 2. Syön enimmäkseen kasvisruokaa ja käytän nahka-asusteita. Siinä missä kasvisruoka on minusta laadukasta, helppoa ja maukasta eikä mikään lihan huonompi korvike, tekonahka ei mielestäni valitettavasti vedä vertoja nahalle. Ehkä en vain ole törmännyt laadukkaisiin tuotteisiin. Ostan harkiten ja tarpeeseen ja tunnen kyllä pienen piston nahkatuotteiden kohdalla.

  Tekonahkalaukut ja -kengät hajoavat helposti eikä niitä pysty korjaamaan yhtä hyvin kuin nahkaa. Tehonahkavaatteet ovat usein joustamattomia koppuroita, jotka sitä paitsi hiostavat kesällä ja ovat kylmiä talvella. Ostan nahkaisia kenkiä, laukkuja ja hansikkaita, koska ne tuntuvat mukavilta, lämmittävät, kestävät aikaa ja muotoutuvat oman kehon mukaan. Kengänkokoni on niin iso, että jalkineita on hankala löytää. Siksi panostan (hintaviin) nahkakenkiin, jottei kaupoille tarvitsisi palata vuosiin. Nahanhoito- ja suoja-aineet sekä hyvä suutari takaavat nahkatuotteille vuosien käyttöiän, mikä on ekologista verrattuna uusien osteluun.

  Ostaisin kyllä mielelläni laadukkaita tekonahkatuotteita. Kasviparkittu nahka on tavallista ympäristöystävällisempi valinta, joskaan ei auta eläimiä.

  1. Tosi hyvä kommentti. Kuvailit just ne kaikki syyt miksi nahka on niin suosittua. Mullakaan ei ole kovin montaa positiivista kokemusta tekonahkatuotteista… Miksi tekonahasta ei voida saada yhtä kestävää? (Ja jos saadaan niin se varmaan merkitsisi ympäristön kuorittamista monikertaisesti lisää…)

   Mukavaa päivää sinne!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *