Onko asenteessasi vikaa?

Onko asenteessasi vikaa? Vai voisiko vika olla aivokemiassasi?

Olen jo pitkään pohtinut sitä, että olisiko ensin olemassa tunne (kuten ahdistus) ja sitten sen mukana tulisi ajatukset (kukaan ei pidä minusta). Perinteisestihän on oltu sitä mieltä, että ensin tulee jokin ajatus (nolaan itseni), josta sitten seuraa tunne (ahdistus).

Merihaka01.jpg

Minulla on ollut koko viikko lomaa. Maanantaina olin todella energinen ja onnellinen. Tiistai, keskiviikko ja torstai ovat olleet huonoja päiviä; olen ollut pitkästynyt, turhautunut ja levoton. Eilen ja tänään olen taas ollut rauhallinen ja kiinnostunut kaikesta. Jopa innostunut asioista! Reaalimaailman ansiot tai tappiot eivät pysty selittämään tätä mielialan vaihtelua, asiat ovat olleet koko viikon samalla tavalla.

En tiedä miten normaalia tämä vaihtelu on, vai voisiko olla kyse kaksisuuntaisesta mielialahäiriöstä?

Mietin tässä nyt kaikkia niitä ihmisiä, joille on syyttävällä äänensävyllä sanottu, että sinulla on aivan väärä asenne! Toisin sanoen, että he ovat vääränlaisia ja riittämättömiä, ja se on täysin heidän omaa syytänsä. On heidän oma valintansa, etteivät he ole energisiä, innostuneita, onnellisia. Kyse saattaa kuitenkin olla a) perinnöllisestä ongelmasta aivojen välittäjäaineissa tai b) siitä että ympäristöolot (kuten pitkään jatkunut hallitsematon stressi) on saanut välittäjäaineet epätasapainoon.

Itse arvioisin, että minussa täyttyy kummatkin vaihtoehdot: olen saanut ”epävakaat” aivot geenilotossa ja lapsuus oli yhtä kaaosta. Siksi olen joka päivä kiitollinen kahdesta asiasta: siitä että olen aikuinen ja saan päättää mitä teen ja missä asun, enkä ole riippuvainen kenestäkään ja siitä että on olemassa psyykenlääkkeitä. Koen että saan vähän tasoitusta lääkkeillä terveisiin ihmisiin nähden.

Vaikuttaa siltä että ne ihmiset joilla on terveet ja hyvin toimivat aivot, ovat juuri niitä jotka ovat varmoja, että ihminen pystyy aina valitsemaan suhtautumisensa asioihin. Itse en ole erityisen vakuuttunut asiasta.

Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *