Uusi kipinä vanhoista tavaroista

DSC_0031.JPG

Olen viime aikoina tietoisesti haastanut kulutustottumuksiani. Se, etten osta enää niin paljon vaatteita, on säästänyt itseltäni rahaa ja aikaa, mutta aiheuttanut välillä myös päänvaivaa niinä aamuina kun kaikki vaatteet kyllästyttävät. Miten saada uutta kipinää vanhoista vaatteista?

Kun asukriisi iskee (mikä kylläkin nykyään aikaisempaa harvemmin vaikka vaatteita on vähemmän, jännä), päädyn selaamaan Pinterestiä. Sieltä saan helposti asuinspiraatiota vaatteista, joita jo valmiiksi omistan. Kun näen miten kivasti esim. tavallinen valkoinen neule näyttää toisen henkilön päällä, innostun itsekin pukemaan neuleen ja yhdistämään sen kenties toisella alaosalla.

Toinen asia on vaatteiden vaihtaminen ja lainaaminen – yhden vanha riepu on toisen aarre. Pengomme siskojeni kanssa toistemme vaatekaappeja tasaisin väliajoin, ja myös ystävien kesken järjestämme satunnaisia vaatevaihtokestejä. Tämä on yleensä paitsi hyödyllistä, myös hauskaa. Vaatteet kun helposti yhdistää yhdessä koettuihin hetkiin.

DSC_0039.JPG

Kolmas tapa miten vanhoista vaatteista voi saada uuden ilon, on ompelijoiden ja suutarien palveluiden käyttäminen. Ne maksavat Suomessa mielestäni aika paljon, mutta niiden suosimisesta on hyötyä; et kuormita ympäristöä ostamalla jatkuvasti uutta ja tuet samalla suomalaista käsityöteollisuutta. Ja miksemme oppisi itsekin käyttämään ompelukonetta?

 

Tuleeko muita esimerkkejä mieleen?

 

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN /SNAPCHAT: SARANDADEDOLLI

Kommentit (11)
 1. Hei kiitos tästä postauksesta! 🙂 Yritän elää nyt itse säästäväisemmin niin nämä vinkit tulee käyttöön.

 2. Pitäis lukee tuo Rinna Saramäen Hyvän mielen vaatekaappi. En oo lukenut, mutta kaikki haastattelunsa ovat olleet täyttä asiaa (mm. tää Hesarin artikkeli: http://www.hs.fi/kotimaa/art-2000004884217.html )

  Mä käytän Pinterestiä samalla tavalla! Ideointiin ja jo olemassaolevan yhdistelyyn. Ja siellä muodostetut visiot saattaa tulla esim. Uffin rekissä vastaan.

  Mä myös kerään Etsyyn suosikkeja, ja se on vähän sellaista virtuaalista shoppailua. Saa tavallaan sen shoppailutyydytyksen ihan laittamalla sen siihen omaan listaan. Ja kun ei heti hanki ja myöhemmin taas löytää uutta ihanaa niin huomaa, että ei haluakaan sitä aiempaa. Hirveen ekologista ja edullista shoppailua 😉 Oon jotain sieltä kyllä hankkinutkin, ja muutama asia on listalla siihen, kun on taas varakkaampi eli säännöllisesti töissä 🙂 (mm. japanilainen kintsugi-setti jolla saa korjata kauniisti hajonneita astioita 🙂 )

  Tässä mun Etsy: https://www.etsy.com/people/saanamaria/favorites/items-i-love

  1. Hei nyt tuli allekirjoittaneelle kaksi uutta tuttavuuutta: Saramäki JA Etsy!! Ihan mahtavaa, näistä lisää selvittäminen on tämän illan agenda. 🙂 Kiitos Saana!

  2. Rinna Saramäen kirjalle lämmin suositus!

   Lisäksi kannattaa lukaista myös Hannele Lampelan Täydellinen vaatekaappi tuhlaamatta: Onnellisen ostamisen salaisuus.

   Turhaa ja ajatuksetonta shoppailua hillitsee hyvin myös fast fashionin nurjasta puolesta kertova dokumentti The true cost, joka löytyy ainakin Netflixistä.

   1. Oi tämäkin kirja oli mulle uus, iso kiitos vinkkaamisesta! <3 🙂

    Ja True Cost on kyllä yksi parhaimpia dokumentteja, joita olen nähnyt; karu ja todella silmiäavaava. Olen suositellut sitä ihan kaikille!

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *