KonMarikaan ei pelasta tavaratulvalta

Älkää ymmärtäkö väärin. Pidän KonMari metodia varsin nerokkaana! KonMarissa karsimisen tarkoitus on se, että jäljelle jäisi vain tavaroita, joilla on oikeasti merkitystä. Niitä, jotka tuottaa iloa. Se mainostaa kuitenkin itseään virheellisesti; KonMari prosessin tarvitsee mukamas tehdä vain kerran, mutta se ei ole totta!

Kokemukseni mukaan se ei ole totta ainakaan lapsiperheessä. Oman mausteen anataa myös puoliso, joka ei KonMarita. Prosessi luo pohjan, joka selkeyttää, mitä oikeasti haluan elämääni  ja tukkkii tehokkaasti niitä tavaravirtoja, jotka ei kuulu haluamiini asioihin.  Kuitenkin asunnossa, jossa on neljä lasta, kertyy helposti ainakin 100 poistettavaa tavaraa joka ikisen vuodenajan kynnyksellä.

Vaikka ehkä 100 tavaraa kuulostaa isolta, niin kaikki poistettvat tavarat ovat oikeasti turhia. Kuopuksen pieneksi menneitä vaatteita, täyteen väritettyjä värityskirjoja, harrastusvälineitä, joita ei enää kukaan käytä, leluja, jotka on liian pienille tarkoitettuja, rikki menneitä tavaroita, turhia purkkeja ja purnukoita… Toisaalta taas joka karsintakierroksella huomaan pärjääväni taas hieman vähemmällä.

Meillä on syykin, miksi haluan pitää tavaramäärämme kohtuudessa. Asumme aika pienessä kodissa ja säilytystilaa ei ole määräänsä enempää. Nautin silti tilantunnusta. Haluan, että pienestä kodistamme huolimatta asuntomme ei näytä varastolta.

Yritän tehdä silti hankintoja fiksusti. Ostaa mahdollisimman vähän ja tarkoituksen mukaista. Tunnen huonoa omaatuntoa vain siitä, etten voi hyödyntää kemikaaliyliherkkyyteni takia niin paljon kirppareita, kuin haluaisin.

Niin kuin hurahdin KonMariin, hyödynnän myös muita metodeja, kuten minimalismipeliä, 100 tavaran haastetta, tai flylady-metodia.

Onhan tietenkin tässä kaikessa myös ärsyttävä elitisminsiemen… Koska ympärilläni on niin paljon runsautta, voin elää leveästi aika pienelläkin tavaramäärällä ja karsia surutta pois kaikki minulle tarpeettomat ja pitää kaapissa vain ne, mitä todella sillä hetkellä tarvitsen.

Tosin vaikka lastenvaatteita kierrätänkin niiden mennessä pieneksi, niin itselleni koitan ostaa vain sellaisia vaatteita, joita tulen pitämään vuosia. Koska ostan vain tarpeeseen, niin rahaa jää niihin asioihin, joihin en ennen uskonut pystyväni kuluttamaan. Elän valtavan leveästi minibudjetilla.

niin… Lapsiperheessä KonMari luo vaan pohjat…

<3 Riina

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *