Tekopyhä vegaani

DSC_0175.JPG

Olen vegaani koska haluan tehdä ympäristön (ja siten ihmistenkin) kannalta ekologisempia valintoja. Sillä, mitä syömme, on luonnolle älyttömän suuri merkitys. Ja vaikka olen siltä osin itsestäni ylpeä, tiedän, että muillakin valinnoillani on väliä.

Viime aikoina on tuntunut tekopyhältä valita ruokakaupassa kasvisperäisiä ruoka-aineita mutta käyttää sulfaatteja sisältäviä ihovoiteita tai kiikuttaa kassalle vaatteita, joiden tiedän selviävän käytössä korkeintaan vuoden. Myös kyyti töistä kotiin kelpaa usein, vaikka bussillakin pääsee ja matkakortti lepää lompakossa ladattuna.

Haluan, että ympäristöystävälliset valintani ovat kokonaisvaltaisempia. Siksi aion jatkossa kiinnittää enemmän huomiota muuhun kulutukseeni ja elämäntapoihini. Olen luvannut, että käytän nyt käytössä olevat kosmetiikkapurkit loppuun, jonka jälkeen siirryn luonnonkosmetiikkaan. Olen tutustunut ja rakastunut Weledan tuotteisiin, ja tajunnut, että ekologisemmin valmistetut tuotteet voivat olla ihan yhtä hyviä ellei parempia iholle.

Toinen paljon mielessä pyörinyt asia on vaatteet. Olen jo kauan suosinut kirpputoreja, ja tehnyt tarkkaa harkintaa jos aikeissa on ollut ostaa jotakin täysin uutta. Nykyään käytössämme on myös Facebook-kirpparit ja esimerkiksi mobiilisovellus Zadaa. On kuinkin tärkeää, ettemme kuluta liikaa vetoamalla että ostamme kierätettyjä tavaroita. Ympäristö kuormiutuu siitäkin. Vaatteita pitäisi mielestäni muutenkin lainailla ja korjata paljon useammin sekä niitä ostaessa kiinnittää erityisen paljon huomiota laatuun. 

Näissä kuvissa minulla on isosiskoni neule. Nappasin sen itseasiassa pikkusiskoni vaatekaapista sillä se oli ollut hänellä lainassa ensin. Laukku on Ivana Helsingin, ja se on ollut minulla siitä asti kun täytin 18. Suomalaista käsityötä, joka ei ole mennyt vajaa kuudessa vuodessa miksikään.

DSC_0185.JPG

DSC_0186-001.JPG

Kehitys piilee mielestäni pienissä muutoksissa. Toivoisin, että mahdollisimman moni tai oikeastaan kaikki heräisivät tekemään silloin tällöin ekologisempia valintoja. Sillä olisi maailman mittakaavassa paljon isompi merkitys kuin sillä, että pieni joukko menee äärettömyyksiin. Aina voi valita paremmin, mutta itselleen on oltava armollinen ja kiitollinen pienistäkin valinnoista. Tärkeää on pyrkiä pikku hiljaa parempaan, oikeastaan kaikissa elämän osa-alueilla.

 

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit (32)
 1. Mahtavaa että otat kantaa ja tuot esiin keskustelua vegaanisemmasta ja eettisemmästä otteesta ruokailuun ja muuhun kulutukseen. Uskon, että kaikkien olisi hyvä miettiä miksi ostaa lisää tavaraa ja vaatteita vaikka olisikin kirpparilta, sillä useinhan tulee itsekin himoshoppailtua ja ostettua jotain ”ylimääräistä” jolle ei ole suurta käyttöä. Ihailen valintojasi 🙂 Musta on kans mahtavaa, että on tullut lisää kasvisvaihtoehtoja ”taviksille” ja porukka on innostunut mm. härkiksestä ja nyhtökaurasta, mitä on helppo käyttää arkiruokana lihansyöjillekin.

  Silti monen kasvissyöjän kohdalla kiinnittäisin huomiota vegaanivalintoihin ja huomauttaisin, että eettisyys tulee kyseenalaiseksi, kun kuluttaa päivittäin esim. kookosmaitotuotteita, chiaa ja avokadoja. Suomalaista juuresruokaa löytyy Suomesta runsaasti, ja kotimaisten tuotteiden kulutus ei rasittaisi ympäristöä ollenkaan niin paljon kuin vegaanisten kaukomaiden tuotteiden syöminen. Itse en sulje pois kasvisruokailijana riistaruokia, sillä riistallekin on myös paikkansa. Hienoa kuitenkin kuinka kasvisruokavalio yleistyy, mutta kasvisvalintoja kandee jokaisen myös miettiä jos haluaa kuluttaa eettisemmin 🙂

  1. Kiitos paljon kommenttista! Ja olet ihan oikeassa. Itse olen ollut kasvissyöjä n. 9kk ja myönnän että tämän aikana olisin voinut miettiä enemmän että mistä se syömäni kasvisruoka oikein tulee. Mä luulen että tässä alussa energia on kulunut lähinnä miettiessä uusia vegaanisia reseptejä ja sitä, mistä kaikesta saan tarpeeksi ravinto-arvoja.

   Mutta todellisuudessa tiedän että sillä on valtava merkitys, jos tukee kotimaisuutta ja siltä osin vähemmän kaukaa tuotettuja raaka-aineita. Se kuljettu matka on älyttömän huono ympäristölle, ja onhan lähellä tuotettu paljon tuoreempaa. Ja chiasta puheen ollen; sehän on ollut lyhyen ikuisuuden väliamerikkalaisten käyttämä perusraaka-aine, mutta sen länsimaalaisen trendikkyyden myötä se on kallistunut hirveästi ja nyt paikallisilla ei ole varaa siihen. Kamala ajatus.

   Mä haluaisin tehdä ihan erillisen postauksen siitä miten voi olla kasvissyöjä mutta samalla tukea kotimaista ruokateollisuutta, kunhan olen perehtynyt aiheeseen lisää. Kiitos vinkistä. 🙂

   Toivoisin vaan että kenenkään tekosyy ei ole olla jättämättä liha pois ruokavaliosta koska lihansyöjänä voi tukea Suomessa kasvatettua karjaa ja koska suomalaisia kasvisperäisiä ei (muka) ole riittävästi. On todistettu että söisit kuinka läheltä teurastettua eläintä (ei riista) on se ympäristön kannalta monikertaisesti tuhoisampi vaihtoehto kun toisella puolella maapalloa poimittu avokado.

   1. On kyllä mahtavaa, kuinka paljon nykyään on kotimaisia kasvisperäisiä tuotteita ja koko ajan tulee lisää. Söin just tällä viikolla härkispihvejä välipalaksi kun olin menossa suoraan töistä keramiikkaan, oli oikein oiva tuote!

    Jos on vähävarainen kasvissyöjä / vegaani on aika ”helppo” syödä myös ekologisesti. Ainakin mulla tuo yhdistelmä on opiskeluaikoina tarkoittanut paljon juureksia ja papuja. Kuivapapuja keitän aina 500g pussillisen ja pakastan 2-3 dl:n rasioissa niin on helppo ottaa sieltä ja sulattaa kaatamalla keitettyä vettä päälle, siivilöidä ja heittää ruokaan. Juureksista taas saa loputtomasti ihania ruokia: sosekeittoja, patoja, höystöjä, pihvejä, ihan perus uunijuureksista puhumattakaan!

    Kotimaisuudessa on se hyvä puoli, että ei tarvi miettiä minkälaisissa työoloissa kasvikset on viljelty tai hedelmät poimittu. Kyllä mä silti syön aika paljon esim. sitrushedelmiä talvisin. Marjat on hyviä, mutta niin on hedelmätkin. Tosi paljon c-vitamiinia saa kyllä myös esim. hapankaalista. Mutta on kiva syödä myös makeaa. Laivarahtiliikenne on aika ekologista, mutta suren kyllä myös merien melusaastetta, valaiden ja muiden merinisäkkäiden & kalojen puolesta. Mutta tässä taas tullaan siihen, että on vaikeaa elää täysin oikein tämänlaisessa maailmanjärjestyksessä. Oikealla tarkoitan siis sitä, mikä tuntuu itselle oikealta. Sitä on vaikea toteuttaa, kun maailma on tälläinen, ellei muuta omavaraistalouteen ja syö koko talvea villivihanneshapatteita ja säilöttyä omaa kasvimaan satoa. (Totta puhuen kyllä sellainenkin elämä mua tietyllä tavalla houkuttelee, mutta en oo niin ahkera ihminen kun siinä elämässä pitäis olla. Tykkään liikaa löhöilystä 😉 )

  2. Eettisyys (usein oikeudenmukaisuus ja vastuullisuus) ja ympäristöystävällisyys voivat olla ihan eri asia, vaikka moni tietysti miettii molempia.

   Ruoan ympäristövaikutuksissa olennaisia asioita on kaksi: mahdollisimman vähän lihaa ja toisaalta ruokahävikin minimoiminen. Kuljettamisen ja pakkauksen osuus esimerkiksi hiilijalanjäjestä on yllättävän pieni verrattuna siihen itse ruoan tuottamiseen. Moni luulee sen olevan suurempi. Toki joidenkin yksittäisten tuotteiden nopea kysynnän lisääntyminen voi tuottaa hankaluuksia paikallisesti.

    

    

 2. Hyvin kirjoitettu! Typerämpää on kieltäytyä tekemästä mitään ympäristöystävällisiä elämäntapamuutoksia tekopyhyyden pelossa kuin tehdä edes muutama ja pyrkiä kohti parempaa. Itse yritän siirtyä kohti kasvisruokavaliota, tosin se on toistaiseksi hankalaa, kun en voi syödä palkokasveja. Silti yksikin ostamatta jätetty jauhelihapaketti on askel kohti parempaa!

  1. Kiitos! Ja just näin, hyvä asenne. 🙂

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *