Haluan oppia rakastamaan niitä

Olin  ehkä viidennellä, kun kuukautiseni alkoivat. Vaikka oma äitini puhui kuukautisista varmasti paljon enemmän, kuin hänen äitinsä, niin kaikki tuntui silti hieman hämmentävältä ja ehkä jossain määrin hieman tragikoomiseltakin.  Kuukautisista puhuttiin vain kuiskaten ja side tuikattiin käteen, kuin kyseessä olisi suurempikin salaisuus. Tosin muutamaa vuotta vanhempi siskoni itki vessan oven takana, sillä oli kuulemma epäreilua, että mulla alkoi kuukautiset ennen, kun sillä…

Myönnän, etten itse ole vieläkään täysin sinut kuukautisteni kanssa, mutta haluaisin  oppia rakastamaan niitä!

Pidän itse ajatuksesta, että voin elää kierron vaiheiden mukaan. Tosin, kun kuukautiset alkavat lähestyä, muutun lyhyt pinnaisemmaksi, ärtyneeksi ja äkkipikaiseksi varsinkin, jos en ota huomioon tarpeitani. Silloin saattaa tuntua, ettei menkkamajakaan olisi pahitteeksi…. En kuitenkaan tarkoita, että naisen pitäisi paeta johonkin savimajaan potemaan kuukautisiaan, vaan on hyvä olla itselleen hieman lempeämpi ja  tiedostaa omat tarpeensa.

En jotenkin tajua sitä, että välillä kuukautisten normalisoinnin sijaan, ne pyritään haivyttämään kokonaan. Pitäisi vaan laittaa tuplaside pikkareihin, särkylääke naamaan ja mennä tuulta päin! ( tosin ei siinä mitään, jos se tuntuu joistakin hyvältä). Toisinaan lehdet kirjoittaa, kuinka kuukautisilla ei ole mitään lääketieteellistä tarvetta ja ne voisi surutta lopettaa kokonaan. Muistan jostain dokkarista kuulleeni, että pillereiden taukopäivät oli aikanaankin vaan pyrkimys rauhoitella naisasialiikettä…

Usein kuitenkin unohdetaan millainen voima kuukautiskierrolla on. Tiesitkö muuten, että naisten lisäksi myös miehillä on hormonaalisia syklejä? Jos ottaisimme huomioon luontaisen rytmimme, voisi tuloksena olla jotain maagista! Voisimme löytää jotain ihan uusia voimia, jotka kumpuaa syklisyydestä.

Tunnen valtavaa kiitollisuutta, kun juttelemme kuukautiskierrosta tyttäreni kanssa. Sujautan reppuun kuukautispussukan, jossa on siteitä, suklaata ja vaihtopikkarit. Kuukautiskierto ei ole vain verenvuotoa kerran kuussa, vaan käsittämättömän mielenkiintoinen järjestelmä, jossa hormonitasot vaihtelee kierron vaiheiden mukaan. Kerroin, että on ihan ok, jos tuntuu, että kuukautisten aikana, tai niiden lähestyessä haluaa olla enemmän omissa oloissaan. Keskellä kiertoa saattaa tuntua sitten taas sosiaalisemmalta.

Haluaisin , että oma tyttäreni voi ottaa vastaan kuukautiskiertonsa hieman paremmin eväin, kuin minä. Omaa kiertoaan voi vaikka juhlia!

Musta on super kiehtovaa, miten naisen keho uudistuu joka kuukausi. Kohdun vanha limakalvo valuu pois ja keho valmistautuu uuteen kiertoon. Munarakkula kypsyy, irtoaa ja se muuntuu keltarauhaseksi, joka taas parin viikon päästä surkastuu, jos munasolu ei hedelmöittynyt. Keltarauhasen surkastuminen saa aikaan sen, että kohdun uloin limakalvo irtoaa ja valuu pois.

Kiertonsa tunteminen helpottaa myös raskauden suunnittelussa. Itse käytän rytmimenetelmää raskauden ehkäisyyn, mutta sitä en uskalla suositella muille. Tietenkin myös seksi tuntuu erilaiselta kierron eri vaiheissa….

Kiinnitätkö sinä huomiota kuukautisrytmiisi?

<3 Riina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *