Ninaco - Suomimuodin uusi couture-tulokas

Sain taannoin mielenkiintoisen yhteydenoton, jossa suomalainen vaatesuunnittelija Nina Hirvonen esitteli minulle hiljattain perustamaansa Ninaco-vaatemerkkiään.

Sähköposti alkoi näin:

Hei Laura. Olen perustanut juuri merkin Ninaco, joka näyttää pehmeän minimalistiselta ja henkii couturea.”

Esittely sisälsi kaksi taikasanaa: minimalistinen ja couture! Tästä oli ehdottomasti otettava tarkemmin selvää.

Mikä on Ninaco ja kuka on Nina Hirvonen? Tyylitietotoimisto kysyy ja suunnittelija vastaa.

---

Hei Nina! Kerro hieman taustoistasi! Kuinka sinusta tuli vaatesuunnittelija ja mitä olet tehnyt ennen oman merkkisi perustamista?

Lähdin opiskelemaan vaatesuunnittelijaksi Kuopion muotoiluakatemiaan, koska opinnoissa sain viettää päivät rakastamieni asioiden, eli taiteen ja muotoilun parissa. Minusta on loputtoman kiinnostavaa kuinka tasaisesta kangastasosta saa muotoiltua mitä moninaisempia muotoja ja vieläpä sellaisia, jotka istuvat hyvin päällä ja ovat kauniita. 

Ennen oman merkkini perustamista työskentelin vuosia vaatesuunnittelijana teollisuudessa. Tein töitä muiden muassa L-Fashion Groupilla ja freelancerina. Freelancerina olen tehnyt monia erilaisia suunnittelutöitä viestinnästä ja graafisesta suunnittelusta musiikkivideo- ja elokuvapuvustuksiin. Vastikään puvustin Kim Heroldin länkkärihenkisen musiikkivideon Kaikki Okei. Minulla on myös kokemusta projektien johtamisesta ja tuotannosta muotoilun saralla. Minulle oli siis vuosien saatossa kertynyt sopivaa osaamista oman merkin perustamista ajatellen. 

Miten ja milloin Ninaco sai alkunsa? 

Minun on aina ollut vaikea löytää sopivaa juhlamekkoa, sillä haluan mekon oleva yhtäaikaa rento ja juhlallinen. Keskustelujen perusteella myös ystävilläni oli samanlaisia ongelmia. Sain vision suunnitella iholla pehmeän tuntuisia mekkoja, joihin olisi helppo pukeutua ja joissa olisi keveää tanssia. Halusin suunnitella juhlapukuja, jotka eivät vaatisi paljoa tälläytymistä ja joissa luonnonkauneus pääsisi oikeuksiinsa. Jotta mekossa näyttää hyvältä, on siinä oltava myös hyvä olla. En lähtisi koskaan juhlimaan mekossa, jossa ei voi tanssia.

Niinpä Ninaco sai alkunsa loppuvuodesta 2013.

Millä sanoilla kuvailisit Ninacoa?

Elämäntavaltaan Ninaco on rennon tyylikäs. Luksuselementti tulee muotokielestä ja mekkojen miellyttävästä käyttötunnusta. Mekkoihin voi huoletta yhdistää klassiset korkkarit, maiharit tai vaikkapa lenkkarit.

Entä minkälainen on tyypillinen asiakkaasi?

Teemme couture-mekkoja asiakkaille, jotka haluavat juhlistaa arkea tai tiettyä tilaisuutta. Teemme esimerkiksi esiintymisvaatteita, juhlapukuja ja perinteisistä poikkeavia hääpukuja. Tyypillinen asiakkaani on kiinnostunut muotoilusta tai muodista. Hän haluaa itselleen aikaa kestävän, laadukkaan ja modernin luksustuotteen, joka myös tuntuu päällä mukavalta. Tuotteissamme merkki ei näy päällä, vaan toivomme sen sijaan hymyä.

Kuka olisi unelma-asiakkaasi?

Tyylillisesti unelma-asiakas voisi olla Angelina Jolie. Hänellä on arjessa rennon maskuliininen tyyli, joka on kuitenkin täyttä luksusta. Ihailen myös Muoti Mielessä -blogin Anne Melenderin pehmeän minimalistinen tyyliä, Niina Kurkisen mielenkiintoisista yksityiskohdista syntyviä asuja ja muusikko Jenni Vartiaista, joka ihastuttaa boheemilla tyylikkyydellään. Suomessa on paljon hyvin pukeutuvia tyyppejä, joita pukisin mielelläni. 

Teen tilaustöitä kuitenkin mielelläni aivan kenelle tahansa. Pääasia on, että asiakas kokee Ninacon tyylin jollakin tavalla omakseen. Jokainen asiakas ja mekko on toteutunut unelma. Tervetuloa vaan juttelemaan.

Mallistoissasi näkyy couture-vaikutteita. Toteutetaanko kaikki Ninacon mallistot couture-periaatteita noudattaen?

Couture Spirit -mallisto on käsityötä ja myös muissa mallistoissa on mukana joitakin käsintehtyjä yksityiskohtia, vaikkakaan ne eivät ole puhtaasti couture-mallistoja. 

Couture Spirit -malliston mekot ovat uniikkeja couture-pukuja, sillä ne tehdään asiakkaalle käsityönä mittojen mukaan. Samalla mallisto toimii tilaustöissä inspiraationa. Malliston mekkoihin voidaan tehdä asiakkaan toiveiden mukaisia muokkauksia, esimerkiksi vaihtamalla väriä tai kangasta. Myös yksityskohtia voidaan muokata tekemällä vaikkapa mekon helma ilman laahusta. Tilaukseen perustuvissa couture-mekoissa otamme huomioon asiakkaan toiveiden lisäksi myös hänen vartalotyyppinsä. Tarvittaessa muokaamme designia juuri hänelle istuvaksi siten, että mekon tunnistaa yhä Ninacon luomukseksi. Couturessa aloituspalaverin lisäksi sovitukset ovat tärkeä osa prosessia. Suunnittelijana osallistun niihin, jotta jokainen tilattu mekko voidaan hioa asiakkaan päällä juuri oikeanlaiseksi.

Eksklusiivisten sarjojen tuotteet ovat numeroituja sarjoja ja ne tehdään numerokoossa. Niitä saa tilattua meiltä suoraan ja sarjoja on tulossa myyntiin myös erikoisliikkeisiin. Happy Holidays -ekomallistossa on käytetty kierrätettyjä printtikankaita, joita on saatu esimerkiksi vintageverhoista.

Halutessaan asiakas voi tuoda meille myös rakkaan kankaansa ja me teemme siitä hänelle mekon.

Minkälaiset asiat inspiroivat sinua ja mistä haet vaikutteita mallistoihisi?

Olen kaikesta innostuvaa tyyppiä. Minua inspiroi kaikki ympärilläni tapahtuva - elämä on inspiroivaa. Erilaisten asioiden tekeminen opettaa paljon, antaa kokonaisnäkemystä sekä tietysti pitää mielen virkeänä ja avoimena uudelle. Konkreettinen tekeminen tuntuu mukavalta. Kun on monta rautaa tulessa, se innostaa ja inspiroi eteenpäin. Inspiraatio voi tulla katujen vilinästä, hyvästä keskustelusta asiakkaan kanssa tai kauniista kankaasta. Pyrin ympäröimään itseni aina huipputiimillä. Haluan tehdä yhteistyötä inspiroivassa ja luovassa ilmapiirissä taitavien ihmisten kanssa. 

Vaikutteita imen Ninaco-mallistoihin fiilistelemällä erilaisia tunnelmia, joista alan visualisoida värejä, muotoja ja liikkeen tuntua. Mietin samalla mekon fiilistä kantajansa päällä, sekä visuaalisesti että toiminnallisesti. Näistä alkaa muodostua mekon tunnelma: miten mekko liikkuisi käytössä, millaisista linjoista ja yksityiskohdista se rakentuisi.

 

Kuka on toiminut esikuvanasi vaatesuunnittelijan työssä?

Minulla on ollut onni ja kunnia toimia urani alussa erittäin taitavien ihmisten opissa. Ensimmäinen suunnittelijamentorini oli pitkään alalla toiminut Tuula Rossi. Hänen kanssaan työskentely oli monella tavalla inspiroivaa ja opettavaista. Vietimme työmatkat autossa keskustelemalla paljon alasta.

Entä minkälaisia tavoitteita ja haaveita sinulla on Ninacon suhteen?

Toivon Ninacon ja asiakkaan välille pitkäkestoista ja antoisaa suhdetta. Sellaista asiakassuhdetta, jossa keskustellaan sekä kehitetään yhdessä. 

Tutustu Ninacon mallistoihin tarkemmin osoitteessa ninaco.co! Sivuilta löydät myös Nina Hirvosen blogin.

---

Lopuksi haluan sanoa vielä kiitokset Nina Hirvoselle yhteydenotosta ja siitä, että hän suostui Tyylitietotoimiston haastateltavaksi!

-------

Ninaco - New Finnish Demi-Couture Brand

Introducing new Finnish demi-couture brand Ninaco.

For more information go to Ninaco.co!

 

Kuvat/Picture Credits:

Pic 1: Nina Hirvonen, photographed by Antti-Pekka Kaartinen

Couture Spirit look book:

Photography: Mikko Rasila

Hair & Makeup: Piia Hiltunen

Styling: Nina Hirvonen

 

 

 

Kommentit

Aisha J
Aisha

Ooh, kiitos tästä! Heti katselemaan lisää..

Nuppu Home (Ei varmistettu) http://www.nuppuhome.coom

Kiitos Ninacon esittelystä. Oli kiva saada tietää Ninasta vähän enemmän. Hän on selvästikin yksi Suomen lahjakkaimmista vaatesuunnittelijoista.

Kommentoi