Reissaaminen ja vegaaninen ruokavalio

DSC_2228.JPG

Mä olen vegaanina vähän sellainen reissuchiittari. Silloin kun olin ollut noin puoli vuotta vegaani ja lähdin ensimmäiselle ulkomaanmatkalleni Italiaan, taisin syödä kolme kertaa silloin kovasti kaipaamani kalaa. Viimeisin sysäys miksi siirryin vegetaristista vegaaniksi oli se, että kasvissyöjänä Kosovossa tuntui että ainoa proteiininlähde oli fetajuusto, jolloin kyllästyin siihen täysin. Nyt söin Kosovossa fetajuustoa kaksin käsin…

Joku voi perustella, että jollain reissuilla on tuskallista noudattaa rajoittunutta ruokavaliota, toinen kannustaa syömään nyt raskaana juuri sitä mitä mieli tekee.

DSC_2228 – kopio.JPG

Mä tiedän että mun todellin syy esimerkiksi viimeisimpään ruokavaliofuskaukseen on puhtaasti se, että omaan heikomman itsekurin matkoilla ja haluan säätää reissuilla vähemmän. Reissuilla joskus helppous painaa enemmän kuin ekologisuus, joka tietysti etenkin suuremmassa mittakaavassa on iso ongelma. Emme voi unohtaa ympäristön ja eettisyyden ulkomailla joka kerta, jokaisessa tilanteessa.

Olen kuitenkin sanonut monesti että jos ehdottomuus ei ole sun juttu, ”vähempikin” riittää. Jos sua motivoi pienet mutta varmasti ajan myötä hiljalleen kasvavat muutokset, pysy siinä linjalla. Se on parempi kuin se vaihtoehto ettei tee mitään. Tiedän että olemme ylittäneet jo sen vaiheen jossa pikkumuutoksilla voidaan vaikuttaa koko planeetan ja ihmiskunnan hyvinvointiin, mutta pienilläkin valinnoilla on merkitystä. Ja ilmeisesti ne innostavat ihmisiä enemmän kuin massiivinen ilmastoahdistus ja ilmapiiri siitä, että kaikki toivo on jo menetetty.

DSC_2230.JPG

Mun kultainen keskitie kun yritän reissuilla tai muissa poikkeustilanteissa syödä vegaanisesti:

Esimerkki 1: ”Saisinko listalla näkyvän kanarisoton ilman kanaa, vain kasviksia.” Unohdin tietysti kysyä käytetäänkö risoton valmistuksessa voita mutta söin sen silti.

Esimerkki 2: Jos käyn sukulaisilla jotka tietävät etten käytä eläinperäisiä ruoka-aineita ja he ovat valmistaneet ruokaa, ”luotan” etteivät he ole niitä käyttäneetkeen. Todellisuudessa ehkä promille kosovolaisista tietää mikä vegaaninen ruokavalio on ja leivoksessa on todennäköisesti maitoa tai kananmunaa, mutta en enää hössötä tai varmistele asiaa.

DSC_2236.JPG

Ihailen ihmisiä jotka pitävät ekologisista periaatteistaan kiinni jokaisessa tilanteessa. Kuten sanoin, omat valintani liittyvät puhtaasti reissulaiskuuteen enkä välttämättä toivo että kukaan ottaa musta mallia. Mutta haluan tuoda tämänkin näkökulman esiin, etten ole mikään pyhimys vaikka vastuullisimmista valinnoista tykkäänkin jauhaa blogissa.

 

 

Lue myös:

Mitä vegaani syö? Koko viikonlopun ruokapäiväkirja kuvina

Joustanko koskaan vegaanisesta ruokavaliosta?

 

 

SARANDA
 
OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit (2)
  1. Ihana, että kirjoitit tämän, sillä mä uskon, että moni saa tästä inspistä tehdä itsekin parempia valintoja, kun siitä ei tehdä niin ehdotonta 🙂 Itse en ole ryhtynyt vegaaniksi, mutta lihansyönnin (kalaa lukuunottamatta) olen kuitenkin lopettanut jo pitkän aikaa sitten ja koen, että se on jo iso askel. Tarkoitan tällä just vähän tota mitä säkin painotit, että jos ei kykene tekemään jotain ns. täysillä, riittää vähempikin, kunhan se on oikeaan suuntaan. Luulen, että meillä olisi aika paljon helpompaa olla täällä jos kaikki tekisi saman. 🙂

    1. Siis 100% kyllä! Jo pelkästään lihan jättäminen pois on oikeesti tosi iso ekoteko. Ottaispa moni susta perästä mallia. <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *