Kolme vinkkiä johtajalle, joka haluaa edistää tasa-arvoa

Olin viime syksynä Fannys Förebilder -podcastin livenauhoituksessa Tukholman Scalateaternilla. (Sidenote: Tukholman kulttuuritarjonta on aivan parasta! Mielenkiintoisia keskustelutilaisuuksia, keikkoja ja häppeninkejä löytyy vaikka jokaiselle illalle, jos vaan jaksaa osallistua.)

Fannys Förebilder on ruotsalainen työelämää käsittelevä podcast naisen näkökulmasta. Vieraina kuullaan siis kirjaimellisesti Fanny Widmanin esikuvia, niin miehiä kuin naisia, jotka kertovat omia kokemuksiaan ja vinkkejään työelämän haasteissa luovimiseen. Kuulostaako tutulta? Kyllä, Unfinnished Business on osin juuri ko. podcastin innoittama.

Livepodin vieras oli Hélène Barnekow, pitkän kansainvälisen uran tehnyt uramimmi ja nykyinen Ruotsin Microsoftin toimari.

Widmanin ja Barnekowin keskustelu keskittyi Barnekowin uraan erittäin miesvaltaisella IT-alalla ja siihen, miten edistää näissä olosuhteissa tasa-arvoa. Sekä Barnekow että Widman kertoivat tilanteista, joissa he ovat tulleet kohdatuksi vähemmän pätevinä kuin samassa roolissa olevat mieskollegansa. Itsekin tunnistin monta tilannetta!

Esimerkiksi se, kun asiakas puhuu vain miespuoliselle kollegalleni vaikka tapaaminen on minun. Ja se, kun törmään pelkistä keski-iän ylittäneistä valkoisista miehistä koostuviin hallitusesittelyihin yritysten kotisivuilla — itseni ei ainakaan tee yhtään mieli hakea sellaiseen firmaan töihin! Näissä tilanteissa niitä mimmi-esikuvia juuri tarvitaan.

Esimerkiksi se, kun asiakas puhuu vain miespuoliselle kollegalleni vaikka tapaaminen on minun.

Koska kaikki lähtee johtoportaasta, Barnekow antoi vinkkivitosensa tasa-arvon edistämisestä yritysjohtajille. Ja yleisössähän muuten istui niitä: pukumiehiä oli huomattavan suuri osa kuulijoista vaikka tyypillisesti tällaiset mimmien voimaannuttamistapahtumat vetävät enimmäkseen naisia. Tässä asiassa Ruotsi todella on edistyksellinen.

Kolme vinkkiä johtajalle, joka haluaa edistää sukupuolten välistä tasa-arvoa

  1. Mieti, onko tasa-arvo sinulle oikeasti tärkeä arvo. Tätä ei voi alleviivata liikaa! Niin monelle firmalle kyseessä on vain ordbajs, corporate bullshit ja työnantajamielikuvan edistäminen. Ole siis rehellinen — voitko seistä asian takana myrskyisempinäkin aikoina? Tämä tietysti edellyttää sitä, että myös syvällisesti ymmärrät mitä tasa-arvo tarkoittaa ja mitä hyötyjä siitä firmallesi on, miksi se on tärkeää.
  2. Ympäröi itsesi ihmisillä, jotka pitävät tasa-arvoa yhtä tärkeänä arvona kuin sinä. Ei ole väliä, ovatko nämä ihmiset firman ulko- vai sisäpuolisia tyyppejä, mutta tarvitset lähellesi ihmisiä ja muutosagentteja, jotka suhtautuvat kanssasi yhtä intohimolla tasa-arvo-kysymykseen.
  3. Älä aja yhtäkään rekryprosessia läpi ilman, että rekrylistalla on sekä naisia että miehiä. Mielestäni tämä oli selkeä: jos pidät huolen, että jo prosessissa on mukana monipuolisia kandidaatteja, on huomattavasti todennäköisempää, että firmasi monimuotoisuus lisääntyy.

Vaikka näiden asioiden pitäisi olla itsestäänselvyyksiä, eivät ne sitä ole. Mielestäni Barnekowin vinkit ovat siis oiva kiteytys aiheesta!

Barnekowin haastattelun voi kuunnella kokonaisuudessan täältä.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *