Tällaisia me kosovolaiset ollaan

Teksti on kirjoitettu pilke silmäkulmassa – lukekaa siis kanssakosovolaiset ystäväni huumorimielellä. 😉 Kuvat ovat luonnollisesti Kosovosta.

DSC_0013.JPG

Kosovo on pieni kahden miljoonan ihmisen maa Etelä-Euroopassa, johon kuitenkin mahtuu temperamenttia ja nationalisuutta kahdenkymmenen Suomen edestä. Sen talous on aika vinksallaan, palkkatulot ovat pienet ja hinnat suhteessa tuloihin korkeat. Silti suurimmalla osalla on varaa syödä jatkuvasti ulkona, pukeutua viimeisimmän muodin mukana ja omistaa uusimman teknologian vempaimet sillä vuokramenossa säästetään pitkä penni kun saman katon alla asuu aikoja sitten täysi-ikäistyneet lapset, isovanhemmat, mahdolliset sedät, enot, tädit…

DSC_0051.JPG

DSC_0163.JPG

DSC_0241.JPG

Koska perhe on tiivis, mistään kummivanhemmista ei ole tietoakaan. Lapsista pitävät huolen toiset lapset, isovanhemmat, sedät, enot, tädit… Vieköhän kukaan Kosovossa lapsia päiväkotiin? Naapuri on yleensä lähempänä.

Mutta se ei haittaa, koska kosovolaiset rakastavat lapsia, ihan oikeasti. Tuntemattomat puristelevat niiden poskia keskellä katua, ottavat syliin rutistamaan ja tarjoavat huoletta karkkia ilman että se on kenenkään mielestä epäilyttävää. Niistä pidetään aidosti hyvää huolta. Etenkin jos lapsi sattuu olemaan perheen ainoa poika. Sille on oma sanakin, hasret. Toiseksi pyhin sana heti Jumalan jälkeen.

DSC_0160.JPG

DSC_0268.JPG

DSC_0272.JPG

DSC_0323.JPG

DSC_0359.JPG

Suuresta perheestä huolimatta tilaa on kuitenkin AINA vieraille – heille, jotka yleensä saapuvat oven taakse ilmoittamatta ja joille ei yleensä riitä tarjoiluksi pelkkä kahvi ja pulla (eli caj ja baklava). Ja kun kello on yksi yöllä, aamulla aikainen herätys ja vieraat ovat vihdoin valmiita nousemaan, on heille jankattava vähintään viisitoista kertaa, että jääkää nyt vielä yhdelle teekupilliselle, vaikka kädet tärisevät tarjoilusta ja oikeasti haluaisi jo omaa rauhaa.

Sitä kosovolaiset tekevät, jankuttavat paljon. Jos kosovolainen on vieraana suomalaisessa kodissa ja suomalainen tarjoaa kakkua kaksi kertaa, on kosovolaisen ensin sanottava ”ei, kiitos” – odottaen tietysti ainakin kolmatta ja neljättä tarjousta vielä. Sitten kun niitä ei tule, istutaan nälkäisenä sohvan nurkassa ja ihmetellään epävieraanvaraisuutta. Sama juttu laskun maksamisessa. Kosovolainen yleensä päätyy maksamaan laskun, sillä hänelle on sanottava ainakin viisi kertaa, ennen kuin hän voi kohteliaasti myöntyä toisin.

DSC_0291.JPG

DSC_0327.JPG

DSC_0365.JPG

DSC_0456.JPG

P8140791.JPG

Ja siitä laskusta, Kosovossa sitä ei ikinä jaeta. En tiedä onko Kosovossa yhdelläkään ravintolalla niin edistyksellistä kassakonetta, että se osaisi laskea eri ihmisten tilaukset eri kuiteille. (Tai ylipäätään tulostaa niitä kuitteja – ja talous on vinksallaan, koska…) Myös mies tarjoaa naiselle, ai-na. Kosovossa ”miehet ovat miehiä ja naiset naisia” – naisia hemmotellaan, heille avataan ovia, heille ostetaan lahjoja mutta he myös saavat luvan vaihtaa vaipat ja valmistaa ruoan.

Ja se ruoka – rakastan kosovolaista ruokaa. Jota harva allergikko voi syödä. (Mikä gluteeniton? Mikä maidoton? Mikä rasvaton?) Toisaalta useimmiten kosovolainen ruoka on vahingossakin luomua ja lisäaineetonta, mutta koska se on siellä itsestäänselvää, se harvoin osataan merkitä mihinkään.

DSC_0460.JPG

DSC_0463.JPG

DSC_0514.JPG

P8040358.JPG

Kosovossa ei kauheasti käydä terapiassa, omia huolia on ehkä vähän noloa paljastaa tuntemattomille. Sen sijaan terapeutti löytyy yleensä omasta naapurista, sillä naapurit tunnetaan hyvin. Oli se sitten se seinänaapuri Hajrije tai kilometrien säteellä asuva Jusufin perhe, heistä tiedetään kaikki – mistä kaupungista he ovat, mihin aikaan he juovat iltateet, keiden kanssa heidän lapset seurustelevat ja milloin he menevät kihloihin. (Sillä eihän kukaan seurustele ilman avioliittoaikeita.)

Yksi tapa, jota suomalaiset eivät kosovolaisissa ymmärrä, on jatkuva myöhästyminen. Vitsi he tai siis me myöhästytään paljon. Mutta kolikon kääntöpuolella kosovolaiset ovat taas tosi joustavia. Elävän elämän esimerkki: hyppäsin Kosovossa väärään bussiin, joka ei vienykään haluamalleni vesipuistoon. Kuski rauhoitteli ettei mitään hätää, hän koukkasee sieltä ennen seuraavaa pysäkkiä. Seuraavan pysäkin matkustajat saivat odottaa ylimääräisen kymmenen minuuttia kuskin aikaisemman joustavuuden vuoksi. Tosin, kaikella todennäköisyydellä ne odottavat matkustajatkin olivat myöhässä.

P8080591.JPG

Ennen kaikkea kosovolaiset ovat kuitenkin yleensä todella lämpimiä, avoimia, uteliaita, aidosti vieraanvaraisia ja suurisydämisiä. Olen ikuisesti kiitollinen sukujuuristani (koska ruoka).

 

LUE JATKO-OSA TÄSTÄ: Tällaisia me kosovolaiset ollaan osa 2

 

 

SARANDA

 

OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit (35)
 1. Terve!
  Toivottavasti neiti tietää millasia on eteläpohojalaaset tuolta Suomen Etelä-Pohjanmaalta?:D näin nätisti sanottunalähes täysin kosovolaisten vastakohtia tossa täsmällisyydessä. Tosin rennosti otetahan ja tulisia ollahan luoteeltamma ja eteläpohojalaasilla on kuitenkin se kaikkein eniten koria(kaunis) kieli, mut tehän tairatta ajatella omastanne ihan samoin?:D Njoo eiku hauska oli lukia ko itellä kosovolaisia paljon kavereina ja rupes naurattaa ko nää jutut kyllä pitää paikkansa. Ite ihan suomalaisena eteläpohojalaasena allekirjotan kans ton että mies tarjoo naiselle aina ja hemmottelee kans. Suomessa tosin verotuksella sun muulla ”feministisellä” ja ”tasa-arvo” ajattelulla ollaan pidetty huoli että miehet ei saa olla miehiä :D. Tosin herää kysymys että miks miehet täällä on alistunu semmosee. Nooh mutta se siitä, erittäin kauniilta maalta näyttää Kosovo ja kuhan siellä tilanne rauhottuu täysin ni siellä jopa vois lähtiä käymään :)!

  Kaikkee hyvää sulle Saranda !

  1. Kiitos kommentista – ihan mahtavaa lukea eteläpohjanmaalaisen kokemuksia kosovolaisesta käyttäytymisestä ja samalla tästä tekstistä! 🙂 Suosittelen käymään ilman muuta, moni suomalainen tuttuni on tykännyt paljon, ja vielä useampaan tuntemattomaan törmään aina Kosovossa käydessäni. Kaikkea hyvää sulle myös! 🙂

   1. Kiitos vastauksesta! 🙂
    Kosovossa käymisen ainoona semmosena kysyysmerkkinä justiisa ollu se turvallisuustilanne mutta hieman asioita tutkittuani ni Kosovossa tällähetkellä vissiin iha turvallinen olla? :). Balkanin alue on kiehtonu ittee pidempää ko se on erittäin kaunista seutua ja noh.. tie miehen sydämeen menee vatsan kautta ja hyvä sapuskahan maistuu aina :D! Luin artikkelis iteasiassa ko facessa oli yks kaveri linkannu seinälle ni tälleen tuli luettua. Ja pitäähän tänne kommentteihin tuoda vähä miesedustustakin :D! Suosittelen myös että käyt joskus Suomessakin kattomassa esim Kauhajoen missä muuten sijaittee mun suvun omistama leipomo. Ihastus niihin leivoksiin takuuvarmasti!

    Hyvät illanjatkot :)!

    1. Joo siellä on tällä hetkellä vakaa ja turvallinen tilanne! Ja jos lähet sinne niin ilman muuta kiertele Balkanissa enemmänkin, siellä on niiiin halpaa, niin kaunista ja tosi helppo loikkia eri kulkuneuvoin paikasta toiseen. 🙂

     Ja hei toi oli hyvä vinkki mulle, kiitos! Saanko udella minkänniminen leipomo niin osaan tunnistaa paikan jos tie vie sinne? 🙂

     1. Kiitos itelles vinkistä :)! Pitääpi lähtiä kiertämähän sinneppäin.

      Ojalan Pakari on se leipomon nimi. Siin o joku pubi samassa rakennuksessa mut sit sinne leipomoon menee oma sisäänkäynti 🙂

 2. Tällaisena itse suuria tekstiseiniä suoltavana aloittelevana bloggaajana on pakko kehua tätä blogisi todella esteettistä ja kaunista visuaalista antia :). Hyviä ja tunnelmat hyvin kaapanneita kuvia! Hitusen iskee jopa matkakuume tätä selaillessa.

  1. Voi kiitos miljoonasti! Niin ihana kuulla. 🙂 Mukavaa päivää sulle ja toivottavasti matkakuume pysyy ruodussa 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *