HILJAISUUS – TÄMÄN PÄIVÄN LUKSUSTA

 

kivi.jpg

 

 

 

Hiljaisuus
on äänistä ylivoimaisesti paras
Hiljaisuutta ei ole olemassa
ja siksi me emme
tule toimeen ilman sitä
Ilman hiljaisuutta
ei kuule
sitä ainoaa ääntä
jota on syytä kuunnella:
hiljaisuutta
Se kertoo mitä tehdä ja minne mennä
ja miksi
ja mitä muuta me emme
janoa täällä kuulla
Milloinkaan emme kuule toisiamme
niin hyvin
kuin hitaina hiljaisina iltoina
kun istumme pitkään kaksin
ja kuuntelemme hiljaisuutta.

– Tommy Tabermann

 

 

Teknisesti voidaan ajatella, että hiljaisuudessa viipyminen vähentää stressiä ja sen mukanaan tuomia fyysisiä ja psyykkisiä haittoja. Hiljaisuuden myötä myönteisyys kasvaa ja negatiivisten ajatusten määrä vähenee. Hiljaisuus on kuitenkin enemmän. Se parantaa terveyttä ja elinvoimaa, sekä vaikuttaa hyvinvointiin monin tavoin. Hiljaisuus on ennen kaikkea tapa tehdä hyvää itselleen. Kun sulkee maailman hetkeksi ulkopuolelle, tilalle tulee rauha ja hiljaisuus.

 

 

Hiljaisuus luo kontrastia elämään. Se on äänetön tila ennen lausetta jonka aiot sanoa. Tauko ennen nuottia. Odotus. Tyyneys. Rauhallisuus. Levollisuus. Hiljaisuus ei koskaan vanhene. Hiljaisuudessa jokainen hetki on yhtä suuri ja merkityksellinen.

 

 

Elämässä on liikaa ääniä. Äänessä on liikaa sanoja. Musiikissa on liikaa nuotteja. Informaatiossa on liikaa tietoa. Aivot kuormittuvat jos niitä rasittaa liikaa. Hiljaisuus on tämän päivän luksusta.

 

 

Hiljaisuus ei ole äänettömyyttä.  Monet kertovat nauttivansa lempeästä äänimaailmasta. Putoavien lumihiutaleiden lähes äänetön liike, tuulen humina puissa, tai aaltojen taukoamaton ja hiljainen kohina voivat olla musiikkia korville. Hiljaisuuden voi myös löytää äänekkäämmissä paikoissa, jos pystyy kurottamaan kohti omaa keskittynyttä tilaa, ja vaipua ajatuksiin. 

 

 

Monet eivät ole koskaan tai pitkään aikaan katsoneet sisäänpäin. Teknologia ei varsinaisesti kannusta meitä tekemään niin – päinvastoin! On helppo uppoutua uutisvirtaan ja viestittelyyn, tai laittaa musiikki soimaan tauotta aamusta iltaan. Samalla kuitenkin katkeaa yhteys läsnäoloon. Jos ei koskaan pysähdy hiljaisuuteen, ei koskaan tarvitse kuunnella itseään. Silloin voi joutua kauemmas sisimmästään.

 

 

Hiljaisuus saattaa toisinaan tuntua ahdistavalta. Joskus täydessä hiljaisuudessa kuulee kaaoksen! Ahdistuksen tukahduttamisen sijaan suosittelen hyväksymistä. Suorittamisen sijaan suosittelen pysähtymistä. Ahdistukseen kannattaa jäädä hetkeksi kuulostelemaan miltä se tuntuu mielen päällä ja kehossa? Hiljaisuudesta saattaa löytyä vastauksia, jos malttaa kuunnella tarkasti. Esiin nousevat asiat saattavat kertoa tarpeesta tehdä muutoksia. Hiljaisuus antaa mahdollisuuden nähdä horisontin taakse.

 

 

Hiljaisuutta voi opiskella samalla lailla kuin muitakin mielen taitoja. Oivallus voi löytyä siitä, että osaat jo tämän taidon? Jos olet epävarma, harjoittele lyhyitä aikoja kerrallaan. Aloita minuutista ja päädy pidempiin harjoituksiin. Usein sanotaan, että hiljaisuudessa olisi hyvä tyhjentää mieli. Mieli on kuitenkin voimakas vastustaja. Joskus jopa ylivoimainen. Anna siis ajatusten virrata. Tarkkaile niitä lempeästi ja pakottamatta. Hengitysharjoitusten avulla on mahdollisuus rauhoittaa kehoa ja tasapainottaa mieltä, jos haluat syventää olemisen tilaa.

 

 

Hiljaisuudesta ei kannata tehdä liian vaikeaa. Sitä varten ei tarvitse tehdä erityisiä järjestelyjä tai varata aikaa kalenteriin. Riittää kun hetkeksi sulkee ympäröivän maailman ulkopuolelle ja katsoo sisäänpäin. Tärkeintä on se, että pysähtyy. Edes hetkeksi. Hiljaisuuden lohduttavassa sylissä on hyvä levähtää.

 

 

Hiljaisuutta käytetään usein kunnianosoituksena. Osoitamme arvostusta edesmenneille viettämällä hiljaisen hetken. Mielestäni tämä on äärimmäisen kaunis ele. Liittäisin mieluusti samansuuntaisia ajatuksia hetkiin, jotka vietämme itsemme kanssa hiljaisuudessa. Oman itsensä suuntaan kääntyminen on ennen kaikkea kunnioitusta itseään ja omaa hyvinvointiaan kohtaan. Hiljaisuuden ymmärtämisessä piilee suuri viisaus.

 

 

 

Hiljaisuuden harjoituksia aloittelijoille:

 

Pysähdy ja lopeta se mitä olet tekemässä. Ole hetki hiljaa. Hengitä syvään.

Mene ulos luontoon. Älä puhu. Kuuntele.

Sytytä kynttilä ja jää katsomaan liekkiä.

Katso ulos ikkunasta kaukaisuuteen.

Ota kumppaniasi kädestä kiinni ja pyydä että olette hetken hiljaa yhdessä.

Keitä kuppi kuumaa. Istu alas ja siemaile juomaa. Älä lue tai katso tv:tä.

Lepää.

 

 

Namaste

 

 

Kommentit (3)
  1. Hienoa kun otit esiin tuon luovuuden näkökulman! Asia on juuri näin – on helpompaa saada uutta aikaiseksi, jos pystyy löytämään rauhaa ja hiljaisuutta.

    Kiitos kun kävit kommentoimassa <3

  2. Lapissa on kuulema paikka, jossa on (joskus?) täysin hiljaista. Ei kuulu tuulen huminaa tai taustakohinaa eikä linnunlaulua. Kaukoaasialaiset matkailijaa menee sinne kuuntelemaan hiljaisuutta.

    1. Jos olen ymmärtänyt oikein, niin juuri tällä tullaan tekemään tulevaisuudessa bisnestä? Varmaan tosi eksoottista monelle matkailijalle? Olisi mukava käydä katsastamassa tuo paikka 🙂

      Kiitos kun kävit kommentoimassa <3

Rekisteröitymällä Lilyyn kommentoit kätevämmin ja voit perustaa oman blogin. Liity yhteisöön tästä.

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät merkitty *