Pyydän apua, vaikka pärjäisin ilman

Istuimme Elan kanssa Aurinkolahden rannalla, kun eräs iäkkäämpi pariskunta tulivat juttelemaan. He jakoivat omia, ensimmäisiä muistojaan vanhempina ja kertoivat, kuinka tiivisti ovat olleet läsnä myös omien lastenlasten elämissään. Heidän lapsenlapsensa ovat tulleet vauvaiästä asti heille yöksi ja he ovat matkustaneet ulkomaille yhdessä ilman lasten vanhempia taaperoiästä saakka.

Minusta se oli ihanaa mutta poikkeavaa: harvemmin kuulen, että vauvoja viedään yöksi ilman pakottavaa tarvetta tai että omia lapsia ”päästään” ulkomaille ilman vanhempia.

Mua usein hävettää myöntää a) miten laaja tukiverkosto meillä on ja b) miten helppo mun on jättää Ela hoitoon. A-kohta siksi, ettei muut ajattele mun leuhkivan ja B-kohta siksi, ettei muut ajattele mua paskana äitinä. Millainen äiti jättää lapsen hoitoon päästäkseen hierontaan tai lasilliselle ystävän kanssa?

Tällainen äiti. Äiti, joka luottaa omiin läheisiin. Äiti, joka uskoo, että muidenkin turvallisten vanhempien läsnäolo on vauvalle hyväksi. Äiti, joka ei usko, että aina on pärjättävä yksin. Äiti, joka rakastaa oma lasta mutta myös omia hetkiä.

Jollekin yksin pärjääminen on tärkeää ja on merkki itsenäisyydestä. Jos se tekee onnelliseksi, hienoa. Mua se ei tee. Mä oon aina pyytänyt apua silloinkin, kun olisin isommalla vaivalla selviytynyt itsekin. Mielelläni autan muita vaikka tietäisin, että loppujen lopuksi hekin selviäisivät. Laumaeläiminä avun pyytäminen ja tarjoaminen on meille lajinomaista, inhimillistä.

Kuvissa ystäväni Hanna ja Adama, joita aion pyytää vielä joskus lapsenvahdiksi. 😉

Kuvat: Joanna Suomalainen

Kommentit (8)
  1. Kuulostaa täysin terveeltä! Parempi pyytää apua ennenku polttaa ittensä ihan loppuun. Ja itsekästä ois omia tollanen söpöläinen muilta ;D plus mua saa myös pyytää sekä lapsen että äidin vahdiksi! 🙂

  2. Lähellä asuvat (iso)vanhemmat on huippuihana juttu, meillä tosin puolivuotias ei ole vielä kauppareissua pidempään ollut hoidossa, koska pullosta syöminen ei ole luonnostaan sujunut niin että siihen voisi huoletta luottaa ja oltiin laiskoja harjoittelemaan sitä vauvan kanssa. Nyt kun vauva syö muutakin, aiomme todellakin hyödyntää innokkaita hoitajia 🙂 Hyviä hoitajia voi olla paljon muitakin kuin äiti ja isä, hassu ajatuskin että vauvan hoitoon jättäminen tekisi huonon äidin.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *