Maailman muuttamiseen tarvitaan rohkeita vallankäyttäjiä (ja siksi niistä pitää puhua enemmän)

Maailmaa voi muuttaa – tarvitaan vain rohkeita ihmisiä. Se on erään poliittisen järjestön slogan, ja lajissaan aivan mun lemppareita. Lause kuvaa täydellisesti, mistä politiikassa – ja johtamisessa – pitäisi olla kyse: rohkeudesta kyseenalaistaa vallitseva ja tehdä toisin kuin totuttu, jotta maailmasta tulisi parempi. Se on niin hyvä, että jopa tuolla mun oikealle puolelle parkkeeratussa sydämessäni roihahtaa pikkiriikkinen punasoihtu aina, kun tuon demarinuorten tunnuslauseen sopivassa yhteydessä luen.

Harmi vain, ettei se ole totta. Kuka tahansa ei voi muuttaa maailmaa – ei, vaikka olisi kuinka rohkea.

Muutokseen tarvitaan aina valtaa. Valtaa käynnistää ja pysäyttää, valtaa säilyttää tai uudistaa, valtaa päättää, mihin rahoja ja aivoja käytetään. Valtaa valita. Sellaista valtaa on johtajilla, ja siksi johtajan tärkein tehtävä on muuttaa maailmaa paremmaksi. Se on tämä kuuluisa vallan ja vastuun käsikynkkä: kun saat valtaa, kannat vastuun sen käyttämisestä. Tarkoitan sillä paitsi niitä asioita ja tavoitteita, joiden hyväksi valtaa käytetään, mutta myös sitä, että valtaa ylipäätään käytetään. (Hirvittävintä tuhlausta ja tulppia virrassa ovat nimittäin ne, joilla valtaa olisi, mutta jotka eivät sitä käytä. Tämä on yksi mun suosikkiaiheista, josta aion todellakin räntätä pian lisää.)

Pistin tämän blogin pystyyn, koska minusta johtamisesta ja vallasta pitää puhua enemmän, suoremmin ja arkisemmin. Vallankäyttäjillä on kaikkein suurin vaikutus siihen, millainen tämä yhteiskunta – tai juuri sun ja mun elämä – on nyt ja tulevaisuudessa, joten ei ole ihan sama, ketkä ja miten sitä valtaa käyttävät. Ja koska johtamisesta horistaan yleensä vain puku-ukkelien tai self help -hörhöjen suulla, siinä huomioidaan yleensä vain puku-ukkelien tai self help -hörhöjen näkökulma.

Vallasta pitää puhua enemmän hyvää, koska valtaa käyttämällä voi tehdä niin paljon hyvää. Nyt vallan tavoittelu, vallanhimo ja vallanhaluinen mielletään paheksuttaviksi ja nyrpisteltäviksi ominaisuuksiksi ja teoiksi, joihin fiksut ihmiset eivät tökkäisi edes kumihanskat kädessä. Vai kirjoittaisitko itse työhakemukseen, että tämä paikka kiinnostelee, koska siinä pääsee käyttämään valtaa? Kertoisitko haastattelussa, että tavoitteenasi on saavuttaa mahdollisimman paljon valtaa? Kyllä pitäisi olla toisin. Valtahan on ihanaa!

tyo-ja-raha ajattelin-tanaan
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *