Tällaisia me kosovolaiset ollaan

Tyhjä ajatus

Teksti on kirjoitettu pilke silmäkulmassa - lukekaa siis kanssakosovolaiset ystäväni huumorimielellä. ;) Kuvat ovat luonnollisesti Kosovosta.

Kosovo on pieni kahden miljoonan ihmisen maa Etelä-Euroopassa, johon kuitenkin mahtuu temperamenttia ja nationalisuutta kahdenkymmenen Suomen edestä. Sen talous on aika vinksallaan, palkkatulot ovat pienet ja hinnat suhteessa tuloihin korkeat. Silti suurimmalla osalla on varaa syödä jatkuvasti ulkona, pukeutua viimeisimmän muodin mukana ja omistaa uusimman teknologian vempaimet sillä vuokramenossa säästetään pitkä penni kun saman katon alla asuu aikoja sitten täysi-ikäistyneet lapset, isovanhemmat, mahdolliset sedät, enot, tädit...

Koska perhe on tiivis, mistään kummivanhemmista ei ole tietoakaan. Lapsista pitävät huolen toiset lapset, isovanhemmat, sedät, enot, tädit... Vieköhän kukaan Kosovossa lapsia päiväkotiin? Naapuri on yleensä lähempänä.

Mutta se ei haittaa, koska kosovolaiset rakastavat lapsia, ihan oikeasti. Tuntemattomat puristelevat niiden poskia keskellä katua, ottavat syliin rutistamaan ja tarjoavat huoletta karkkia ilman että se on kenenkään mielestä epäilyttävää. Niistä pidetään aidosti hyvää huolta. Etenkin jos lapsi sattuu olemaan perheen ainoa poika. Sille on oma sanakin, hasret. Toiseksi pyhin sana heti Jumalan jälkeen.

Suuresta perheestä huolimatta tilaa on kuitenkin AINA vieraille - heille, jotka yleensä saapuvat oven taakse ilmoittamatta ja joille ei yleensä riitä tarjoiluksi pelkkä kahvi ja pulla (eli caj ja baklava). Ja kun kello on yksi yöllä, aamulla aikainen herätys ja vieraat ovat vihdoin valmiita nousemaan, on heille jankattava vähintään viisitoista kertaa, että jääkää nyt vielä yhdelle teekupilliselle, vaikka kädet tärisevät tarjoilusta ja oikeasti haluaisi jo omaa rauhaa.

Sitä kosovolaiset tekevät, jankuttavat paljon. Jos kosovolainen on vieraana suomalaisessa kodissa ja suomalainen tarjoaa kakkua kaksi kertaa, on kosovolaisen ensin sanottava "ei, kiitos" - odottaen tietysti ainakin kolmatta ja neljättä tarjousta vielä. Sitten kun niitä ei tule, istutaan nälkäisenä sohvan nurkassa ja ihmetellään epävieraanvaraisuutta. Sama juttu laskun maksamisessa. Kosovolainen yleensä päätyy maksamaan laskun, sillä hänelle on sanottava ainakin viisi kertaa, ennen kuin hän voi kohteliaasti myöntyä toisin.

Ja siitä laskusta, Kosovossa sitä ei ikinä jaeta. En tiedä onko Kosovossa yhdelläkään ravintolalla niin edistyksellistä kassakonetta, että se osaisi laskea eri ihmisten tilaukset eri kuiteille. (Tai ylipäätään tulostaa niitä kuitteja - ja talous on vinksallaan, koska...) Myös mies tarjoaa naiselle, ai-na. Kosovossa "miehet ovat miehiä ja naiset naisia" - naisia hemmotellaan, heille avataan ovia, heille ostetaan lahjoja mutta he myös saavat luvan vaihtaa vaipat ja valmistaa ruoan.

Ja se ruoka - rakastan kosovolaista ruokaa. Jota harva allergikko voi syödä. (Mikä gluteeniton? Mikä maidoton? Mikä rasvaton?) Toisaalta useimmiten kosovolainen ruoka on vahingossakin luomua ja lisäaineetonta, mutta koska se on siellä itsestäänselvää, se harvoin osataan merkitä mihinkään.

Kosovossa ei kauheasti käydä terapiassa, omia huolia on ehkä vähän noloa paljastaa tuntemattomille. Sen sijaan terapeutti löytyy yleensä omasta naapurista, sillä naapurit tunnetaan hyvin. Oli se sitten se seinänaapuri Hajrije tai kilometrien säteellä asuva Jusufin perhe, heistä tiedetään kaikki - mistä kaupungista he ovat, mihin aikaan he juovat iltateet, keiden kanssa heidän lapset seurustelevat ja milloin he menevät kihloihin. (Sillä eihän kukaan seurustele ilman avioliittoaikeita.)

Yksi tapa, jota suomalaiset eivät kosovolaisissa ymmärrä, on jatkuva myöhästyminen. Vitsi he tai siis me myöhästytään paljon. Mutta kolikon kääntöpuolella kosovolaiset ovat taas tosi joustavia. Elävän elämän esimerkki: hyppäsin Kosovossa väärään bussiin, joka ei vienykään haluamalleni vesipuistoon. Kuski rauhoitteli ettei mitään hätää, hän koukkasee sieltä ennen seuraavaa pysäkkiä. Seuraavan pysäkin matkustajat saivat odottaa ylimääräisen kymmenen minuuttia kuskin aikaisemman joustavuuden vuoksi. Tosin, kaikella todennäköisyydellä ne odottavat matkustajatkin olivat myöhässä.

Ennen kaikkea kosovolaiset ovat kuitenkin yleensä todella lämpimiä, avoimia, uteliaita, aidosti vieraanvaraisia ja suurisydämisiä. Olen ikuisesti kiitollinen sukujuuristani (koska ruoka).

 

LUE JATKO-OSA TÄSTÄ: Tällaisia me kosovolaiset ollaan osa 2

 

 

SARANDA

 

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit

Toimitus
Toimitus

Hahaha, ihan mahtava kuvaus :) Ja näistä kuvista sekä tekstistä tulee kyllä vahvasti sellainen fiilis, että Kosovoon pitää reissata ja pian, ihanan näköinen paikka!

Saranda
Tyhjä ajatus

Voi kiitos. :) Ja suosittelen lämpimästi, sinne vain!

Räyhälä
Räyhälä

Pakko kommentoida, että vielä tähän mennessä en ole kokenut missään muussa maassa yhtä sydämellistä vastaanottoa ventovierailta kuin Kosovossa. Aivan hurmaava paikka. Nyt kun Norwegian tarjoaa edullisia lentoja Pristinaan, on varmaan pakko mennä taas käymään. :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Et tiiäkään miten lämmin fiilis mua valtas kun luin tuon! Niin ihana kuulla. (En myöskään tiennyt että Norwegianilta saa nyt edullisia lippuja, apuaa, pitää käydä pyörähtää!)

Vierailija (Ei varmistettu) http://annnax.blogspot.fi

Ihan mahtava postaus! Tosi hauska!! :-)

Saranda
Tyhjä ajatus

Iih tosi kiva kuulla! *pusu*

Vierailija (Ei varmistettu)

Oleilen tässä pitkäaikaisesti eräässä nimeltämainitsemattomassa Kosovon naapurimaassa. Voin kyllä tunnistaa paljon samoja piirteitä täälläkin, mutta houkutus päästä Pristinaan on kirjoituksesi seurauksena suuri! Pitää harkita, jos uskaltautuisi rajanylitykseen :).

Saranda
Tyhjä ajatus

Hei jos oot lähellä niin ilman muuta menet! :) Toivottavasti tykkäät siitäkin paikasta missä nyt oot. :) Balkanilaiset on kyllä keskenään toosi samanlaisia. :D

MinnaMar (Ei varmistettu) http://minnasstory.blogspot.fi

Ihanan erilainen postaus. Sulla on muutenkin todella kiva blogi! :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Vitsi kuinka ihana kuulla, kiitos!♡

Nata - White Trash Disease

tosi mielenkiintoinen postaus!!

Saranda
Tyhjä ajatus

Kiitos, Nata! :)

Viiviv (Ei varmistettu)

Enpä voisi lähteä kiistelemään kauhean monen kohdan kanssa..:-) niin monta kosovolaista ystävää kuuluu kaveripiriin ja oon kokenut ja kuullut ihan samat jutut. Tää oli siis totta ja hauska.

Saranda
Tyhjä ajatus

Hahah no hyvä että vitsien välistä löytyy vähän totuuttakin :D Ja kiitos!

Vierailija (Ei varmistettu)

Oma mies on Kosovosta, ja olen käynyt siellä monet kerrat. Allekirjoitan kaiken mitä tässä postauksessa sanoit! Voisi kuvitella, että suomalaisella menee heti otsa rypyille esim. myöhästelyn takia tai kun ravintolassa ei tosiaankaan löydy sitä laktoositonta vaihtoehtoa.. Mutta ei, olen suuri Kosovo-fani ja rakastan teikäläisten rentoa, rakastavaa ja iloista kulttuuria! Täällä Suomessa kaikki on niin tarkkaa ja jokainen on fakkiutunut omiin aikatauluihin, kalentereihin ja erikoisruokavalioihin...
Lukisin mielelläni lisää näitä Kosovoaiheisia postauksia, ja esim. jossakin mainitsemasi kosovolais-suomalaishäät kuulostivat todella mielenkiintoisilta, olisi hauska nähdä, miten kahden kulttuurin hääperinteet oli yhdistetty :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Toi oli mielettömän hyvä postausidea, pistin jo ylös! :)

Oon tosi iloinen että pidät meidän ja miehesi kulttuurista. :) Tunnut olevasi niin avoin ja ystävällinen ihminen ettei ihmekään jos susta on tykätty ja että oot tykännyt takas!

Kosovolainen (Ei varmistettu)

Komppaan kaikkea sanomaasi! :D I <3 my country (erityisesti Prizren) Kannattaa myös kertoo kaikista festareista mm. Ngom, doku ja beer festivals, joita sielä järjestetään niin mahtavasti.

Saranda
Tyhjä ajatus

Prizren on IHANA, ja oon jo pitkään halunnut käydä just Doku-festareissa! Joku kerta, joku kerta...

Jannina (Ei varmistettu)

Olipaa kivaa luettavaa , itse olen puoliksi kosovolainen isäni on sieltä mutta en ole ikinä tavannut häntä tai puol sikoani ja veljeäni jotka asuvat viellä suomessa siis :)
Hyvä postaus !

Saranda
Tyhjä ajatus

Oii ihanaa et tykkäsit. :) Kiitos paljon kommentista!

mystery
Vision One

Oonkin jo kauan miettinyt tuonne menemistä, oon kuullut niin paljon hyvää! Kun ei ole muutenkaan ihan hirveesti tullut vielä kierrettyä Itä-Eurooppaa. Ainoastaan vähän särähti tuo lause että Kosovossa on enemmän temperamenttia kuin Suomessa, mun mielestä vähän turhaa rinnastusta , kyllä sitä Suomestakin löytyy aika tavalla :D

Saranda
Tyhjä ajatus

Suosittelen lämpimästi, Kosovossa on niin halpaa ja sieltä on tosi helppo matkustaa muihin upeisiin lähinaapureihin kuten Albaniaan, Kroatiaan, Bosniaan etc. :) Ja joo, todellakin suomalaisista löytyy! Tarkoitin temperamentilla lähinnä elekieltä ja kovaäänisyyttä :) ja tuo x20 on piiikkasta liioittelua :D

jennajohannasi
Pirtti

Olipa mukava postaus :) Luen yleensä aika harvoin matkusteluun liittyviä (tai ulkomaihin, eihän tämä tavallaan ole matkustelusta) juttuja koska en oikeastaan juurikaan haaveile matkoista tai reissaile kuin koto-Suomessa, mutta jos sitä joskus jonnekin menee, niin Kosovo kuulostaisi hyvältä vaihtoehdolta. Tällainen "omin silmin" esitelty kohde kuulosti paljon mielenkiintoisemmalta, kuin sellaiset turistimainoslausein ja kiiltokuvin koristellut matkakertomukset/maaesittelyt.

Saranda
Tyhjä ajatus

Oon omalla tavalla kateellinen jos et haaveile pitkien matkojen reissuista, lompakko kiittää ja samalla oppii arvostamaan juuri Suomea ja sen omia kauniita alueita ja kaupunkeja! :) Mut tosiaan, jos mieli muuttuu, Kosovoon ja Balkanille pääsee aina. :) Kiitos kommentista ja aivan ihanaa päivää!

Tepita (Ei varmistettu) http://outlandish-blog.blogspot.fi/

Voi vitsi miten ihana teksti ja kuvat! Asun itse Bratislavassa ja täällä on niin samantyyppinen meininki, kuin tuo mitä kuvailit. Vaikka samaa kieltä ei löytyisi niin ihmiset ovat aina valmiita auttamaan. Itsellenikin kävi pieni bussikömmähdys kun päädyinkin juuri tänne muutettuani vahingossa joen väärälle puolelle, mihin minulla ei ole koskaan ollut mitään asiaa, ja olin sitten totaalisen hukassa. Bussikuski huomasi ahdinkoni ja kun samaa kieltä ei löytynyt, miimattiin ja huidottiin ja loppujen lopuksi (jos oikein ymmärsin) vuoronsa jo päättänyt kuski ajoi minut reittiä takaisinpäin omalle pysäkilleni <3

Ja tää ruoka! Rasvaisuudestaan huolimatta pysyn täällä jostain syystä laihana, vaikka en edes urheile ja syön ihan miten sattuu... Tykkään :D Kosovoonkin täytyy kyllä jossain vaiheessa mennä käymään ennenkuin täältä muuta muualle!

Saranda
Tyhjä ajatus

En ole koskaan käynyt Bratislavassa mutta oon kuullut monelta kuinka kaunista siellä on ja kuinka lämminhenkisiä paikalliset on. Ihana tuo bussikuski!! Voi vitsi mulle itelläni tuli niin hyvä mieli pelkästään lukiessani tota, en voi käsittääkään kuinka iloiseksi toi asia teki sut varsinaisena tapahtumapäivänä! :D

Ja hahah nauroin tolle rasvasuudelle ja hoikkana pysymysille koska Kosovossa on ihan sama juttu! Ihmiset syö just mitä mieli tekee ja pysyy langanlaihoina, ja itekin laihdun siellä aina pari kiloa per matka vaikka suuhun päätyykin aina vain vehnää ja rasvasta lihaa :D miksi!?!?

Mia K.
Voi taivas

Kerrankin h y v ä postaus! Aito! Kosovo on todella kaunis maa!! 

Tuosta ruuasta... ;) itse syön täälläkin vain voi/kerma/leipä/peruna/kala/liha sellaisena kuin se on, enkä mitään light/ns seoksia etc. Ruoka ei todellakaan lihota. Mä luulen, että kaikki nuo ihme"rasvaöljypussiseokset" mitä lie, tukkivat kropan ja turvottavat. Suomi on vähän jollain tavalla ristiriitainen maa... tältäkin osin? ;))) Eikä kaikkia asioita kannata aina ottaa niin tosissaan.. :D Iloa päivään ♡

Saranda
Tyhjä ajatus

Oon tosi iloinen että tykkäsit! :D

Ja toi on tosi hyvä pointti. Luulen että ruoka-aineiden tietoisuudella ja kokoajan ruoasta stressaamisellakin on suuri merkitys siitä lihottaako ruoka vai ei. :) Mielettömän hyvä pointti sulla!

Kaitafilmi
Elämä Kahtia

Tällaisena itse suuria tekstiseiniä suoltavana aloittelevana bloggaajana on pakko kehua tätä blogisi todella esteettistä ja kaunista visuaalista antia :). Hyviä ja tunnelmat hyvin kaapanneita kuvia! Hitusen iskee jopa matkakuume tätä selaillessa.

Saranda
Tyhjä ajatus

Voi kiitos miljoonasti! Niin ihana kuulla. :) Mukavaa päivää sulle ja toivottavasti matkakuume pysyy ruodussa :D

Jurke (Ei varmistettu)

Terve!
Toivottavasti neiti tietää millasia on eteläpohojalaaset tuolta Suomen Etelä-Pohjanmaalta?:D näin nätisti sanottunalähes täysin kosovolaisten vastakohtia tossa täsmällisyydessä. Tosin rennosti otetahan ja tulisia ollahan luoteeltamma ja eteläpohojalaasilla on kuitenkin se kaikkein eniten koria(kaunis) kieli, mut tehän tairatta ajatella omastanne ihan samoin?:D Njoo eiku hauska oli lukia ko itellä kosovolaisia paljon kavereina ja rupes naurattaa ko nää jutut kyllä pitää paikkansa. Ite ihan suomalaisena eteläpohojalaasena allekirjotan kans ton että mies tarjoo naiselle aina ja hemmottelee kans. Suomessa tosin verotuksella sun muulla "feministisellä" ja "tasa-arvo" ajattelulla ollaan pidetty huoli että miehet ei saa olla miehiä :D. Tosin herää kysymys että miks miehet täällä on alistunu semmosee. Nooh mutta se siitä, erittäin kauniilta maalta näyttää Kosovo ja kuhan siellä tilanne rauhottuu täysin ni siellä jopa vois lähtiä käymään :)!

Kaikkee hyvää sulle Saranda !

Saranda
Tyhjä ajatus

Kiitos kommentista - ihan mahtavaa lukea eteläpohjanmaalaisen kokemuksia kosovolaisesta käyttäytymisestä ja samalla tästä tekstistä! :) Suosittelen käymään ilman muuta, moni suomalainen tuttuni on tykännyt paljon, ja vielä useampaan tuntemattomaan törmään aina Kosovossa käydessäni. Kaikkea hyvää sulle myös! :)

Jurke (Ei varmistettu)

Kiitos vastauksesta! :)
Kosovossa käymisen ainoona semmosena kysyysmerkkinä justiisa ollu se turvallisuustilanne mutta hieman asioita tutkittuani ni Kosovossa tällähetkellä vissiin iha turvallinen olla? :). Balkanin alue on kiehtonu ittee pidempää ko se on erittäin kaunista seutua ja noh.. tie miehen sydämeen menee vatsan kautta ja hyvä sapuskahan maistuu aina :D! Luin artikkelis iteasiassa ko facessa oli yks kaveri linkannu seinälle ni tälleen tuli luettua. Ja pitäähän tänne kommentteihin tuoda vähä miesedustustakin :D! Suosittelen myös että käyt joskus Suomessakin kattomassa esim Kauhajoen missä muuten sijaittee mun suvun omistama leipomo. Ihastus niihin leivoksiin takuuvarmasti!

Hyvät illanjatkot :)!

Saranda
Tyhjä ajatus

Joo siellä on tällä hetkellä vakaa ja turvallinen tilanne! Ja jos lähet sinne niin ilman muuta kiertele Balkanissa enemmänkin, siellä on niiiin halpaa, niin kaunista ja tosi helppo loikkia eri kulkuneuvoin paikasta toiseen. :)

Ja hei toi oli hyvä vinkki mulle, kiitos! Saanko udella minkänniminen leipomo niin osaan tunnistaa paikan jos tie vie sinne? :)

Jurke (Ei varmistettu)

Kiitos itelles vinkistä :)! Pitääpi lähtiä kiertämähän sinneppäin.

Ojalan Pakari on se leipomon nimi. Siin o joku pubi samassa rakennuksessa mut sit sinne leipomoon menee oma sisäänkäynti :)

Kommentoi