Ladataan...
Tyhjä ajatus

Ladataan...
Tyhjä ajatus

Pahoittelut kahdesta peräkkäisestä raskauteen liittyvästä postauksesta. Mä en vaan maltannut viimein olla kertomatta mun raskausjoogakurssista, jonka kokemuksia tosin jaoin syksyn mittaan aika paljon jo Instagram Storyn puolella.

Mä suoritin syys-marraskuussa raskausjoogakurssin* mainekkaassa Joogastudio Manipurassa, ihan Kampin metroaseman vieressä. Aloittaessan raskausviikkoja mulla oli 19, enkä yhtään tiennyt, että onko se "liian myöhään" vai "liian aikaisin". Paikan päällä huomasin, että muiden kurssilaisten raskausviikot vaihtelivat paljonkin eli oikeaa aikaa aloittaa ei ilmeisesti olekaan. Kurssin aloittaminen alkuraskaudessa mahdollistaa opittujen asioiden hyödyntämistä raskauden edessä kun taas loppuvaiheessa aloittaminen auttaa varmasti konkreettisemmin sen hetkisiin, entistä epämukavimpiin raskausoloihin.

Manipuran joogakurssin tavoite on lisätä odottajan hyvinvointia ja opetella synnytystaitoja. Tutkimusten mukaan säännölllisesti joogaavat äidit synnyttävät vähemmän ennenaikaisesti ja vähemmän pienipainoisia lapsia kuin muut. Mitään aikaisempaa joogakokemusta ei kurssilla tarvitse olla, vaan liikkeitä lähestytään joogamaisella tavalla lempeästi ja arvostelematta, itseään ja omaa kehoa kuunnellen.

Kahdeksasta kurssikerrasta kaksi kertaa ovat synnytysvalmennusta, jossa käydään läpi synnyttämisen fysiologiaa, voimia säästäviä asentoja sekä synnytystä tukevaa hengitystä. Valmennuksissa keskustelimme paljon myös kivunlievitysmuodoista, niin lääkkeellisistä kuin lääkkettömistäkin. Kumppani on tervetullut valmennuskertoihin, sillä valmennuksen yhtenä vahvana teemana on se, kuinka kumppani tai tukihenkilö voi tukea synnytyksen aikana. Oli mukava kokeilla Ferhatin kanssa jo etukäteen joitakin asentoja ja välineitä (jumppapallo, tyynyt, liina jne.) jotka voivat helpottaa synnytyskipuja. Ferhat myönsi että valmennuksessa tuli todella paljon uutta tietoa, jota hän ei ollut koskaan ennen ajatellutkaan, ja samoin voin sanoa kyllä itsestänikin.

Muuten tunneilla joogataan ihan normaalisti, toki "raskaus- ja synnytyslähtöisesti". Kuunnellaan vartaloa ja etsitään mukavia ja ergonomisia asentoja kasvavan vatsan ja mahdollisten liitos- ja selkäkipujen kanssa. Harjoituksissa käytetään myös ääntä ja kokeillaan, onko siitä apua. Itse joogaharjoittelun jälkeen juodaan teetä ja keskustellaan joka kerta eri aiheista kuten esimerkiksi lantiopohjalihasten harjoittamisesta. Ammattitaitoiselta ohjaajalta voi aina kysyä mitä tahansa mieleen tuleekaan.

Mä tykkäsin kurssista todella paljon, ja se täytti kaikki odotukseni. Mistään varsinaisesta hikiliikunnasta ei tässä ole kyse, vaan enemmänkin henkisestä valmistautumisesta kohti synnytystä ja tärkeästä tuesta raskauden fyysisiin oloihin. Oli mukava viettää kerran viikossa aikaa joukon odottavien naisten kanssa, sillä normaalisti muita samassa tilanteessa olevia ei säänöllisestä tapaakaan. Musta myös tuntuu että kurssin aikana kysyin liudan erilaisia "tyhmiä" kysymyksiä joihin sain jokaiseen aina tosi hyvän vastauksen.

Aion jatkaa Manipuran joogakurssilla opittuja asioita raskauden loppuun asti, ja kun vauva syntyy, ilmoittaudun joogaa äidille ja vauvalle -kurssille. Se kuulosti tosi mukavalta tavalta rentoutua vauvan kanssa, ja paikalta, jossa voi jatkossakin tavata itsensä kanssa samassa tilanteessa olevia äitejä.

Mikäli odottajan raskausjoogakurssi kiinnostaa, voit ilmoittautua siihen tämän linkin takaa.

* Raskausjoogakurssi saatu blogin kautta

 

 

SARANDA
 
OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Ladataan...
Tyhjä ajatus

Meiltä on paljon kysytty, otammeko Kelan äitiyspakkauksen. Korjaan: moni on olettanut, että tottakai otamme sen.

Kuten maailmallakin jo tiedetään, suomalainen ja Kelan myöntämä äitiyspakkaus on mieletön innovaatio ja tärkeä tukipaketti odottavalle vanhemmalle. Pakkauksessa on todella paljon hyödyllistä tavaraa ja vaatteita vauvalle. Pakkauksen vaihtoehtona on 170e äitiysavustus.

Me valitsimme pakkauksen tilalle tuon rahan. Paketin sisältö on arvokkaampi kuin itse raha, mutta läheiselläni on hänen esikoisensa jäljiltä edellisvuoden äitiyspakkauksen sisältö vielä oikein hyvässä kunnossa. Hän antaa sen meille eteenpäin, elikä meillä ei ole tarvetta uudelle pakkaukselle ja sen uusille tavaroille.

Äitiyspakkaus ja äitiysavustus herättää ihmisissä paljon erilaisia kannanottoja. Moni ajattelee, että äitiyspakkausta ei saisi myydä eteenpäin koska se on saatu ilmaiseksi tai että äitiysavustusraha pitäisi käyttää sentilleen vain vauvan hakintoihin. Kummatkin on mun mielestä ihan höpöhöpöä. Kun äitiyspakkauksen on kerran saanut, mun puolesta sillä voi tehdä myöhemmin juuri sitä mitä itse kokee parhaimmaksi tehdä. Jos ottaisin äitiyspakkauksen, aivan varmasti antaisin sen eteenpäin vauvauoden jälkeen kaapeissa pölyttymisen sijaan.

En ole vielä miettinyt mitä teen sillä 170 eurolla. Varmaan käytän sitä samalla tavalla kuin mitä tahansa muuta tuloani eli ostan ruokaa, laitan säästöön tai hankin vastasyntyneelle sen talvihaalarin. (Tai itse asiassa kommenteissa neuvottiin toppapussia, mahtavaa miten hyviä vinkkejä olen saanut raskauden aikana täällä blogissa. <3)

Eräs tuttuni kummasteli sitä, ettemme laita rahaa automaattisesti lapsen säästötilille. (Anteeksi mille? Miksi lapsen säästötilikin on nykyään ihan itsestäänselvä asia?). Eiköhän vauvan kuluihin uppoa kokonaisuudessaan "pikkuisen" enemmän kuin se 170e. Eli käytänkö vauvan hankintoihin nimenomaan sitä Kelan myöntämää 170e vai myöhemmin muita tulojani, on kaikille täysin yhdentekevää.

Mihin ratkaisuun muut odottavat ovat päätyneet? Oletteko ottaneet / otatteko äitiyspakkauksen vai äitiysavustuksen?

 

 

Lue myös:

Minimalistin isyyspakkaus

 

 

SARANDA
 
OTA YHTEYTTÄ: TYHJAAJATUS@LIVE.FI
FACEBOOK / INSTAGRAM / BLOGLOVIN

Pages