Vegaani, huolehdi raudan saannista + linssikeittoreseptejä

Tyhjä ajatus

Vegaanin riittävä raudansaanti puhuttaa monia. Rautaa tarvitaan hapenkuljetuksessa, vastustuskyvyn ylläpitämisessä, vieraisaineiden poistamisessa elimistöstä sekä energian muodostumisessa. Naisilla on luontaisesti miehiä vähemmän rautaa elimistössä, mutta naisten raudentarve on kuukautisten takia suurempi.

Raudanpuute voi aiheuttaa väsymystä, päänsärkyä ja ihonkuivumista. Pahimmillaan raudanpuutteesta voi seurata masennusta ja anemiaa. Vegaanin kannattaakin käydä säännöllisesti mittaamassa omaa hemoglobiiniaan, jotta mahdollinen raudanvaje voidaan huomata ajoissa.

Kasvissyöjä saa rautaa linsseistä, pavuista, täysjyväviljatuotteista, kurpitsansiemenistä, pähkinöistä ja soijasta. Lisäksi on hyvä syödä ruoka-aineita, jotka auttavat raudan imeytymisessä: hedelmiä ja marjoja ja muita hyviä C-vitamiinin lähteitä, mieluiten rautaa sisältävien ruokien yhteydessä.

Linssistä on helppo tehdä nopeita ja rautapitoisia keittoja. Parhaat reseptit ovat mielestäni TÄMÄ, TÄMÄ ja TÄMÄ. Yksinkertaisimmillaan linssikeittoon ei tule muuta kuin linssejä, kookosmaitoa, tomaattimurskaa, sipulia, mausteita ja loraus oliiviöljyä.

 

SARANDA
 
OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Kommentit

PP (Ei varmistettu)

Lisäyksenä haluan kommentoida, että raudanpuute ei välttämättä näy hemoglobiiniarvossa. Varastorauta, eli ferritiini, on se arvo joka kertoo rautavarastojen määrästä.

Saranda
Tyhjä ajatus

Hei kiitos! :) Mä en tiennyt tota, pakko lukea aiheesta lisää.

Pyjama
Pyjamapäiviä

Hesarissa oli hyvä juttu tänään ylipäätään raudasta ja sen saannista.

http://www.hs.fi/hyvinvointi/art-2000005186752.html

Saranda
Tyhjä ajatus

Kiitos ihana linkittämisestä, tää artikkeli on mennyt iteltäni ohi!

ellaa's
A dream come true

Kiitos reseptivinkeistä! Menee ehdottomasti kokeiluun :)

Saranda
Tyhjä ajatus

Ole hyvä ja hauskaa vappua! :)

Saara / Viimeistä Murua Myöten (Ei varmistettu) http://www.viimeistamuruamyoten.com

! Hiphei, kiitos ja kiva, kun pääsin oikeen listalle! :) En ees ite ollu tietonen, että linssit on hyvä raudanlähde, mutta erittäin hyvä, kun linssit on ihan lemppareita :).

Kommentoi