Tämän vuoden matkat & niiden vaikutus ympäristöön

Raapusteltava maailmankartta

Meidän olohuoneen seinällä on iso kartta, johon voi raapustaa kolikolla ne maat, jossa on käynyt. Täydensimme ja katselimme sitä poikaystäväni kanssa yksi ilta; Australiaa ja Lähi-Itää lukuun ottamatta emme ole käyneet Euroopan ulkopuolella, mutta olemme tehneet niin yksin kuin yhdessäkin hauskoja ja varmasti ikimuistoisia matkoja. Olemme olleet todella onnekkaita kun olemme päässeet viettämään ystävänpäivää Pariisissa, voineet lentää Kosovoon huolehtimaan mummistani, kihlautuneet Venetsiassa ja illastaneet ystäviemme kanssa Lontoossa.

Tämän vuoden matkat ainakin kevään osalta ovat hahmottuneet. Lähdemme helmikuussa Australiaan ja maaliskuussa Turkkiin. Haluaisin käydä huhtikuussa moikkaamassa vaihto-opiskelijaksi lähtenyttä pikkuveljeäni Ruotsiin sekä piipahtaa Kosovossa isoäitini luona. Olen näistä matkoista innoissani, mutta samaan aikaan koen huonoa omatuntoa lentämisestä ja myös vastuuta jakaa lukijoille taustoja matkojen takaa.

Raapusteltava maailmankartta

En koe, että bloggaajalla on velvollisuus perustella valintojaan lukijoille, mutta koska mulla sattuu olemaan maailman lempeimmät tyypit ruudun toisella puolella, mä haluan itse avata tätä aihetta. Miksi tästä keväästä tulee lentopainotteinen vaikka lentäminen saastuttaa maapalloamme niin paljon? Miksi haluan kannustaa lukijoita ekologisiin valintoihin jos itse toimin päinvastoin? Lentoliikenne jättää massiiviset hiilijalanjäljet ja vaikutuksia on vaikea kompensoida myöhemmin.

Samaan aikaan en usko ehdottomuuteen. Uskon siihen, että vähentäminen mahdollisimman monen ihmisen osalta toimii tehokkaammin kuin totaalikieltäytyminen muutamalta. Lentäminen on harvoin välttämätöntä, mutta omasta mielestäni jotkut matkat voi perustella, oli se sitten rentoutumisen tarpeella tai sukulaisten tapaamisella.

Mun tämänhetkisten suunniteltujen matkojen jokaisen syyn taustalla on perhe. Lähden Australiaan surun merkeissä, sillä siellä asuva minulle rakas läheiseni on sairastunut. Turkkiin lähdemme taas viettämään kihlajaisiamme – suurin osa kihlattuni perheestä asuu siellä, ja on ekologisempaa ja edullisempaa, että me kaksi lennämme sinne kuin puoli poikaystäväni sukua tänne. Ruotsiin menisin tapaamaan veljeäni (tosin sinne voi matkustaa laivallakin) ja kaikessa itsekkäisyydessä en halua edes perustella Kosovon matkojani: se on mun toinen kotimaa, jossa asuu maailman ihanin, kovasti seuraa tarvitseva mummini.

Siitä huolimatta en ole ylpeä tulevista matkoistani ja vaikka sanoin, että lentämistä ei voi kompensoida, yritän parhaani korvata matkojani entistä ympäristötietoisemmalla ruokavaliolla ja minimalistisella elämäntavalla. Vaikka alkuvuosi tuleekin olemaan ulkomaapainotteinen, aion tulevaisuudessa yrittää pysyä kotimaassa ja suosia lähikohteita. Kohdemaassa aion arvostaa paikallista kulttuuria ja ympäristöä, ja tulen maksamaan myös vapaaehtoisen lentomaksun päästöjeni kompensoimiseksi.

Voi hyvin olla, että kaivoin juuri omaa kuoppaa tällä postauksella ja kommenttiboksi täyttyy kriitiikistä. Mä vain toivoisin että tästä keskusteltaisiin enemmän ja avoimemmin – blogeissa ja sosiaalisessa mediassa matkustelun hehkutuksesta ja samalla siitä, miten asiat eivät aina ole sitä miltä ne näyttävät. Instagram ja blogit ovat täynnä kauniita kuvia ulkomailta, mutta harvoin puhutaan vaikuttajien ja bloggaajien matkustelusta sen syvällisemmin. Me bloggajat kuitenkin vaikutamme lukijoiden kulutustottumuksiin, minkä takia aiheesta olisi mielestäni tärkeä puhua.

 

 

SARANDA
  
OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit (22)
 1. Minusta on hyvä tiedostaa esim. lentomatkailun ympäristöpäästöt, mutta en kannata liiallista syyllistymistä asioista, jotka kuitenkin lisäävät henkistä pääomaa. Itsekäs ajatus tietenkin, mutta tuntuu, että ihmiset, jotka eivät tykkää matkustelusta, nostavat sen aina numero 1 saastuttajaksi ja samalla itsensä paremmaksi ihmiseksi, kun eivät matkustele. Minusta ympäristötietoisten ratkaisujen teko ei pidä olla kilvoittelua toisten kanssa siitä kuka tekee parhaimman ratkaisun, kun jo asuminen näin pohjoisessa kuluttaa paljon energiaa ja harva hyödyke (ruoka, tavarat, infra jne) syntyy ihan kotimaisin voimin. Voi jo miettiä esim. tätä läppäriä, jolla kommenttia kirjoitan.

  Itse tykkään matkustelusta ja yleensä teen yhden pidemmän edestakaisen matkan vuodessa, koska raha ja lomamäärä ei salli enempää. Muuten voin rehellisesti myöntää, että matkustaisin enemmän. Joinakin vuosina tuon yhden pitkän reissun lisäksi tulee tehtyä muutamia viikonloppumatkoja Eurooppaan lentäen, joinakin ei kuten viimeiset vuodet on ollut. Näiden lisäksi matkailen kotimaassa ja joskus on tehty automatka Baltiaan. Haaveilen junamatkasta Kiinaan asti, nuorempana olen interreilannut. 🙂 Myös Pietari on kiva viikonloppukohde eikä tule lentokilometrejä, mutta monet suomalaiset karsastavat Pietaria, mutta mulle se on yksi suosikkikaupunki. Virossa ja Tallinnassakin on paljon muutakin nähtävää kuin vain ne tutut Tallinna-kuviot.
  Myös Suomessa on vaikka mitä nähtävää. Minusta on aika surullista miten vähän monet tuntevat Suomea. Itse asiassa viime vuosina olemme kesälomareissut siirretty Suomeen, kun aiemmin lennettiin johonkin muualle Eurooppaan. Rahaa menee ehkä saman verran (!), mutta on ainakin tullut tutustuttua uusiin paikkoihin. Ensi kesälle mulla on jo pari Suomen reissua (mökki- ja vastaavien lisäksi) mietinnässä, loppuvuodesta lähden Aasiaan. 🙂

  1. Tosi hyvä kommentti, kiitos! Vaikuttaa siltä että suhtaudut realistisesti kumpaakin näkökulmaan. 🙂 Ja mun mielestä oot ihanteellinen esimerkki siitä miten soimaamisen sijaan voi antaa hyviä ideoita siitä miten lähimatkailua voi suosia.

   Myönnän myös että jos mulla olisi enemmän rahaa, saattaisin matkustaa myös enemmän. Toisaalta, silloin sijoittaisin myös siihen tapaan miten matkustan – esim. ostaisin suosiolla kalliimman suoran lennon kuin välilaskullisen jne. 🙂

   Kiitos vielä avartavasta kommenttistasi ja ihanaa viikonloppua. <3

   1. Minä vältän välilaskullisia, jos mahdollista, mutta ensisijaisesti siksi, etten niin nauti lentämisestä ja lentokentillä hengailusta. Ympäristöhyöty on toki hyvä juttu sekin. Kohdemaassa olen itse asiassa joskus lentänyt enkä laskenut sitä ollenkaan laskuihini, mutta se on minusta järkevää, ettei kahden viikon reissu jossakin kaukomaassa tuhraannu autossa istumiseen.
    Kotimaassa en ole koskaan lentänyt, mutta myönnän senkin, että joskus olisi kiva nähdä joku muukin kaupunki ilmasta kuin Helsinki, mutta varta vasten en tällaista matkaa aio tehdä.

    1. No mut silloinhan on kaksi hyötyä yhdellä iskulla. 🙂 Mäkään en oo lentänyt Suomen sisällä, toki etäisyydet on täälläkin välillä niin hirmuiset että melkein tekisi mieli…

 2. Kiitos tärkeästä postauksesta! Ja kivasta ja inspiroivasta blogista muutenkin. Innostat meitä monia ympäristöystävällisempään kuluttamiseen ja pohtimaan omia valintoja, lisäksi teet sen ihanan lempeästi 🙂
  Täällä on jo kirjoiteltu fiksummasta lentomatkailusta ja annettu hyviä vinkkejä siihen.
  Olisi hienoa, jos lähimatkailu kotimaassa nousisi suuremmaksi trendiksi. Suomessa on upeita paikkoja, niin kaupunkikohteita kuin luontoakin. Niitä olisi syytä nostaa esille enemmän.
  Lähimaissa Tallinna ja Tukholma on klassikkoja.. Pietari on myös upea, monien eurooppalaisten kaupunkien veroinen paikka ja Moskovaankin pääsee yöjunalla!
  Jos matkustaa Tukholmaan laivalla, sieltä pääsee alle tunnin junamatkalla esim. suloiseen Uppsalaan.
  Myös interrail-reissut voisivat tulla taas muotiin…
  Mun elämän upein matka on ollut kuukauden junareissu Siperiaan. Oli tosi maagista matkustaa junalla viikon ajan päästäkseen uimaan Tyyneen valtamereen.

  1. Kiitos ihanasta palautteesta, tällä oli mukava aloittaa viikonloppu. <3

   Ja tosi, tosi hyviä konkreettisia esimerkkejä vastuullisemmasta matkailusta. 🙂 Mietin että pitäisköhän mun tehdä näistä teidän vinkeistä joku erillinen koostepostaus, niin hyviä juttuja nimittäin!

   Enkä voi edes kuvitella miten upea tuo Siperian matka on ollut! Kuulostaa niin jännittävältä ja taianomaiselta. 🙂 Vau!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *