30 päivän ostoslista

 

Yksi minimalismin nerokkaimpia työkaluja on 30 päivän ostoslista. Vaikka karsittavaa on asunnossamme edelleen, niin sisääntulevan tavaran määrään ja laatuun olen voinut vaikuttaa tämän menetelmän avulla helposti.

En enää juurikaan tee heräteostoksia, sillä kaikki hankittavat asiat löytyy ostoslistaltani. Annan itselleni aina vähintään 30-päivää aikaa miettiä, tarvitsemmeko kyseistä asiaa ihan oikeasti, vai pärjäisimmekö ilmankin. Toisinaan huomaan, että voin täyttää tarpeeni, jollain olemassa olevalla tavaralla. Esimerkiksi leipoessa teen taikinat kattilaan. Pienen asuntomme hyllyjä on turha tukkia kulhoilla, jos pärjäämme ilmankin.  

Hutiostoksia tulee vähemmän, kun saan rauhassa vertailla vaihtoehtoja. Myönnän, että verkosta ostaminen on itselleni hurjasti helpompaa, sillä tuotteita on silloin helpompi vertailla keskenään. Jos hankin jotain kivijalkakaupasta, niin katson haluamani tuotteen yleensä valmiiksi netistä.

Valitsen mielelläni luonnonmukaisesti tuotetun materiaalin. Luonnonmukainen tuotantotapa turvaa yleensä eläinten lajityypilliset elinolot, suojelee luonnon monimuotoisuutta ja säästää sitä turhilta torjunta-aineilta ja lannotteilta. Luonnonmukainen tuotanto suojelee myös materiaalin tuottajia ja valmistajia  jytkyiltä kemikaaleilta.

Pyrin siihen, tuotteet olisivat haitta-aineettomia. Olen itse herkistynyt vaatteiden värjäys- ja käsittelyaineille. Oikein värjätty vaatteen ei oikeasti pitäisi esimerkiksi päästää väriä lainkaan. Rakastan kuitenkin mustia vaatteita, mutta ne on yleensä kemikaalien suhteen juuri ne riskialttiimmat. Pyrin valitsemaan joko täysin värjäämättömiä tuotteita, tai niitä, jotka on valmistettu öko-tex standardin mukaisesti. Pyrin myös välttelemään esimerkiksi sellaisia tiedossani olevia aineita, jotka saattaa vaikuttaa hormonitoimintaan, kuten perfluoratut yhdisteet ja ftalaatit.

Pyrin kiinnittämään huomiota myös tuotanto-olosuhteisiin. Jos valmistuttaja ei pysty osoittamaan tuotteen tuotanto-olosuhteita, niin pyrin valitsemaan tuotteen, joka valmistettu mahdollisimman lähellä. Tuotteen valmistus on hyvä tapahtua maissa, jossa laki turvaa ihmiosoikeuksien toteutumisen. Arvostan niitä toimijoita, jotka tietävät tuotteiden tuotanto-olosuhteet pellolta kauppaan ja kantamaan vastuunsa ihmisoikeuksien toteutumisesta. Elämiseen riittävät palkat, järjestäytymisen vapaus, turvalliset työskentelyolosuhteet… Toivon todella, että yritysvastuulaki toteutuu…

30 päivän ostoslistan laatiminen auttaa myös ennakoinnissa. Olen oikeasti maailman surkein hankkimaan lapsille esimerkiksi ulkovaatteita ajoissa. Ostoslista on pakottanut miettimään jo vähintään kuukautta etukäteen mahdollisia tarpeita. Enää ei pääse kevät, tai pakkaset niin kovasti yllättämään.

En oikeesti voisi ottaa hankinnoissani huomioon kriteereitäni näin hoitovappaalla,  jos en olisi minimalisti. Vähemmän on kuitenkin enemmän. Tarkkaan harkitut vaatteet ja esineet on usein pitkäikäisempiä ja niitä voi käyttää monipuolisemmin. Haluan maksaa tarvitsemistani tuotteista oikeasti käyvän hinnan ja satsaamaan tarpeen tullen myös materiaaleihin ja kestävyyteen. Kaikkein ekologisinta olisi tietenkin hankkia tavarat käytettynä, mutta kemikaaliyliherkkyyteni takia se ei ole aina mahdollista. Onneksi 30 päivän ostoslista ja minimalismi antaa työkaluja ja vaihtoehtoja.

<3 Riina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *