ÄLÄ JAUHA P*SKAA

Kun joutuu lukemaan paljon opintoihin liittyvää ammatillista kirjallisuutta, tarttuu vaihteeksi mielellään vähän viihteellisempään sävyyn kirjoitettuun mielen hyvinvointikirjaan. Jostain syystä olen missannut Gary John Bishopin  ykkösteoksen: ”Unfu*k yourself”, jota on myyty miljoonittain ja joka on käännetty yli 20 kielelle.

 ”Älä jauha p*askaa”  on Bishopin kakkosteos, joka pureutuu siihen, miten meillä ihmisillä on tapana omalla toiminnallamme sabotoida omaa menestystä ja onnellisuuttamme. Tiedämme oikeastaan mitä pitäisi tehdä, mutta emme tee sitä silti. Tiedämme oikeastaan mitä ei pitäisi tehdä ja teemme senkin silti. Samalla kun tavoittelemme uutta parempaa työpaikkaa, sopivampaa puolisoa tai taloudellista menestystä, saatamme tehdä täysin käsittämättömiä peliliikkeitä, joilla itseasiassa jarrutamme omaa onnistumistamme. Yleensä emme halua tai pysty reflektoimaan näitä elämämme käänteitä, vaan annamme elämämme humahtaa ohi automaattiohjauksella sen enempää asioita miettimättä.

Kampitat itseäsi koko ajan, jotta pääset kerta toisensa jälkeen pelastamaan itsesi siitä, mihin kompastuit!”

Kirjan ytimessä on kolmen sabotöörin esittely. En avaa niitä tässä enempää, vaan jätän aiheen auki niille, jotka haluavat lukea tämän kirjan kannesta kanteen. Käytännössä kyse on kolmesta suuresta näkökulmasta ja kysymyksestä, jotka kannattaa itselleen esittää. Vastausten pohtimisen myötä saattaa syntyä uudenlaisia rakentavia näkökulmia ja ajatuksia oman elämänpolun rakentamiseen.

Sabotööri on alitajuinen johtopäätös, jonka olet tehnyt käänteentekevässä elämänvaiheessa. Se on lähtemätön jälki, jota kannat mukanasi elämäsi loppuun asti.”

Kirjassa käydään myös mielenkiintoista keskustelua siitä, miten suhtaudumme tavoitteisiin ja niiden saavuttamiseen. Bishop esittää väitteen siitä, että sabotointi alkaa usein silloin, kun päämäärä on jo ihan ulottuvillamme. Silloin ihminen ikään kuin tajuaa, että onnistuminen tarkoittaa sitä, että on pakko keksiä uusi, tuntematon tapa elää. Tämän jälkeen alkaa tahallinen kompurointi kalkkiviivoilla ja esteiden kyhääminen oman onnistumisen tielle. On siis kiinnostavampaa tavoitella päämäärää kuin saavuttaa se.

Nyt etsittävään johtopäätökseen pätee sama kuin aiempiinkin: me perustelemme asioiden nykytilaa tekosyillä. Selitämme niillä elämäämme. Verukkeiden kataluus piilee siinä, etteivät ne vaikuta tekosyiltä. Ainakaan sen mielestä, joka niitä suoltaa.”

Pidän siitä, miten Bishop vaatii meitä tilille oman elämämme valinnoista ja päätöksistä. Kirjassa käydään myös erittäin merkityksellistä keskustelua siitä, kuinka ja miten paljon lapsuudessa tapahtuneille ikäville tapahtumille annetaan – tai tulisi antaa –  huomiota tämän hetken elämässä. Ratkaisukeskeisen viitekehyksen edustajana olen hänen kanssaan paljolti samoilla linjoilla siitä, että katse kannattaa mahdollisuuksien mukaan kääntää tulevaisuuteen.

Valitse. Minkä puolesta sinä taistelet? Menneisyyden vai tulevaisuuden? Taisteletko niiden huonosti perusteltujen paskapuheiden puolesta, joilla sabotoit itse itseäsi, vai valitsetko kauan kaipaamasi vapauden?”

Kirjassa avataan myös sitä, miten omat tulkintamme elämästämme ohjaavat valintojamme. Näitä omaa elämäämme ohjaavia tulkintoja kannattaisi tarkastella kriittisesti. Totuus on aina sidottu omaan näkökulmaamme. Se mitä pidämme totuutena, ei välttämättä ole objektiivinen totuus, vaikka olemme rakentaneet koko elämämme tämän harhakäsityksen ympärille. Nämä totuudeksi luulemamme asiat alkavat pikkuhiljaa painua syvemmälle mieleen ja vallata elämäämme, jos emme tarkastelle niitä syvällisemmin.

Elämäsi kulkee sitä kohti, mille annat huomiota ja aikaa ja minkä eteen teet konkreettisia tekoja. On turha luulo, että nykyiset tekosi ratkaisevat ongelmasi ennen pitkää. Ongelmien jatkuva ratkominen täyttää elämän…..ongelmilla”

Jos pidät suorasta puheesta hymistelyn sijaan, tämän kirja kannattaa lukea. Se tuuppaa sinut tukevasti selkä seinää vasten ja vaatii tilille oman elämäsi sabotoinnista. Asiat sanotaan suoraan kiertelemättä ja kaartelematta. Teksti on sujuvaa ja asiat on avattu helppotajuisesti ja viihdyttävästikin. Enkä voi kiistää, etteikö monissa kohdissa oltaisi aivan asian ytimessä. Tämä kirja ei ehkä ole mikään masterpeace, mutta kyllä siitä syvää viisautta ja oivalluksia löytyy!

Jos kiinnostuit, kirja löytyy näppärästi Ale-hintaan tämän linkin takaa, klik

hyvinvointi mieli hyva-olo
Kommentit (0)
Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *