Verla – yksi seitsemästä maailmanperintökohteestamme

4.JPG

Lähes kaikki ovat varmasti  kuulleet Unesco:n maailmanperintökohteista ja moni tietäänkin, että esimerkiksi rakas Suomenlinnamme kuuluu tähän joukkoon. Itse en ainakaan ikinä ollut sen tarkemmin tullut ajatelleeksi montako suomalaista kohdetta tuolle listalle on päässyt tai edes mitä nämä muut olisivat.

Kaiken kaikkiaan seitsemän paikkaa/kohdetta on Suomessa saanut maailmanperintökohde-tittelin. Suomenlinnan lisäksi tähän joukkoon kuuluvat Vanha Rauma, Merenkurkun saaristo, Petäjäveden vanhakirkko, Sammallahden mäki; Struven ketju sekä Verlan puuhiomo & pahvitehdas.

Nyt viime sunnuntaina päätimme tehdä pienen kesäretken ja lähteä käymään tuolla Verlassa. Ikinä ei oltu siellä käyty, mutta pitäisihän paikan näkemisen arvoinen olla kun kerta Unesco:n maailmanperintölistallekin on päässyt. Verla sijaitsee Pohjois-Kymenlaaksossa, Kouvolan alueella ja oli alunperin vuonna 1872 perustettu puuhiomo ja myöhemmin 1882 samaan yhteyteen tuli myös pahvitehdas. Alkuperäisten puuurakennuksien tilalle jouduttiin rakentamaan tiilirakennukset 1892 tulipalon seurauksena ja kyseiset rakennukset ovat vieläkin pystyssä Verlankosken kupeessa. Itse tehdas oli toiminnassa aina vuoteen 1964 asti ja vuonna 1972 avattiin paikalle museo.

Tehdasalueeseen ja tehtaaseen pääsee tutustumaan toukokuusta syyskuuhun ja suosittelen ehdottomasti menemään opastetulle kierrokselle, muuten ei edes tehtaaseen pääse sisällekään, mutta opas oli aivan fantastinen ja tunnin kierros meni hujauksessa! Muutenkin koko alue oli erittäin viehättävä ja rakennukset jopa kauniita vaikka tehdasrakennuksia ovatkin. Sääliksi käy kun nykyään rakennetaan vain kammottavia ja harmaita tehdashalleja, nämä tiilirakennukset kun ovat paljon tunnelmallisempia ja naapurissa voisi jopa asuakin.

2.JPG

3.JPG

9.JPG

6.JPG

 

kulttuuri suosittelen suosittelen matkat
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *