Vegaani ja sekasyöjä saman katon alla?

Vegaani lasagne

Asumme poikaystäväni kanssa yhdessä, ja saamme paljon kysymyksiä liittyen ruokavalioihimme; minä en käytä eläinperäisiä ruoka-aineita ollenkaan ja hän on sekasyöjä. Miten se onnistuu, onko se vaikeaa?

Vaikeaa se ei ole, mutta järjestelmällisyyttä se vaatii. Syömme poikaystäväni kanssa päivällistä yhdessä neljä-viisi kertaa viikossa, jolloin vaihtoehdot ovat yleensä a) ruoka on täysin vegaanista b) hiilihydraattiosuus on vegaaninen ja yhdistämme sen omaan proteiininlähteeseen (hän esimerkiksi kanaan ja minä tofuun) c) teemme kokonaan erilliset ruoat. Useimmiten päädymme kuitenkin ratkaisuun a tai b, sillä vegaaniruoka ei ole eettisessä ristiriitassa poikaystäväni ruokavalion kanssa kuten eläinkunnan tuotteet ovat minun. Esimerkiksi silloin kun molemmat söimme lihaa, mutta poikaystäväni ei syönyt sikaa, emme koskaan valmistaneet sianlihaa kotona.

Raakakaakao puuro

Parhaimmillaan (kuten meilläkin on käynyt) toisen kasvissyönti inspiroi sekasyöjää syömään enemmän kasvisperäistä ruokaa. Poikaystäväni on meistä se aktiivisempi (ja parempi) ruoanlaittaja, joka tekee yleensä minunkin ruoan. Nyt kun poikaystäväni on lisännyt ruokavalioon enemmän kasvisruokaa, hän on omien sanojensa mukaan tuntenut olonsa terveemmäksi ja pirteämmäksi.

Ketään ei voi tietenkään pakottaa kasvissyöjäksi/vegaaniksi. Tällä hetkellä olen enemmän kuin iloinen siitä, että poikaystäväni suhtautuu innostavasti omaan vegaanisuuteeni ja on valmis tekemään meille lähes joka kerta yhteisen, kasvisperäisen ruoan. Vaikka pohjimmiltani tiedän, että jotkut hänen ruokatottumuksensa ovat ristiriidassa omien arvojeni kanssa, olen ylpeä siitä, että hän joustaa ja tekee aikaisempaa eettisimpiä valintoja syömisen suhteen päivittäin.

Falafel ja avokado tahna

Parisuhteissa on tavallista se, että yritetään sovittaa yhteen tietyt elämäntavat tai elämänkatsomukset. Niissä mielestäni tärkeintä on se, että halutaan ymmärtää toista ja ollaan valmiita tekemään tiettyyn pisteeseen saakka kompromisseja. Se, että poikaystäväni tekee meille kasvisruokaa vaikka on itse sekasyöjä on iso kompromissi hänen osaltaan ja minä taas joustan siinä, että toisinaan ruokakaupassa ostan sen kanapaketin hänelle.

 

Onko siellä vastaavanlaisia kotitalouksia tai pariskuntia?

 

SARANDA OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FIFACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

 

Kommentit (17)
  1. Minä olen tuollainen kahdet ruoat kokkaava perheenäiti, enkä koe sitä ollenkaan työlääksi :). Perheeseeni kuuluu oman lapsen ja miehen lisäksi miehen lapsia kaksin kappalein, enkä koe oikeudekseni varsinkaan heitä pakottaa pois tutusta ruokavaliostaan kovin äkkinäisesti. Koko perheen kasvisten syöminen on kyllä minun kasvissyöntini myötä lisääntynyt tosi paljon. Usein teen juuri yhteisen lisäkkeen ja itselleni erillisen proteiininlähteen. Aina toki maistatan vegaaniruokiani muulla perheellä. Joskus saatan tehdä myös esimerkiksi perheelle nakkikeiton niin, että erotan itselleni osan ennen nakkien lisäystä ja lisään omaan versioni linssejä tai papuja.

  2. Meillä on jotakuinkin sama tilanne – mieheni on seka syöjä ja minä kasvissyöjä, lapsista toinen on sekasyöjä ja pienempi puolestaan vaikuttaisi olevan luonnostaan kasvissyöjä, kuten minäkin. Kun syömme yhdessä on ruoka pääsääntöisesti aina kasvisruokaa, vain joskus harvoin teemme miehelle ja vanhemmalle pojalle liaa tai kalaa sisältävän vaihtoehdon. Vuosien varrella kuitenkin myös perheen sekasyöjien ruokavaliosta on tippunut liha yhä vain pienempään rooliin myö skodin ulkopuolella. Ravintolassa kukin saa sitten valita omien makumieltymystensä mukaan. Kuvaavaa on kuitenkin se, että kun viimeksi kävimme koko nelihenkisen perheemme voimin ravintolassa, huomasin tilaamisen jälkeen että minun lisäkseni myös kaikki kolme muskettisoturiani olivat tilanneet vegaaniset annokset.

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *