Yhdestä kotikielestä tuli kolme – miten kolmikielisyys toimii lapsiperheessä?

Lempisatuni, Kaunotar ja hirviö albaniaksi

Yleisin kysymys, jonka olen Elan syntymän jälkeen saanut kuulla on se, että mitä kieliä puhumme Ferhatin kanssa Elalle.

Me puhumme Ferhatin kanssa keskenämme suomea. Mun äidinkieli on albania, Ferhatin turkki. Ja puhumme molemmat Elalle omaa äidinkieltämme.

Ennen Elan syntymää meillä oli yksi kotikieli (suomi), nyt niitä on kolme (suomi, albania ja turkki). Minä en puhu turkkia eikä Ferhat albaniaa, eli meillä kummallakin on oma ”salakieli” Elan kanssa.

Toisaalta, olen nyt jo kolmessa kuukaudessa oppinut paljon turkkia ja samoin Ferhat albaniaa, kun kuulemme sitä nykyään kotona jatkuvasti Elalle puhuttaessa. Se, miten Ela oppii puhumaan näitä kieliä, on vielä tulevaisuuden mysteeri.

Ferhatilla ja minulla on kummallakin monikulttuuriset suvut ja olemme saaneet sivusta seurata kuinka monet serkumme ja serkkujemme lapset ovat oppineet kolme kieltä. Ja kuinka jotkut taas ei. Aika usein siihen on vaikuttanut lapsen kognitiivinen kehitys ja se, kuinka sinnikkäästi niitä kieliä kotona puhutaan.

En siis tiedä, kuinka nyt vasta kolmekuinen Ela oppii puhumaan albaniaa tai turkkia. Sen näkee sitten. Suomen kielestä tuskin tulee mitään ongelmaa, sillä hän kuulee sitä kun puhumme Ferhatin kanssa keskenämme ja oppii sen viimeistään päiväkodissa. Opin itsekin suomen vasta ala-asteella, enkä koe, että se olisi ollut pidemmän päälle mikään ongelma.

 

Miten muut monikieliset perheet, miten teillä on toimittu?

Kommentit (16)
  1. Kyllä monikielisyys on rikkaus!
    Meillä tytöt kuulevat suomea, portugalia ja englantia. Minä puhun suomea, mies portugalia ja keskenämme miehen kanssa puhutaan enkkua. Vanhemmalla 4v tytöllä menee kielet vähän sekaisin mut kyllä se siitä selkeytyy ajan kanssa 😊

  2. Hieno järjestely ja Elalle suuri rikkaus päästä oppimaan kolmea kieltä heti alusta asti! 🙂 Varmasti mielenkiintoista seurata, miten eri kielet kehittyvät suhteessa toisiinsa ja miten niiden käyttö käytännössä toimii. Hauskaa myös, että teillä kummallakin on ikään kuin omat ”salakielet” Elan kanssa puhuessa 😀

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *