10-vuotiaan minimalistinen vaatekaappi

kapseli-vaatekaappi-10-vuotiaan-minimalistinen-vaatekaappi-minimalismi-vaatteet-vaatteiden-maara.jpg

Väitän, että vähemmän on enemmän! Voimme elää hurjasti rikkaampaa, runsaampaa ja omien arvojen mukaista elämää minimalismin avulla. Omat tarpeet täyttyy paljon vähemmällä, kuin ensin kuvittelisi.  

Vaatteiden hankinta, huolto ja pesu on suuri asia lapsiperheissä. Vaatteet vie aikaa ja rahaa. Lapset kasvaa super nopeasti ja aina saisi olla hankkimassa uutta. Saattaa tuntua, että hukkuu pyykkivuoreen ja kurahaalareihin. Lastenvaatteisiin saattaa mennä pieni omaisuus. 

Tietenkin voi ostaa kaiken kirppariltakin, mutta olen itse aika herkkis. Saatan saada edellisten käyttäjien pesuaineista ihottumaa ja tymäköistä pesuaine hajuista huonon olon. Aina ei useampikaan pesukerta vähennä herkkyys oireita. Toiset saattaa saada valtavia vuoria lastenvaatteita sukulaisilta, mutta voi olla, ettei mikään alaosa oikein mätsää yläosien kanssa. Lopulta kaapit on täynnä tavaraa, muttei mitään päällepantavaa…

Halusin satsata ekologisuuteen ja eettisyyteen. Luulin kuiteinkin, ettei mulla olisi ikinä varaa tehdä arvojeni mukaisia valintoja. Sitten löysin minimalismin ja aloin soveltaa sitä vähän kaikkialle.  

Jokaisella lapsellani on kuitenkin erilaisia tarpeita. Toiset konttaa kuralammikossa, mutta toiset kiertää ne jo kaukaa. Olisi mahdotonta päättää heti, mikä olisi kullekin lapselle se sopivin määrä vaatteita. Löysin kuitenkin lopulta tähän loistavan keinon. 

Kasasin aina yhden lapsen vaatteet eteeni lattialle. Mietin mistä vaatteista lapsi oikeasti tykkää? Mitkä yläosat sopisi mahdollisimman monen alaosan kanssa? Millä määrällä ulkovaatteita se pärjää? Mietin pyykinpesutahtiamme ja tein lopulta valintani. Karsin vaatteet super minimiin ja laitoin kaikki loput kannelliseen laatikkoon. 

Tulevien viikkojen aikana hain laatikosta vaatteita takaisin kaappiin vain todelliseen tarpeeseen. Tajusin, että vähemmälläkin selviää! Parin kuukauden päästä vein laatikkoon jääneet vaatteet kierrätykseen. Olin löytänyt tällä menetelmällä jokaiselle lapselleni juuri täydellisen määrän vaatteita. Pyykkikori ei enää pursuillut. Kaikki vaatekaapin vaatteet oli oikeasti käytössä ja arjestamme tuli helpompaa! 

Kun lapset kasvoivat, oli aika hankkia uusia vaatteita. Yhtäkkiä mun ei tarvinnutkaan ostaa enää miljoonaa ylä ja alaosaa, vaan vain muutama. Mulla oli yhtäkkiä rahaa panostaa hiukan laatuun ja maksaa eettisyydestäkin. Toisaalta, kun selvitin millaisissa vaatteissa lapsi viihtyi, niin aikaa säästyi. Kullekin lapselle löytyi hiukan niitä lempi merkkejä ja malleja. Oli helpompaa hyödyntää alennusmyynnitkin, kun tiesi oikeasti mitä tarvitsi. Ei yhtään enempää, tai vähempää, vaan juuri sopivasti. 

<3 Riina 

Tässä meidän 10-vuotiaan minimalistinen vaatekaapin sisältö juuri nyt:

SISÄVAATTEET

 • 4 kpl leggareita
 • 1 kpl pitkähihainen mekko
 • 1 kpl lyhythihainen mekko
 • 1 kpl tunika
 • 1 kpl college
 • 1 kpl t-paita
 • 4 kpl puuvillasukkia
 • 2 kpl villasukkia
 • 2 kpl alustoppeja
 • 5 kpl pikkareita
 • 1 kpl uimapuku

ULKOVAATTEET

 • 1 kpl pipo
 • 1 kpl sormikkaat
 • 1 kpl lippis 
 • 1 kpl takki
 • 1 kpl ulkohousut
 • 1 kpl lenkkarit
 • 1 kpl saappaat 

YHTEENSÄ: 30kpl 

Kommentit (4)
 1. Vauvan vaatekaappi kiinnostaa!

  1. Joo! Pitääkin kirjoittaa siitä lähipäivina 🙂

 2. Minusta tuossa on jo oikeastaan liian vähän vaatteita, esim. alusvaatteet, sukat, t.paidat, ei vaihtohanskoja tai -ulkohousuja. Siinä olen samaa mieltä, ettei vaatteita tarvitse kovin paljon.
  Minulla/meillä minimivaatemäärä sellainen, jolla pärjää kaksi viikkoa ilman pesemistä esim. reissussa tai mökillä (tai jostain erikoissyystä normiarjessa). Ja tässä määrässä huomioitu se, että vaatteet sopivat keskenään yhteen eikä joka päivä tarvitse olla ns. uusi vaate paitsi alusvaatteet.

  1. Juu! Juurikin vaatemäärää voi säätää oman elämänrytmin mukaan. <3 Määrä on myös hyvin yksilöllistä…  Esimerkiksi meidän eskarilaisella on mm. 2 ulkohousut + kurahousut. Meillä on aika hidasta arkea, eikä pahemmin reissailla… Vauvaperheessä pyykkiä tulee väkisinkin ja meillä pestäänkin sitä tiuhaan. Tilanteen mukaan tietenkin säädetään vaatemäärääkin, mutta just nyt tää on tytölle se optimaalinen määrä. Vielä on pärjänny yksillä hanskoilla, mutta sitäkin määrää säädetään olosuhteiden mukaan. Talven tullen tulee sitten lisää kerroksia vaatekaappiin jne. 🙂 Kiva, että kommentoit ja oli mielenkiintoista lukea myös teidän vaatemääristä. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *