Best of Paris Haute Couture part 1

Haute couture -muotiviikot ovat jälleen käynnissä Pariisissa! Tässä maistiaisia ensimmäisten päivien parhaimmistosta!

Christian Dior

Schiaparelli

Atelier Versace

Jatkoa seuraa! / To be continued!

Kuvat/Pics: Style.com

 

Kommentit

Annemaris

Mulla itellä on jotenkin mennyt usko koko tohon haute couture hommaan sen jälkeen, kun tiedän miten ja kuka noita mekkoja tekee. Toki isoilla taloilla on ammattiompelijat, jotka saa työstään palkkaa. Mutta pienemmät nimet tekee pukunsa opiskelijoilla, joille ei makseta palkkaa missään muodossa.. ei edes matkustuskuluja tai lounasta. Se on musta ihan sairasta. Onhan noi samat ongelmat muissakin kuin vain haute couture piireissä. Harva edes ajattelee, että miten ja kuka noi vaatteet on tehnyt. (Tästä vois tietty jatkaa tärkeempäänkin keskusteluun high street ketjujen sweat shopeista, mutta keskitytään välillä tähänkin aiheeseen).

Laura P...

Tämä opiskelijoiden/harjoittelijoiden "hyväksikäyttö" on ihan tunnettu ongelma muotipiireissä. Ja sitä tapahtuu aivan kaikilla tasoilla. Briteissä säädettiin muutama vuosi sitten jopa suositus, jonka oli tarkoitus ehkäistä ilmiötä ja parantaa opiskelijoiden asemaa. En sitten tiedä, kuinka missiossa on onnistuttu.

Toisaalta, ilmiö ei toki ole niin yksioikoinen. Muotialalla harjoitteluiden kautta haettu kokemus on lähes välttämätöntä, ja missä sitä parhaiten suunnittelu- ja ompelutaitoja oppisi, kuin haute couture -taloissa. Ja käsittääkseni ei harjoittelijoille monella muullakaan alalla juuri palkkoja makseta. Harmillista, mutta totta!

Näillä isoilla haute couture -taloilla on toki olemassa myös perinteiset ateljeeompelimot. Haute couture -perinne kun perimmiltään pohjautuu juuri taidokkaaseen käsinompelemiseen, jonka perinteitä näissä ompelimoissa pidetään yllä. Chanel on esimerkiksi tunnettu siitä, että se on ostanut useita perinteikkäitä käsityöläistaitoija ylläpitäviä yrityksiä pelastaakseen niissä piilevät taidot. Juuri näistä studioista tulevat muiden muassa näytöksissä nähtävät kauniit käsintehdyt pitsit jne.

Eli, vaikka haute couture voi samaan aikaan "hyväksikäyttää" oppimisen haluisia opiskelijoita, vaalii se samalla myös nykymaailmassa erittäin harvinaisia käsityöläisperinteitä.

Asioilla on aina niin monta puolta.

Annemaris

Lähinnä se, että haute couturen pointti just onki se taidokas käsinompelu menee ristiin sen kanssa, että siellä niitä pitsejä vääntää joku 22-vuotias opiskelija, jolle ei makseta mitään ja sitten puhutaan ensiluokkaisesta käsityöstä. Voihan se opiskelijan taitotaso ollakin tosi korkea. Mulla on tälläkin hetkellä kaveri Lontoossa, joka väänsi viimeiset 2 viikkoa 40+ tuntia viikossa noita mekkoja lupauksella, että ei me sun lounasta tai matkoja makseta, mut pääset mukaan Pariisiin. No ei se päässyt Pariisiin, mutta cv:ssä on haute couture työkokemusta ja se on tänä päivänä kultaakin kalliimpaa. Mä en vaan tykkää enkä siedä muotialaa bisneksenä ollenkaan. Ja just toi et Englannissa parannettiin muka noita internship-oloja on niin täyttä p:tä. Sama hyväksikäyttö siellä jatkuu. Ja porukka hyväksyy sen, koska se on niin aina ollut. Multa on mennyt maku :( Tuntuu että tuo bisnespuoli pilaa muodin multa kokonaan. Onneksi mä en lähtenyt sitten muotialalle. Pitänee keskittyä nauttimaan vaan niistä taideteoksista ja unohtaa mitä siellä kulissien takana oikeasti tapahtuu.

Laura P...

Olet kyllä oikeassa siinä, että muotibusiness on aika kova maailma, eikä se ole kaikkia varten. Vaatii kovaa nahkaa ja todellista intohimoa, että kilpailulla ja vaativalla alalla jaksaa.

Mitä noihin harjoitteluihin vielä tulee, niin palkattomat harjoittelut ovat toki ikävä porsaanreikä, joiden kautta yritykset saavat käyttöönsä ilmaista työvoimaa. Uskon silti, että harjoitteluista on todella paljon hyötyä. Itse näenkin ne lähinnä osana opiskeluita, eikä opiskelustakaan sinänsä palkkaa makseta. Kaikkea ei silti tarvitse sietää ja asia vaatisikin voimakkaampia toimenpiteitä, jottei homma lipsahda riiston puolelle.

Tosin kun muodin parissa puhutaan riistosta ja hyväksikäytöstä, kyllä ne oikeat ongelmat ovat kuitenkin siellä fast fashionin puolella. Haute couturessa katsoisin asiaa ennemminkin sellaisesta mestari-kisälli -näkökulmasta.

 

Annemaris

Joo no kieltämättä tuntuu vähä kauheelta valittaa tämmösistä asioista, kun asiat on huonommin jossain Primarkin tehtaalla. Mutta eipä tästä keskustelu sulje pois toista ongelmaa. Kaikki on väärin - what else is new? :D

Annemaris

Joo no kieltämättä tuntuu vähä kauheelta valittaa tämmösistä asioista, kun asiat on huonommin jossain Primarkin tehtaalla. Mutta eipä tästä keskustelu sulje pois toista ongelmaa. Kaikki on väärin - what else is new? :D

Kommentoi