Pakko-oireinen häiriö – tietoa netistä suomeksi

Internetistä löytyy paljon tietoa pakko-oireisesta häiriöstä eli OCD:stä, erityisesti englanninkielisenä. Tässä kuitenkin linkkilistaa suomenkielisistä sivustoista, joissa on kerrottu perustietoja häiriöstä. 
 

Tässä on melko kattava perustietopaketti. Minua itseäni kiinnostaa häiriössä eniten aivojen toiminta – sieltä kaikki kuitenkin lähtee. 

”Aivojen etuosien tiettyjä tumakkeita on verrattu auton vaihdelaatikkoon: tilanteen mukaan täytyy huomion keskipisteeseen tulla vuorotellen tietty toiminta, havainto tai ajatus. On esitetty, että pakko-oireisessa häiriössä ”vaihteisto” menee jumiin ja ajatustoiminnan joustavuus kärsii.”

http://www.introspekt.fi/artikkelit/pakko-oireinen-hairio/
 

blogiin_02.jpg

Yliaktiivinen etuotsalohko ja häntätumake, sekä poikkeava pihtipoimu.

”Pakko-oireista kärsivillä on havaittu poikkeavaa toimintaa useilla aivojen alueilla. Näistä ensimmäinen on aivojen etuotsalohkon alue, joka säätelee sosiaalista käyttäytymistä. Jos tämän aivoalueen toiminta on liian alhainen, ihmiset käyttäytyvät usein hillittömästi eivätkä he koe erityistä syyllisyyttä pahoista teoistaan. Pakko-oirepotilailla tämä alue sen sijaan on yliaktiivinen. Tämä voisi aiheuttaa sen, että ihminen alkaa ylihuolehtia sosiaalisesti oikeasta käytöksestä ja tekojensa seurauksista.”

”Toinen poikkeava aivoalue on niin sanottu häntätumake aivojen sisäosien tyvitumakkeessa. Tämän aivoalueen tiedetään liittyvän toistoa vaativaan käyttäytymiseen sekä suodattavan muilta aivoalueilta tulevia signaaleja. Myös tämä alue on pakko-oireista kärsivillä yliaktiivinen, ja onnistunut lääkitys sekä terapia vähentävät sen aktiivisuutta.”

”Kolmas poikkeava aivoalue on niin sanottu pihtipoimu, joka säätelee primitiivisiä tunteitamme. Täältä uskotaan olevan peräisin pakko-oireisiin liittyvä emotionaalisuus sekä rituaalien suorittamisesta seuraava ahdistuksen lieveneminen. Nämä poikkeavuudet viittaavat siihen, että pakko-oireisilla potilailla tietyt hermoradat yliaktivoituvat eivätkä kykene kytkemään itseään pois päältä. Kun terveellä ihmisellä menee sormi läpi WC-paperista ja hänelle tulee pakottava tarve pestä kätensä, hän pesee kätensä ja asia on sillä selvä. Pakko-oireisella tarve jää päälle ja pommittaa häntä koko ajan. Aivoleikkaus auttaa, koska siinä oireita aiheuttava hermorata katkaistaan kokonaan.”

http://www.hyvaterveys.fi/artikkeli/mieli/pakko_oireista_voi_parantua
 

blogiin_01.jpg

Vielä yksi perustietopaketti. 

”Tärkeänä pidetään aivojen eri alueiden yhteyksien häiriötä, myös tiettyjen aivoalueiden ylitoimintaa on kuvattu. Keskushermoston välittäjäainehäiriöt liittyvät pakko-oireiseen häiriöön. On saatu näyttöä serotoniinin ja dopamiinin osuudesta häiriön synnyssä.”

http://www.terve.fi/pakko-oireinen-hairio/pakko-oireinen-hairio

Pakko-oireista häiriötä sairastavan henkilön aivot siis lähettävät vääriä hälytyksiä jatkuvasti. Se on kuormittavaa, kiusallista, rasittavaa, ärsyttävää ja välillä jopa lamaannuttavaa. Tuntuu siltä että intuitio olisi mennyt rikki, eikä omiin tuntemuksiinsa ja havaintoihinsa voi luottaa. 

Kommentit (2)
  1. Hei Torey ja kiitos kommentistasi! Itse myös pelkään tekeväni epähuomiossa kohtalokkaita virheitä, joista joku muu (syytön) joutuu kärsimään. 

  2. Itse tunnistan juurikin tuon ”omiin tuntemuksiin ei voi luottaa”. Saatan pelätä jotakin oahaa tapahtuvan tai sitten pelkään tehneeni jotain väärää. Vaikka juurikin meillä tästä kärsivillä pahan tekeminen olisi varmaan melkeinpä mahdottomuus, mutta sitä pelkää. 

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *